Home / Percutian / Cara Peta Google mengubah kawasan miskin bandar Rio de Janeiro

Cara Peta Google mengubah kawasan miskin bandar Rio de Janeiro

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

How Google Maps is changing Rio de Janeiro’s urban slums

Pandangan Rocinha, favela terbesar Brazil.

Americas

Cerita dan video oleh Elroi YEE

Ia adalah malam masa dalam satu bulan sebelum Sukan Olimpik 2016 Rio de Janeiro, dan saya berada di lorong yang gelap di yang favela. Menurut rakan saya Brazil Andre Silva Teixeira Mello, dia akan menunjukkan saya sebenar Brazil. Masalahnya ialah, tiga favela muda orang – olheiros, penjaga untuk cincin dadah -. disekat cara kita

Mereka bercakap dalam Bahasa Portugis pada mereka walkie-talkie, dan memberitahu kami untuk mengangkat baju-T kami untuk menunjukkan bahawa kita tidak pembungkusan apa-apa senjata. Mereka bertanya Andre apa yang merupakan lelaki Asia ada untuk. Dia tidak terlepas mengalahkan: “Dia mahu beberapa Rio rumpai yang baik.”

Ia adalah alasan untuk masuk dan ia bekerja. The olheiros seolah-olah bangga bahawa warga asing yg paling disukai hasil mereka, jadi mereka melambai kami di. Sekarang kita telah di dalam Brazil.

Selama beberapa dekad, setinggan seperti ini muncul sebagai kosong, ruang kelabu di Peta Google. peta kerajaan tidak merangka favelas tepat sama ada, seolah-olah tiada siapa yang mahu mengakui kawasan setinggan seperti wujud. Tetapi sejak tahun 2008, Google telah berusaha untuk mengubah ini melalui projek Ta No Mapa, yang bermaksud “Ia pada peta” dalam bahasa Portugis.

Google bekerjasama dengan NGO tempatan AfroReggae untuk melatih penduduk favela untuk memetakan komuniti mereka. Idea ini adalah untuk merangka semua lorong-lorong dan tangga yang memberikan akses ke rumah favela dan menyenaraikan semua tempat menarik dan perniagaan di Peta Google. Setakat ini, 30 daripada 300 favelas Rio telah didokumenkan dengan cara ini.

Bagi komuniti favela, lama terkenal dengan kemiskinan dan kadar jenayah kekerasan, ditinggalkan daripada peta mungkin telah sekurang-kurangnya kebimbangan mereka. Tetapi Ronan Ramos Jr – penyelaras AfroReggae untuk Ta No Mapa dan orang yang bertanggungjawab menyelaraskan semua pemeta tempatan -. Tidak bersetuju

“Pada masa kini kita mempunyai kehidupan yang fizikal dan kita mempunyai kehidupan yang digital, yang kita hidup melalui telefon pintar kami dan rangkaian sosial, “kata Ramos Jr, selepas mengambil saya dalam lawatan ke ibu pejabat hip AfroReggae di tengah-tengah kawasan kejiranan Lapa yang terkenal suka bergaduh. “Sebagai diakui dalam kedua-dua bidang adalah sangat penting untuk semua orang, termasuk penduduk favela.”

Mungkin lebih-lebih lagi bagi penduduk favela, yang walaupun yang sentiasa digambarkan sebagai miskin dan ganas dalam budaya pop, adalah komuniti bangga. Dalam kaji selidik 63 setinggan sekitar Brazil, 81% daripada penduduk berkata mereka suka di mana mereka hidup, dan 66% berkata mereka tidak akan meninggalkan walaupun gaji mereka telah dua kali ganda.

Dan dengan lebih daripada separuh penduduk dilengkapi akses Internet (lapan daripada 10 untuk 16 hingga 29 tahun kanak-kanak berusia), dan 85% daripada mereka memiliki telefon mudah alih, mempunyai kampung halaman kesayangan mereka disenaraikan dan diakui dalam talian adalah satu masalah besar.

Bar Do David, restoran yang terkenal dengan menghidangkan makanan ringan Brazil dengan sentuhan kreatif, pernah hanya diketahui oleh penduduk favela Chapéu Mangueira dan penduduk tempatan lain. Tetapi oleh kerana Ta No Mapa telah ia disenaraikan di Peta Google, perniagaan bukan sahaja meledak tetapi restoran kini dianggap sebagai salah satu yang terbaik favela restoran di Brazil.

Saya melayari melalui anugerah yang tergantung di dinding dapur, yang orang ramai sekitar sijil sokongan daripada TripAdvisor. “Ia memberikan orang ramai satu titik rujukan,” kata pemilik dan chef David Bispo. “Mereka boleh mencari Bar Do David di media sosial, yang menjadikan tugas saya lebih mudah.”

Memandangkan kebanyakan perniagaan favela adalah operasi formal – kekurangan pendaftaran, dan sering mengambil air dan elektrik secara haram – ada tentangan kepada Ta Tiada Atas. Yang penting adalah penglibatan pemeta tempatan, barisan hadapan projek yang berjalan setinggan dan meyakinkan pemilik yang mempunyai perniagaan mereka disenaraikan adalah satu perkara yang baik. “Pada akhir projek ini, tidak ada seorang pun yang masih menentangnya.”

Setiap favela mengambil masa tiga bulan untuk peta. AfroReggae pertama mengenal pasti setinggan yang selamat untuk carta, kerana ada peperangan turf antara kumpulan saingan pada satu favelas. Google dan AfroReggae kemudian bercakap kepada persatuan penduduk untuk mendapatkan persetujuan mereka sebelum bekerja dengan pihak berkepentingan untuk merekrut pemeta.

The pemeta dilatih dalam kartografi digital, serta Map Maker Google dan alat Perniagaan Saya. (Map Maker membolehkan pengguna untuk mengedit Peta Google, manakala Perniagaan Saya mencipta address di Carian Google dan Peta Google.) Mereka kemudian membuat peta dan senarai perniagaan kerana mereka berjalan favela, dokumentasi waktu operasi dan butiran kenalan, menulis keterangan perniagaan dan mengambil gambar yang berterusan. up.

Pemeta boleh mengambil masa 10 minggu untuk disiapkan favela a. Dan pada akhirnya, satu pasukan dari Google mempunyai untuk mengesahkan penyenaraian dan menulis satu laporan mengenai kawasan itu.

Projek-projek seperti Ta No Mapa adalah sebahagian daripada Google DNA. “Kami melakukan ini kerana ia berkaitan dengan dua nilai-nilai teras kami, penyertaan dan kepelbagaian,” kata Luiz Guilherme Brandao.

Ia tidak menyakitkan yang favelas adalah potensi pasaran yang besar. Dua belas juta rakyat Brazil hidup dalam kawasan miskin bandar, yang tidak miskin kerana mereka seolah-olah atau digunakan untuk menjadi. Mereka boleh, sebenarnya, menjadi kelas menengah baru Brazil.

Antara 2001 dan 2013, gaji purata favela penghuni meningkat sebanyak 54.7%, jauh berbanding peningkatan kebangsaan 37.9%. Dalam tempoh yang sama, bahagian favela penghuni diklasifikasikan sebagai kelas menengah meningkat daripada 32% kepada 65%. Itulah jauh lebih tinggi daripada bahagian kelas menengah negara sebanyak 54%.

kepentingan ekonomi mereka dikuatkan di Rio, di mana hampir satu perempat daripada penduduk tinggal di setinggan. Satu tinjauan di kawasan yang lebih maju seperti Rocinha, favela terbesar Brazil, mendedahkan masyarakat yang cergas dan pintar yang mempunyai ekonomi apa yang mampu diri bahawa beberapa penduduk tempatan mendakwa mereka tidak perlu meninggalkan.

Mana-mana jenama yang menyerang kord dengan komuniti ini mungkin akan mendapat faedah yang jauh ke masa depan. Tetapi mungkin ia adalah peluang yang dibawa oleh inisiatif seperti Ta No Mapa yang memperbaiki keadaan.

“Jika tidak kerana kerja saya dengan AfroReggae, saya mungkin mati sekarang,” kata Palito.

Dilahirkan dan dibesarkan di favela a, Palito adalah pengedar mudanya. Pendapatan stabil dari pekerjaannya sebagai mapper, dan kemudian sebagai menyelia mapper selepas kenaikan pangkat, memberinya keyakinan untuk berkahwin dan memulakan keluarga. Dia dan isterinya mempunyai seorang anak.

Dia menunjukkan kepada blok rumah pangsa di mana beliau kini tinggal. Dia tidak lagi tinggal di sebuah rumah favela. Teknologi, yang yang terbaik adalah menyamaratakan sosioekonomi muktamad, berikan kepadanya kehidupan yang lebih baik, walaupun masih dalam favela a. Dia berjalan lorong-lorong Chapéu Mangueira dengan memudahkan seseorang seperti di rumah. Dengan sempadan ghaib yang digunakan untuk favelas berasingan dan bandar-bandar kini kabur, garis kurang nyata, dan Palito berjalan rumah betul.


Versi artikel ini pertama kali muncul di cetak dalam Star2 / R.age pada 16 Ogos 2016.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *