Home / Sukan / Chong Wei kekal dominan dalam Terbuka Jepun dengan tajuk keenam

Chong Wei kekal dominan dalam Terbuka Jepun dengan tajuk keenam

KUALA LUMPUR: Lee Chong Wei berharap tiada badminton akan memecahkan rekod enam kejuaraan Terbuka Jepun .

Dunia No. 1 menjadi pemain perseorangan lelaki yang paling berjaya pada kejohanan apabila dia berjuang perjalanan ke 21-18, 15-21, 21-16 ke atas Jan O Jorgensen dari Denmark dalam mendebarkan 70 -minute akhir di Tokyo pada Ahad.

Ia adalah kemenangan ke-17 Chong Wei dalam 18 mesyuarat lebih Jorgensen, tetapi salah satu yang paling sukar dalam tahun-tahun. Chong Wei hanya kerugian kepada Dane berada di pusingan pertama Terbuka China pada tahun 2009.

tiga kali pemenang pingat perak Olimpik, Chong Wei gembira dengan pencapaian beliau.

“Saya amat bangga untuk memenangi kejuaraan keenam Terbuka Jepun saya. Saya menghargai rekod ini dan saya berharap tidak akan berbuka samasekali, “kata Chong Wei, yang juga pemenang pada 2007 dan 2010 dan kemudian dari 2012-2014.

“Saya menyaksikan perlawanan Jorgensen terhadap Son Wan-ho (Korea Selatan) di separuh akhir (Sabtu) dan saya tahu dia adalah dalam bentuk. Dia bermain dengan baik tetapi saya sama-sama bertekad untuk tidak kehilangan – tidak selepas memenangi setiap perlawanan tunggal terhadapnya sejak tujuh tahun lalu, “kata Chong Wei, yang akan menjadi 34 Okt 21.

Chong Wei lambat off blok bermula, tetapi beliau berjaya melangkah pada gas untuk mengambil perlawanan pembukaan.

Ditentukan tidak kalah lagi, Jorgensen datang mengecas kembali seperti seekor lembu jantan dalam permainan kedua.

The Dane disimpan haba pada Chong Wei sepanjang permainan, sering menghempas ke bawah pulangan kilat-cepat di mahkamah depan. Beliau adalah ganjaran bagi penentuannya dengan kemenangan 21-15.

Ia kelihatan seolah-olah Jorgensen akan muncul menang selepas mendahului 6-2 pada penentuan. Tetapi Chong Wei bangkit untuk membawa 17-16. Ia adalah pada ketika ini bahawa Jorgensen membuat beberapa kesilapan yang mahal dan Chong Wei menarik diri untuk meraikan kejuaraan Superseries ke-44 dan ke-65 keseluruhan.

Chong Wei berkata beliau akan skip Terbuka Korea bermula di Seoul, hari ini bagi menumpukan perhatian kepada Denmark dan Terbuka Perancis Superseries pada bulan Oktober.

“Ramai pemain utama mengambil rehat selepas Sukan Olimpik (di Rio de Janeiro pada bulan Ogos), tetapi saya wajib penaja permintaan Yonex ini saya untuk bermain di Jepun. Sekarang, saya perlu berehat sebelum bermain di Denmark dan Perancis, “kata Chong Wei.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia