Home / Berita / China melancarkan terpanjang misi angkasa dikendalikan

China melancarkan terpanjang misi angkasa dikendalikan

SHANGHAI (Reuters) – China melancarkan misi angkasa yang dipandu manusia yang paling lama pada hari Isnin, menghantar dua angkasawan ke orbit untuk menghabiskan sebulan atas kapal makmal ruang itu adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih luas untuk mempunyai stesen angkasa yang dipandu manusia tetap di perkhidmatan sekitar 2022.

The Shenzhou 11 dilancar pada roket Long March pada jam 7.30 pagi (2330 GMT) dari tapak pelancaran terpencil di Jiuquan, di padang pasir Gobi, dalam imej disiarkan secara langsung di televisyen negeri.

angkasawan akan berlabuh dengan makmal Tiangong 2 ruang, atau “Palace Syurgawi 2”, yang telah dihantar ke angkasa bulan lepas. , agensi berita Xinhua melaporkan.

“Anda akan perjalanan di angkasa untuk mengejar impiannya ruang negara China,” kata Fan.

“dengan semua latihan yang saintifik dan ketat, penyediaan bijaksana, dan pengalaman yang kaya terkumpul daripada misi sebelumnya, anda akan mencapai tugas yang mulia dan sukar … Kami ingin anda kejayaan dan mengalu-alukan pulangan berjaya anda. “

Shenzhou 11 adalah pelayaran ruang ketiga untuk Jing , yang akan memerintahkan misi dan menyambut ulang tahun ke-50 beliau di orbit.

dalam misi angkasa dikendalikan pada tahun 2013, tiga angkasawan China menghabiskan 15 hari di orbit dan berlabuh dengan makmal angkasa, Tiangong 1.

Memajukan program angkasa China adalah keutamaan bagi Beijing, dengan Presiden Xi Jinping menyeru agar negara untuk mewujudkan dirinya sebagai kuasa angkasa.

China menegaskan program angkasa lepas adalah untuk tujuan keamanan.

Shenzhou 11, yang namanya diterjemahkan sebagai “Kapal Ilahi”, juga akan menjalankan tiga eksperimen direka oleh Hong Kong pelajar sekolah menengah dan yang terpilih dalam pertandingan sains, termasuk satu yang akan membawa cacing sutera ke angkasa lepas.

AS Jabatan Pertahanan telah menekankan keupayaan ruang China yang semakin meningkat, dengan berkata ia aktiviti yang bertujuan untuk mencegah negara-negara lain menggunakan aset berasaskan ruang dalam krisis mengikuti.

China telah berusaha untuk membangunkan program angkasa lepas untuk tentera, komersil dan tujuan saintifik , tetapi masih bermain catch-up dengan kuasa ruang ditubuhkan Amerika Syarikat dan Rusia.

China rover Jade Arnab bulan mendarat di bulan pada akhir 2013 untuk sebarang gangguan negara yang hebat, tetapi tidak lama lagi mengalami masalah teknikal yang teruk.

The rover dan siasatan Chang’e 3 yang membawa ia terdapat “pendaratan lembut” yang pertama di bulan sejak tahun 1976. Kedua-dua Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet telah dicapai feat yang lebih awal.

China akan melancarkan “modul teras” untuk stesen angkasa pertama masa sekitar 2018, seorang pegawai kanan berkata pada April, sebahagian daripada rancangan untuk stesen angkasa yang dipandu manusia tetap di perkhidmatan sekitar 2022.

(Laporan oleh John Ruwitch dan Ben Blanchard dalam BEIJING; Penyuntingan oleh Michael Perry)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.