Home / Berita / Colombia kerajaan, pemberontak di krisis rundingan selepas perjanjian damai ditolak

Colombia kerajaan, pemberontak di krisis rundingan selepas perjanjian damai ditolak

HAVANA / BOGOTA (Reuters) – Kerajaan dan Marxist gerila Colombia kembali ke lukisan lembaga di Havana pada hari Selasa selepas perjanjian damai mereka teliti dirundingkan lebih empat tahun ditolak pada hasil kejutan referendum.

dalam undian yang membingungkan undian pendapat dan adalah bencana untuk Presiden Juan Manuel Santos, Colombia sempit ditolak yang pakatan pada hari Ahad sebagai terlalu lembut ke atas pemberontak.

kerajaan berkata perunding utama presiden, Humberto de la Calle dan Sergio Jaramillo, kembali di pusat konvensyen Havana pada mesyuarat selasa Angkatan Bersenjata Revolusi Colombia (FARC) rakan-rakan untuk melihat jika perjanjian baru, cukup ketat untuk memenuhi pengkritik, boleh dicincang keluar.

modal Cuba adalah tempat untuk perbincangan antara kedua-dua pihak sejak 2012 yang mencapai satu perjanjian untuk menamatkan perang 52 tahun Colombia yang telah membunuh sekitar satu perempat daripada satu juta orang.

Menyelamatkan perjanjian damai yang berkenaan proses yang panjang dan kompleks.

Menteri Luar Colombia Maria Angela Holguin berkata keputusan sama ada untuk merundingkan semula secara rasmi perjanjian itu terletak pada FARC

“Masalahnya, hanya kerana kerajaan mempunyai pemutus perjanjian itu, begitu juga dengan FARC, jadi kita perlu untuk melihat jika ia bersedia untuk membuka semula perjanjian itu, “Holguin kepada pemberita.

Semua pihak, termasuk” Tidak “pengundi yang dijalankan hari pada hari Ahad oleh kurang daripada setengah mata peratusan, mengatakan mereka mahu menamatkan perang, dan kedua-dua pihak telah memelihara gencatan senjata mereka

Tetapi ada bantahan keras -. yang diketuai oleh tegas bekas Presiden Alvaro Uribe – untuk papan utama daripada perjanjian itu sebelum ini, termasuk kerusi kongres dijamin Farc dan kekebalan daripada hukuman penjara tradisional untuk pemimpin.

rundingan semula a seolah-olah bergantung kepada sama ada Farc akan menerima keadaan sukar, mungkin digabungkan dengan penurunan permintaan daripada Uribe. Selepas bertahun-tahun enggan bertemu perunding, Uribe kini berkata dia bersedia untuk mencari penyelesaian bersama.

Tiga wakil daripada sayap kanan Pusat Demokratik partinya adalah untuk mencurahkan lebih lanjut dengan tiga daripada kerajaan. Dalam apa yang bertukar menjadi proses rundingan dua, mesyuarat-mesyuarat yang bermula sekali de la Calle kembali dari Cuba.

pasaran kewangan Colombia jatuh pada hari Isnin apabila para pelabur cemas yang limbo perjanjian damai akan mengadakan pembaharuan fiskal seperti perubahan cukai .

Menteri Kewangan Mauricio Cardenas, bagaimanapun, berkata pembaharuan cukai akan pergi ke hadapan.

mata wang peso lemah 0.92 peratus lagi untuk 2958 setiap dolar pada Selasa.

(Pelaporan tambahan oleh Julia Symmes Cobb; Penulisan oleh Andrew Cawthorne dan Helen Murphy; Penyuntingan oleh Alistair Bell)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.