Home / Teknologi / China mahkamah mendengar kes lebih Tesla kemalangan maut

China mahkamah mendengar kes lebih Tesla kemalangan maut

Legal trouble: The family believed the son was driving in Tesla’s Autopilot mode and accused the firm of overstating the function’s capabilities, she said. — Reuters

masalah undang-undang: keluarga itu percaya anak itu memandu dalam mod Autopilot Tesla dan menuduh firma besarkan keupayaan fungsi ini , dia berkata. peguam keluarga itu berkata.

Gao Yaning, pemandu berusia 23 tahun, meninggal dunia pada Januari lalu selepas beliau Tesla Model S menyelar ke dalam kenderaan jalan menyapu di lebuh raya di wilayah utara Hebei. Bapanya Gao Jubin memfailkan kes terhadap syarikat itu pada bulan Jun, peguam Cui Qiuna kepada AFP.

keluarga itu percaya anak itu memandu dalam mod Autopilot Tesla dan menuduh firma besarkan keupayaan fungsi, katanya.

Semasa sesi pembukaan perbicaraan di Beijing Selasa, Gao memohon siasatan sama ada autopilot telah diaktifkan apabila kemalangan itu berlaku, katanya.

Gao telah menuntut Tesla berhenti menggunakan frasa “memandu automatik” dalam promosi sebanyak Autopilot, memohon maaf secara terbuka untuk pengiklanan palsu dan membayar 10,000 yuan (RM6,239) sebagai pampasan untuk kesedihan keluarga yang disebabkan oleh kematian anak lelaki, Cui berkata.

“Tesla telah menghubungi Encik Gao untuk ceramah terhadap keadaan perdamaian tetapi masih belum mengemukakan penyelesaian yang konkrit,” katanya.

Tesla pada Ogos ditujukan awal penerangannya sistem Autopilot dalam beberapa iklan tetapi “beberapa kakitangan mereka dan risalah mereka masih menggunakan istilah seperti ‘memandu automatik’,” kata Cui.

pegawai Tesla tidak bertindak balas kepada permintaan AFP untuk komen pada September 21.

Syarikat itu berkata sistem Autopilot yang mula diperkenalkan tahun lepas, bukanlah sistem autonomi sepenuhnya dan pemandu adalah diingatkan bahawa mereka perlu berada di roda dan dalam kawalan.

Sistem ini membolehkan kenderaan untuk berubah secara automatik lorong, mengurus kelajuan dan brek untuk mengelakkan perlanggaran. Sistem mungkin diatasi oleh pemandu.

Seorang pemandu Florida meninggal dunia pada Mei selepas Autopilot gagal mengesan trak bertembung dengannya.

Tesla berkata minggu lepas ia telah menaik taraf perisian untuk menggunakan teknologi radar yang lebih maju. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia