Home / Berita / Clinton dan Trump untuk mengambil ancang-ancang dalam dinanti-nantikan pertarungan perbahasan

Clinton dan Trump untuk mengambil ancang-ancang dalam dinanti-nantikan pertarungan perbahasan

HEMPSTEAD, NY (Reuters) – Demokrat Hillary Clinton dan Republikan Donald Trump akan menghadapi mati buat kali pertama pada hari Isnin dalam perdebatan presiden yang boleh disenaraikan sebagai salah satu yang paling ditonton, showdowns politik yang dinanti-nantikan dalam sejarah Amerika Syarikat.

perlumbaan ketat untuk Rumah putih dan pertembungan yang tidak menentu dalam gaya antara dengan baik dikenali tetapi lawan polarisasi telah menjana minat yang luas dalam perbahasan berpotensi penting, yang datang enam minggu sebelum pilihan raya 8 Nov selepas kempen yang telah menjangkau lebih lebih daripada setahun.

jurang antara kedua-dua calon baru-baru ini undian pendapat kebangsaan telah mengecil pada minggu lalu, dengan terkini pengundian Reuters / Ipsos yang menunjukkan Clinton hadapan dengan 4 mata peratusan, dengan 41 peratus pengundi mungkin.

Clinton baru-baru ini menarik menjelang Trump di negeri medan pertempuran penting dalam Florida, menurut / Ipsos Syarikat Reuters projek Negara yang dikeluarkan pada Isnin. Jika pilihan raya diadakan hari ini, Clinton akan mengalahkan Trump, dengan peluang 88 peratus untuk mencapai 270 undi badan pemilih diperlukan, mengikut projek, yang berdasarkan satu tinjauan pengesanan dalam talian mingguan lebih daripada 15,000 rakyat Amerika.

debat ini akan menjadi kali pertama Clinton dan Trump pergi kaki ke kaki dan saiz penonton televisyen tontonan yang dijangka mencabar rekod 80 juta rakyat Amerika yang menonton pertemuan tahun 1980-an antara Presiden Demokratik Jimmy Carter dan Republikan Ronald Reagan . Beberapa pengulas ramalan penonton Super Bowl bersaiz kira-kira 100 juta.

Tidak seperti perbahasan satu parti diadakan semasa proses penamaan, penonton akan diminta untuk berdiam diri dan tidak memuji atau memberi respons kepada jawapan calon. Debat itu akan dibahagikan kepada enam segmen 15 minit.

Clinton memenangi lambungan duit syiling dan memilih untuk mengambil soalan pertama. Dia akan mempunyai dua minit untuk menjawab, dan selepas itu Trump akan diberi masa yang sama. Trump akan diberikan soalan pertama pada awal segmen seterusnya.

Perdebatan 90 minit akan bermula pada 21:00 (0100 GMT pada Selasa) di Universiti Hofstra di New York negeri Long Island. Ia adalah yang pertama daripada tiga perbahasan presiden dirancang.

kegelisahan MARKET

Perlumbaan White House setakat ini mempunyai kesan yang sedikit dapat dicerap di pasaran saham tetapi ia menunjukkan kegelisahan pada hari Isnin menjelang perbahasan. <.n> Satu ukuran perdagangan turun naik <.vix>yang dikenali sebagai Wall Street “tolok ketakutan,” naik 14 peratus dalam perdagangan awal petang, kenaikan terbesar dalam tempoh hampir dua minggu.

“Pelabur-pelabur bertindak keterlaluan saraf berkaitan dengan perbahasan … dan ia menyerlahkan hakikat bahawa pasaran tidak memberi tumpuan kepada kesihatan ekonomi, kadar faedah dan peristiwa geopolitik,” kata Robert Pavlik, ketua strategi pasaran di Boston Private Wealth .

Kedua-dua Trump dan Clinton, yang pemilihan menunjukkan adalah yang paling suka calon White House dalam sejarah moden, berharap untuk menggunakan perdebatan untuk memadam terlintas keraguan pengundi dan menangani kelemahan kempen-trail.

The menentu Trump, New York ahli perniagaan dan bekas bintang realiti televisyen, akan mendapat peluang untuk menunjukkan kedalaman dan keunggulan layak bagi ketua komander, manakala orang yang bertakwa Clinton akan dapat untuk mencuba untuk menyambung secara langsung dengan pengundi yang tidak mempercayai beliau, kata ahli strategi.

Tetapi Trump, pendatang baru politik yang sering ditunjukkan lebih pertalian untuk meletakkan-surut daripada dasar, boleh mendapat manfaat daripada jangkaan yang lebih rendah daripada pengundi.

“tidak ada soalan itu yang lebih rendah bar untuk Trump, “kata dan Schnur, bekas ahli strategi Republikan dan kini seorang ahli sains politik di Universiti Southern California. “Dia tidak perlu menjadi cemerlang, dia hanya tidak boleh terlalu besar mulut.”

Pertaruhan adalah sangat besar. Clinton pernah mempunyai kelebihan yang agak besar tetapi yang tersejat di tengah-tengah lebih banyak soalan mengenai asas keluarganya dan penggunaan pelayan e-mel peribadi manakala Setiausaha Negara di bawah Presiden Barack Obama.

Satu tinjauan Reuters / Ipsos kedua yang dikeluarkan pada Isnin menunjukkan separuh pengundi kemungkinan Amerika akan bergantung kepada perbahasan untuk membantu mereka membuat pilihan mereka. Lebih daripada separuh, 61 peratus, berharap untuk perbahasan awam dan tidak berminat dalam kepahitan yang ditunjukkan semasa kempen.

dendam MATCH

Clinton, 68, dan Trump, 70, mempunyai kerap bertukar-tukar penghinaan tajam, meningkatkan prospek perlawanan dendam berapi-api. Trump kerap merujuk kepada Clinton sebagai “Crooked Hillary” dan menggesa penahanan beliau untuk kontroversi e-mel. Clinton mengutuk Trump sebagai temperamentally tidak layak untuk Rumah Putih.

Trump mendominasi perbahasan Republikan sesak dengan serangan cepat-api pada saingan beliau tetapi tidak mempunyai pengalaman dalam suasana perbahasan satu-satu yang memerlukan perbincangan yang lebih berpanjangan isu.

Clinton telah mengambil bahagian dalam perbahasan pada satu-satu di peringkat kebangsaan dengan Obama semasa kempen tidak berjaya 2008 presiden beliau dan dengan US Senator Bernie Sanders dalam perlumbaan mencalonkan Demokratik mereka awal tahun ini.

kem Clinton telah melakukan yang terbaik untuk meningkatkan tahap Trump, dan dalam wawancara televisyen pada Isnin kedua-dua kempen cuba untuk memerangkap jangkaan.

“Apa yang kita tidak mahu mempunyai beberapa jenis double standard di mana Donald Trump boleh mendapatkan anugerah yang paling baik tetapi Hillary Clinton … semakin dinilai pada titik halus dasar, “kata pengurus kempen Clinton Robby Mook memberitahu NBC News, memanggil Trump” penghibur. “

pengurus kempen Trump Kellyanne Conway, secara berasingan di NBC, berkata pengalaman luas Clinton tidak mungkin untuk menterjemahkan ke pentas debat, di mana Trump diadakan satu kelebihan.

“Dia tidak akan menjadi robot dan skrip,” katanya.

peranan moderator Lester Holt NBC News juga telah mendapat perhatian awal daripada perbahasan dengan kempen Clinton dan penyokong Demokratik beliau menggesa beliau untuk membetulkan Trump jika dia membuat tuntutan palsu.

Trump juga telah cuba untuk pengaruh Holt dan moderator daripada showdowns lain dengan Clinton, berkata calon-calon perlu menjadi orang-orang untuk membetulkan rekod.

Tetapi pada tahun yang padanya orang luar seperti Trump dan Sanders telah melakar sejarah, hujah terbaik Trump boleh menjadi bahawa dia adalah ejen yang lebih baik perubahan dari Clinton, kata Scott Reed, operatif Republikan veteran yang kini merupakan ketua strategi untuk Amerika Syarikat Dewan Perniagaan.

“dia ada untuk menarik perbezaan antara Trump sebagai calon berubah dan Clinton sebagai calon lebih daripada yang sama, “kata Reed.

Libertarian Gary Johnson dan calon Parti Hijau Jill Stein tidak dijemput untuk mengambil bahagian dalam perbahasan kerana tidak memperoleh sekurang-kurangnya 15 peratus sokongan dalam negara pemilihan, ambang ditubuhkan untuk melayakkan diri.

(Mengembalikan susut perkataan “kebetulan” pada ayat ke-4)

(laporan tambahan oleh Steve Holland, Ginger Gibson dan Susan Heavey di Washington dan Yashaswini Swamynathan dalam Bangalore; Penyuntingan oleh Peter Cooney dan Bill Trott)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia