Home / Berita / Clinton dijangka mencecah Wells Fargo dalam ucapannya pada ‘pelakon korporat buruk’

Clinton dijangka mencecah Wells Fargo dalam ucapannya pada ‘pelakon korporat buruk’

TOLEDO, Ohio (Reuters) – calon presiden Amerika Syarikat Demokratik Hillary Clinton pada isnin berikrar untuk mengadakan Wells Fargo bertanggungjawab untuk “tingkah laku korporat mengerikan” dalam skandal lebih pekerja membuka berjuta-juta akaun tanpa pelanggan pengetahuan.

“Sungguh mengejutkan adalah bukan? Salah satu bank terbesar di negara-negara ‘buli beribu-ribu pekerja ke dalam melakukan penipuan terhadap pelanggan yang tidak curiga, “Clinton memberitahu orang ramai di Ohio, medan pertempuran penting dalam pilihan raya 8 Nov presiden terhadap Republikan Donald Trump.

Dalam Toledo, kawasan yang telah kehilangan pekerjaan pembuatan, Clinton berkata beliau mahu “menghantar mesej yang jelas kepada setiap lembaga pengarah dan suite eksekutif” bahawa mereka syarikat akan bertanggungjawab jika mereka “penipuan” pelanggan, “mengeksploitasi “pekerja dan” rip off “pembayar cukai.

“Untuk memahami mengapa ini begitu penting, pertimbangkan contoh baru-baru ini kami telah lihat tingkah laku korporat mengerikan,” katanya, memetik Wells Fargo.

Menjelang ucapan Clinton, kempennya mengeluarkan satu pelan untuk membantu pengguna untuk menyaman syarikat-syarikat di mahkamah dan bukannya terpaksa mengambil pertikaian kepada timbangtara swasta. fasal timbang tara wajib membuat tindakan kelas sesuai sukar atau mustahil untuk membawa.

Clinton berkata, kes Wells Fargo memberi penerangan tentang bagaimana apa-apa perjanjian pengguna bahaya.

“Kami tidak akan membiarkan syarikat-syarikat seperti Wells Fargo menggunakan gotchas cetakan halus untuk melarikan diri akauntabiliti,” Clinton berkata . peguam bela pengguna mengatakan wajib timbangtara individu menjadikan ia terlampau mahal untuk mengambil tindakan undang-undang dan tidak menetapkan duluan undang-undang untuk membantu individu lain yang terjejas.

Wells Fargo telah datang di bawah api untuk menggunakan fasal timbang tara selepas ia datang untuk menyalakan bahawa pekerja bank itu dibuka sebanyak 2 juta memeriksa, simpanan dan akaun kad kredit tanpa kebenaran pelanggan untuk memenuhi kuota jualan.

Wells Fargo mencapai penyelesaian $ 190,000,000 dengan pengawal selia persekutuan bulan lepas. Para pelanggannya tidak berupaya untuk menyaman kerana kontrak mereka berkata mereka akan menimbang tara pertikaian bukannya menyaman Wells Fargo di mahkamah.

Wells Ketua Pegawai Eksekutif Fargo John Stumpf baru-baru ini berkata beliau tidak menjangkakan bank untuk mengetepikan fasal. ahli parlimen Demokrat di Kongres, termasuk Senator Elizabeth Warren of Massachusetts, telah menggesa Wells Fargo untuk membolehkan pelanggan untuk mendakwa.

“Mereka terpaksa ke dalam proses timbang tara tertutup tanpa perlindungan yang penting anda dalam mahkamah undang-undang, “kata Clinton.

pelan Clinton menggesa Kongres untuk memberi agensi seperti Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan dan Jabatan buruh kuasa untuk menyekat fasal timbang tara dalam pengguna, pekerjaan dan perjanjian antitrust.

(Penyuntingan oleh Lisa Von Ahn dan Cynthia Osterman)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.