Home / Berita / Clinton menjadi asas Trump atas komen pada wanita menjelang perdebatan presiden naib

Clinton menjadi asas Trump atas komen pada wanita menjelang perdebatan presiden naib

Haverford, Pa (Reuters) -. Demokrat Hillary Clinton menyelar Republikan Donald Trump pada Selasa untuk membuat komen menghina tentang penampilan fizikal wanita, menuduh Trump mengambil isu imej badan wanita “ke tahap yang baru kesukaran dan keburukan.”

Jam sebelum calon naib presiden Tim Kaine dan Mike Pence menghadapi mati dalam Virginia dalam perbahasan tunggal mereka, Clinton menggesa wanita pada majlis di pinggir bandar Philadelphia yang dikatakan sebagai “dewan bandar keluarga” untuk berdiri sehingga buli dalam talian mengenai bagaimana mereka melihat.

“Ia mengejutkan apabila wanita dipanggil nama-nama dan dinilai semata-mata atas dasar sifat-sifat fizikal, “kata calon presiden Demokrat sebagai tindak balas kepada soalan seorang gadis berusia 15 tahun itu mengenai masalah imej tubuh dan” kerosakan Donald Trump tidak “apabila beliau bercakap tentang bagaimana wanita kelihatan.

“lawan saya menghina Miss Universe,” kata Clinton, Mengembalikan semula comments saingan Republikan dia minggu lepas tentang kenaikan berat badan bekas ratu cantik Alicia Machado selepas beliau memenangi pertandingan Miss Universe pada tahun 1996.

“maksud saya, bagaimana anda mendapat lebih terkenal daripada itu? Tetapi ia tidak cukup baik, “kata Clinton.” Kita tidak boleh mengambil apa-apa ini serius lagi. Kita perlu ketawa pada ia. Kita perlu untuk menyangkalnya. “

Clinton, wanita pertama yang dicalonkan untuk jawatan presiden oleh pihak utama AS, telah bergegas untuk mengambil kesempatan daripada persengketaan awam Trump dengan Machado, yang dia pernah dipanggil” Miss Piggy “kerana berat badan, dan membuat kemajuan dengan pengundi wanita lima minggu sebelum pilihan raya 8 nov.

rakan-rakan berjalan Clinton dan Trump, Demokrat Kaine, seorang senator Amerika Syarikat, dan Republikan Pence, gabenor Indiana, akan bertemu di perbahasan di Farmville, Virginia, bermula pada pukul 9 malam pada hari Selasa (0100 GMT pada Rabu.)

perdebatan akan memberikan pengundi peluang lanjutan pertama mereka untuk menilai No. 2 dalam perlumbaan White House dan satu-satunya pertarungan antara naib calon presiden. Trump dan Clinton akan bertemu dalam debat kedua pada Ahad ini.

Pence dapat mencari dirinya kerap yang hanya bertahan kira-kira Trump, seorang ahli perniagaan New York yang telah berurusan dengan torrent berita buruk pada minggu yang lalu.

ini termasuk laporan New York Times bahawa Trump mengambil yang hampir $ 1 bilion kerugian pada tahun 1995 yang mungkin telah membenarkan beliau untuk mengelak daripada membayar cukai pendapatan persekutuan sehingga 18 tahun. Walaupun Demokrat telah menyelar dia atas laporan itu, Trump, yang membuat banyak kepintaran perniagaan beliau semasa berkempen, berkata, dia “cemerlang digunakan” kaedah-kaedah cukai AS untuk kelebihan beliau untuk menghadkan bil cukainya.

Clinton tidak bersetuju , memberitahu pemberita pada hari Selasa ia menunjukkan “tanpa ragu-ragu” bahawa Trump adalah kegagalan pada perniagaan untuk kehilangan $ 1 bilion kepada bermula dengan.

satu tinjauan pendapat Reuters / Ipsos dikeluarkan pada hari Selasa berkata 67 peratus rakyat Amerika percaya ia adalah “mementingkan diri sendiri “untuk calon presiden untuk tidak membayar cukai, walaupun 46 peratus berpendapat calon yang dibayar tiada cukai adalah” pintar. “

KOMEN BERBAHAYA ‘

Clinton juga mengkritik Trump untuk muncul untuk mencadangkan pada isnin yang veteran yang mengalami tekanan selepas trauma tidak cukup kuat untuk menangani tekanan daripada perang. Trump dan kempen beliau berkata kenyataan itu diambil di luar konteks

“Apabila orang kembali dari perang dan pertempuran, dan mereka melihat perkara-perkara yang mungkin banyak orang di dalam bilik ini telah melihat banyak kali -. Dan anda dah kuat dan anda boleh mengendalikan ia – tetapi banyak orang tidak boleh mengendalikan ia, “Trump kepada sekumpulan veteran pada Isnin

Clinton berkata tentera berhak komander dalam ketua yang memahami pengorbanan mereka

“komen Donald Trump bukan sahaja jahil, mereka adalah berbahaya kerana mereka memberi suara kepada stigma yang telah membawa generasi veteran untuk menyembunyikan perjuangan mereka bukannya mendapat bantuan menyelamatkan nyawa,” katanya.

Pada berkempen pada hari Selasa, Trump bertemu dengan kira-kira sedozen eksekutif tenaga di Denver, menyoal mereka terutamanya mengenai kebimbangan mereka mengenai peraturan-peraturan beliau berkata telah “mendapat di luar kawalan.”

John Harpole, Ketua eksekutif Mercator tenaga, berkata beliau tidak faham mengapa respons pentadbiran Obama untuk ledakan syal dan kedudukan tenaga Clinton telah tidak datang semasa perbahasan presiden pertama minggu lepas.

yang lain memberitahu Trump mereka menghadapi kebimbangan lebih segera dengan pengawal selia peringkat negeri. Scott Stewart Gilbert-Stewart pengendalian berkata syarikatnya telah banyak berpindah operasi ke Kansas kerana peraturan sengit di Colorado.

Trump juga reveled dalam komen pada Isnin oleh suami Clinton, bekas Presiden Bill Clinton, yang berkata perniagaan kecil orang dan orang-orang yang membuat terlalu banyak untuk mendapatkan subsidi persekutuan untuk membantu dengan bayaran insurans telah “terbunuh” oleh undang-undang penjagaan kesihatan persekutuan dikenali sebagai Obamacare.

Trump telah berjanji untuk memansuhkan Obamacare, manakala Hillary Clinton memuji tetapi berkata beliau akan bekerja untuk meningkatkan aspek itu.

“Saya yakin dia pergi melalui neraka malam terakhir, anda boleh bayangkan?” Trump berkata daripada Bill Clinton semasa perhimpunan di Prescott, Arizona. “Dia pergi melalui neraka, tetapi secara jujur ​​terdapat banyak malam apabila dia telah melalui neraka dengan Hillary.”

Clinton telah membawa Trump dalam undian pendapat kebangsaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada hari Selasa, purata pemilihan dikumpulkan oleh laman web RealClearPolitics menunjukkan beliau dengan 48.1 peratus sokongan berbanding dengan Trump 44.3 peratus.

(Penulisan oleh John Whitesides; Laporan tambahan oleh Emily Stephenson di Colorado dan Chris Kahn di New York; Penyuntingan oleh Frances Kerry dan Peter Cooney)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.