Home / Sukan / Chong Wei mungkin menimbang semula Sukan Olimpik Tokyo di bawah format pemarkahan baru

Chong Wei mungkin menimbang semula Sukan Olimpik Tokyo di bawah format pemarkahan baru

Chong Wei hugging Lin Dan after defeating him in the semi-final at the Rio Olympics in August.

Chong Wei memeluk Lin Dan selepas mengalahkan dia dalam separuh akhir di Sukan Olimpik Rio pada bulan Ogos.

KUALA LUMPUR: Bolehkah anda bayangkan Lee Chong Wei mengambil Lin Dan untuk pingat emas pada Sukan Olimpik Tokyo 2020

Nah, jangan bertaruh terhadapnya … terutamanya jika Persekutuan Badminton Dunia (BWF) membuat keputusan untuk menukar format pemarkahan terbaik-of-tiga 21 mata kepada 11 mata terbaik daripada lima sistem.

Jika mereka lakukan, No. 1 dunia Chong Wei, yang menetap untuk pingat perak Olimpik ketiga dalam Rio de Janeiro bulan lepas, percaya bahawa ia akan menjadi mungkin untuk dia untuk melanjutkan kerjayanya.

“Tidak ada yang disahkan lagi, tetapi jika memang ada perubahan saya dengan baik boleh bersaing di Sukan Olimpik Tokyo,” kata Chong Wei.

“Walaupun Lin Dan mungkin bermain di sebagai sistem 11 mata bermakna perlawanan pendek … yang lebih baik untuk pemain senior seperti kami.

“Kita mempunyai pengalaman. Bermain dalam perlawanan yang lebih pendek adalah pasti lebih baik kerana saya percaya kita boleh mengawal bulu yang lebih baik. “

Chong Wei, yang berusia 34 bulan akan datang, juga mengakui bahawa” ia adalah mungkin bagi saya untuk mewakili Malaysia pada Piala Thomas 2018 “.

“Saya masih dalam keadaan fizikal yang baik dan saya tidak mempunyai latihan isu-isu di bawah Hendrawan dan (Tey) ​​Seu Bock kerana saya bersedia untuk Kejohanan Dunia tahun depan,” kata Chong Wei.

“Saya masih mempunyai banyak untuk belajar daripada Hendrawan, yang juga bekas juara dunia sendiri.

“Selain itu, jika keadaan saya masih baik, saya tidak nampak mengapa saya tidak boleh mewakili Malaysia untuk satu lagi Piala Thomas.”

Buat masa ini walaupun, Pulau Pinang itu hanya tertumpu kepada beliau tugasan akan datang – Terbuka Jepun di Tokyo dari 20-25 September

.

Ia akan menjadi kejohanan pertama Chong Wei sejak tewas kepada Chen Long dalam perlawanan akhir bulan lalu Olimpik.

Chong Wei yang telah memenangi Terbuka Jepun lima kali – 2007, 2010, 2012, 2013, 2014 – adalah pilihan utama dan menghadapi Thailand, Boonsak Ponsana pada pusingan pertama

.

Beliau dijangka mara ke suku akhir, di mana beliau dijangka bertemu pilihan ketujuh Indonesia Tommy Sugiarto.

Negara No. 2 Iskandar Zulkarnain Zainuddin dan badminton bebas Zulfadli Zulkiffli adalah badminton perseorangan lain dalam pergaduhan.

World No. 26 Iskandar adalah menentang H.S. India Prannoy pada pusingan pertama manakala pemain nombor satu dunia 35 Zulfadli akan bermula dengan pertembungan terhadap dunia Denmark No. 11 Hans-Kristian Vittinghus.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia