Home / Berita / Chechen dibicarakan kerana membunuh Kremlin pengkritik, peguam tidak puas

Chechen dibicarakan kerana membunuh Kremlin pengkritik, peguam tidak puas

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

MOSCOW (Reuters) – Lima lelaki Chechen dihadapkan ke mahkamah di Moscow pada Isnin untuk pembunuhan Kremlin pengkritik Boris Nemtsov, tetapi peguam untuk anak perempuan orang mati berkata, siasatan telah gagal untuk mendedahkan yang mengarahkan menembak.

The Nemtsov berusia 55 tahun, seorang pemimpin pembangkang dan bekas Timbalan Perdana Menteri, ditembak mati berhampiran dinding Kremlin lewat pada petang 27 Februari 2015, kerana dia berjalan pulang dengan teman wanitanya dari restoran.

beliau tokoh pembangkang yang paling menonjol untuk dibunuh semasa pemerintahan Presiden Vladimir Putin, yang kerajaan telah mengutuk pembunuhan itu dan menyifatkannya sebagai “provokasi” yang direka untuk menjatuhkan ia.

a pendakwa berkata, siasatan telah mengenal pasti sekumpulan orang-orang Chechen yang telah selepas Nemtsov sejak musim luruh 2014. Mereka disewa pangsapuri di Moscow, membeli pistol dan peluru dan digunakan beberapa kereta untuk mengesan beliau.

pada hari kejadian, kedua-dua tertuduh menonton Nemtsov melalui tingkap kerana dia makan bersama-sama dengan teman wanitanya di gemilang yang cafe berhampiran Red Square, mahkamah diberitahu. Salah seorang dari lelaki terperangkap dengan dia kerana dia melintasi jambatan dan melepaskan enam das tembakan ke arahnya.

Selepas pembunuhan itu, kumpulan itu tiba di daerah rumah mereka Chechnya di Rusia selatan. . Salah satu kumpulan yang dikatakan terbunuh ketika menentang penangkapan

Olga Mikhailova, peguam yang mewakili Nemtsov anak perempuan Zhanna, kepada pemberita siasatan masih belum selesai dan ia tidak mempunyai bukti: “Angka utama dan orang-orang yang mengarahkan (yang pembunuhan) tidak dijumpai lagi. “

Maryam berkata penyiasat telah menolak permintaan oleh peguam mangsa untuk mempersoalkan Ramzan Kadyrov, berpegang kuat dengan ajaran pro-Kremlin presiden Chechnya. Nemtsov mempunyai terbuka mengkritik Kadyrov dan perkhidmatan keselamatan, dan menuduh Putin membeli kesetiaan bekas ketua perang itu “dengan trainloads tunai”.

Kadyrov, yang memanggil dirinya “tentera yang tidak berkuda Putin”, telah menafikan penglibatan dalam jenayah itu dan diterangkan Nemtsov sebagai seorang yang kerdil. “Nemtsov tidak mengganggu saya dalam kehidupan sebenar kerana dia tidak berada di tahap saya,” katanya kepada NTV negeri yang dikuasai pada bulan Februari.

Saudara rapat seorang senator yang mewakili Chechnya di Parlimen Rusia asalnya digambarkan sebagai suspek dalam penyiasatan tetapi kemudian digugurkan daripada kes itu, berkata Mikhailova.

“Semua ini adalah walaupun link jelas defendan dengan pegawai tertinggi dan konflik Nemtsov dengan Kadyrov,” kata Mikhailova. “Mereka telah secara palsu diisytiharkan jenayah itu diselesaikan.”

Mahkamah menerima petisyen yang dikemukakan oleh peguam mangsa untuk menjalankan satu siasatan baru, namun diteruskan dengan perbicaraan.

“Saya tegas memujuk bahawa sekurang-kurangnya beberapa orang-orang yang berada di bangku simpanan defendan telah benar-benar terlibat dalam melakukan jenayah ini, “kata Vadim Prokhorov, seorang lagi peguam untuk Zhanna Nemtsova.

” Namun sejauh penganjur dan yang memberi perintah bimbang, kita telah berulang kali mengemukakan usul untuk soal siasat dari beberapa pegawai tertinggi di Republik Chechnya, termasuk Ramzan Kadyrov, (tetapi) ini tidak dilakukan lagi. ”

Nemtsov telah mengarang laporan excoriating pada pemerintahan Putin dan, tidak lama sebelum beliau dibunuh, telah bekerja di laporan memeriksa peranan tentera Rusia di Ukraine.

(Laporan oleh Valery Stepchenkov dan Svetlana Reiter; Penulisan oleh Dmitry Solovyov; Penyuntingan oleh Mark Trevelyan)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *