Home / Berita / China memberi amaran kepada tentera Jepun terhadap rondaan laut China Selatan

China memberi amaran kepada tentera Jepun terhadap rondaan laut China Selatan

BEIJING (Reuters) – Jepun “bermain dengan api” dengan rancangan untuk meningkatkan aktiviti di Laut China Selatan yang dipertandingkan melalui rondaan latihan bersama dengan Amerika Syarikat, Kementerian Pertahanan China berkata pada hari Khamis, memberi amaran ia tidak akan duduk menonton dari luar.

China mendakwa hampir keseluruhan Laut China Selatan dan telah berulang kali mengecam apa yang ia melihat sebagai campur tangan di sana oleh Amerika Syarikat dan sekutunya, Jepun.

Jepun mengukuhkan hubungan di rantau ini, khususnya dengan Filipina dan Vietnam, yang tuntutan pertandingan China untuk bahagian laut, dan ia bertujuan untuk membantu membina keupayaan negara-negara pantai di laluan air yang sibuk, menteri pertahanan berkata bulan ini semasa lawatan ke Washington.

jurucakap Kementerian Pertahanan China, yang Yujun, ditanya mengenai rancangan Jepun, berkata ia telah sentiasa menjadi cuba membangkitkan perkara di Laut China Selatan untuk tujuan sendiri.

“Kita mesti bersungguh-sungguh memberitahu Jepun ini adalah salah perhitungan. Jika Jepun mahu mempunyai rondaan bersama atau latihan di perairan di bawah bidang kuasa Cina ini benar-benar bermain dengan api, “Yang pada taklimat media bulanan.

” ketenteraan China tidak akan berdiam diri, “katanya, tanpa mengulas lebih lanjut .

Hubungan antara dua ekonomi terbesar di Asia telah lama dibayangi oleh hujah ke atas sejarah perang menyakitkan mereka dan spat wilayah di Laut China Timur, antara isu-isu lain.

Kapal membawa kira-kira $ 5 trilion pada perdagangan melalui laut China Selatan setiap tahun.

Brunei, Malaysia dan Taiwan juga mempunyai tuntutan di laut, yang juga dipercayai kaya dengan sumber tenaga dan stok ikan.

pada bulan Julai , gelanggang timbang tara di Hague berkata tuntutan China ke jalan air adalah tidak sah, selepas kes yang telah dibawa oleh Filipina China enggan mengiktiraf pemerintah

.. (Laporan oleh Ben Blanchard; Penyuntingan oleh Robert Birsel)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.