Home / Berita / Colombia disebut-sebut untuk Nobel Peace Prize selepas perjanjian untuk menamatkan perang

Colombia disebut-sebut untuk Nobel Peace Prize selepas perjanjian untuk menamatkan perang

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

OSLO (Reuters) – A perjanjian damai Colombia berakhir setengah abad perang adalah secara meluas disebut-sebut untuk Nobel Peace Prize minggu depan, kembali anugerah itu ke tempat asalnya selepas rentetan kemenangan untuk organisasi termasuk Kesatuan Eropah.

hadiah ini mungkin akan dikongsi bersama oleh Presiden Juan Manuel Santos dan Marxist FARC ketua pemberontak Timochenko – yang nom de guerre Rodrigo Londono -. selepas mereka menandatangani perjanjian pada 26 September lalu untuk menamatkan perang yang mengorbankan satu perempat daripada satu juta orang

perjanjian “ini … adalah salah satu daripada keamanan yang paling jelas hadiah calon yang pernah saya lihat, “kata Asle Sveen, seorang ahli sejarah yang menjejaki anugerah. Namun, beliau berkata hadiah boleh bergantung kepada “Ya” kepada perjanjian itu dalam referendum di Colombia pada hari Ahad.

Ia akan menjadi anugerah pertama untuk Amerika Latin sejak Guatemala aktivis hak asasi manusia Rigoberta Menchu ​​menang pada tahun 1992.

calon lain untuk hadiah 8.000.000 Sweden mahkota (£ 717,000) termasuk Svetlana Gannushkina, seorang aktivis Rusia untuk hak asasi manusia dan pelarian, White Helmets Syria, sekumpulan orang awam yang bertujuan untuk menyelamatkan mangsa-mangsa serangan udara, atau Greek pulau yang dibantu pelarian Syria.

yang lain tips termasuk perunding daripada perjanjian atas program nuklear Iran atau bekas kontraktor pengintip AS Edward Snowden yang membocorkan butiran pengawasan Amerika Syarikat.

Kristian Berg Harpviken, ketua Institut Penyelidikan Keamanan, Oslo, meletakkan Gannushkina sebagai kegemaran beliau, dengan Colombia kedua, berkata apa-apa hadiah yang akan menjadi satu teguran tertunggak kepada Presiden Vladimir Putin.

“Sepuluh tahun ke masa depan terdapat risiko bahawa ia akan menjadi dilihat sebagai peninggalan utama oleh Jawatankuasa Nobel, “katanya mengenai kekurangan kritikan sekatan Rusia pada hak asasi manusia dan pengilhakan wilayah Crimea Ukraine pada tahun 2014.

FACE mANUSIA

satu anugerah Colombia akan beralih hadiah kembali ke tradisi keamanan membuat oleh individu. Jawatankuasa Nobel lima kuat, yang terdiri daripada beberapa ahli politik bekas, mungkin juga terpengaruh kerana Norway membantu broker perjanjian itu.

Organisations telah memenangi tiga daripada empat tahun yang lalu dalam jangka masa yang paling kukuh sejak anugerah itu ditubuhkan di 1895 kehendak Sweden Alfred Nobel, seorang dermawan dan pencipta dinamit.

hadiah tahun lepas pergi ke Dialog Quartet Negara Tunisia, untuk aman membantu membina demokrasi, pada tahun 2013 kepada Pertubuhan bagi Larangan Senjata Kimia dan pada tahun 2012 ke Kesatuan Eropah, kini bersedia untuk mengecut selepas Britain mengundi untuk meninggalkan.

“Terdapat minat yang kurang dalam media apabila hanya terdapat sebuah organisasi,” kata Geir Lundestad, yang merupakan setiausaha kepada jawatankuasa berahsia dari 1990 -2014.

Dalam tahun-tahun banyak, hadiah kepada organisasi telah dikongsi dengan seseorang untuk memberikan wajah manusia, seperti apabila PBB menang dengan Setiausaha Agung Kofi Annan pada tahun 2001.

Sebelum EU , hadiah terakhir semata-mata kepada organisasi adalah pada tahun 1999, untuk Medecins sans Frontieres. Harpviken berkata tidak ada cadangan hadiah itu berselerak -. Terdapat rekod 376 calon tahun ini

Beribu-ribu orang, termasuk semua ahli-ahli parlimen negara di seluruh dunia, profesor universiti mata pelajaran seperti sejarah dan undang-undang dan bekas pemenang boleh membuat pencalonan.

Individu sentiasa menjadi pemenang paling menarik.

Anugerah tahun ini datang hari selepas kematian Shimon Peres Israel, yang berkongsi hadiah 1994 dengan Perdana Menteri Allahyarham Yitzhak Rabin dan pemimpin Palestin Yasser Arafat . Ibu Teresa, pemenang 1979, telah diisytiharkan sebagai saint oleh Paus Francis bulan ini.

Hadiah-hadiah bermula pada 3 Oktober dengan Fisiologi atau Perubatan, Fizik pada Oct 4, Kimia pada 5 Oktober, Peace pada Oktober . 7, Ekonomi pada Oct 10. tarikh Hadiah Sastera masih belum ditetapkan. Semua kecuali keamanan diberikan di Stockholm.

tulis Jepun Haruki Murakami, penyair Syria Adunis dan novelis Amerika Philip Roth adalah antara kegemaran untuk sukar untuk meramalkan anugerah sastera, menurut bookmakers Ladbrokes.

di antara pasukan pilihan untuk Fizik adalah saintis yang dikesan gelombang graviti, riak dalam ruang dan masa membuat hipotesis oleh Albert Einstein abad yang lalu, menurut satu kajian oleh perniagaan Harta Intelek dan Sains Thomson Reuters.

(Laporan oleh Alister Doyle; Penyuntingan oleh Alison Williams)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *