Home / Berita / China kertas berkata Amerika Syarikat, Korea Selatan akan ‘membayar harga’ untuk sistem peluru berpandu dirancang

China kertas berkata Amerika Syarikat, Korea Selatan akan ‘membayar harga’ untuk sistem peluru berpandu dirancang

BEIJING (Reuters) – Amerika Syarikat dan Korea Selatan ditakdirkan untuk “membayar harga” untuk membuat keputusan untuk menggunakan sistem pertahanan peluru berpandu canggih yang tidak dapat tidak akan meminta “serangan balas”, akhbar utama China berkata pada hari Sabtu.

Ketegangan di Semenanjung Korea telah tinggi ini tahun, bermula dengan ujian Korea Utara keempat nuklear pada bulan Januari, yang diikuti dengan pelancaran satelit, rentetan ujian pelbagai peluru berpandu, dan kelima dan ujian nuklear terbesar bulan terakhir.

pada bulan Julai, Korea Selatan bersetuju dengan Amerika Syarikat untuk menggunakan Terminal US Altitud Tinggi Kawasan Pertahanan (THAAD) sistem anti-peluru berpandu untuk melindungi daripada sebarang ancaman Korea Utara.

Korea Selatan bertujuan untuk menggunakan sistem di lapangan golf, seorang pegawai kementerian Pertahanan berkata pada hari Jumaat.

Tetapi rancangan itu telah menimbulkan kemarahan China, yang bimbang bahawa radar berkuasa THAAD itu akan menjejaskan keselamatan dan melakukan apa-apa untuk suhu yang lebih rendah di semenanjung Korea.

Dalam komen beliau, pemerintah rasmi harian Rakyat Parti Komunis berkata pembangkang China untuk THAAD tidak akan berubah kerana ia adalah satu ancaman yang serius kepada baki keselamatan strategik serantau.

“seperti mana-mana negara lain, China boleh tidak menjadi kabur dan tidak ambil peduli mengenai perkara-perkara keselamatan yang memberi kesan kepentingan teras, “kata akhbar itu dalam komentar yang disiarkan di bawah nama pena” Zhong Sheng “, yang bermaksud” Voice of China “, sering digunakan untuk memberi pandangan mengenai dasar luar.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan perlu bangun kepada hakikat bahawa Semenanjung Korea tidak ada tempat untuk mengambil risiko, katanya.

“Jika Amerika Syarikat dan Korea Selatan merosakkan kepentingan keselamatan strategik negara-negara di rantau ini termasuk China, maka mereka ditakdirkan untuk membayar harga untuk ini dan menerima serangan balas yang betul, “kata akhbar itu menambah, tanpa mengulas lanjut.

NO MAKLUMAT BELUM

China telah berulang kali berjanji untuk mengambil langkah-langkah tertentu untuk bertindak balas sejak keputusan THAAD diumumkan, tetapi tidak memberi sebarang butiran mengenai apa yang ia boleh lakukan.

Amerika Syarikat dan Korea Selatan telah berkata THAAD tidak mengancam keselamatan China atau sasaran mana-mana negara selain dari Korea Utara.

China adalah rakan diplomatik dan ekonomi yang paling penting Korea Utara, tetapi Beijing telah marah dengan ujian nuklear dan peluru berpandu dan telah mendaftar untuk kuat sekatan PBB terhadap Korea Utara.

Walau bagaimanapun, China terus memanggil rundingan untuk menyelesaikan isu Korea Utara dan berkata sekatan tidak adalah penyelesaian yang muktamad.

pada satu majlis di Pyongyang pada Jumaat untuk Hari Kebangsaan China, Duta Besar China Li Jinjun berkata negaranya mahu mengukuhkan persahabatan dengan Korea Utara, agensi berita Xinhua China berkata pada hari Sabtu.

laporan itu tidak menyebut mengenai isu nuklear.

(Laporan oleh Ben Blanchard; Penyuntingan oleh Richard Borsuk)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.