Home / Teknologi / Canon EOS M10: Kecil dan mudah

Canon EOS M10: Kecil dan mudah

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

EOS M10 menyertai peringkat kemasukan pasaran kamera tanpa cermin yang sangat sesak.

Canon telah membuat EOS berjenama kamera mirrorless untuk beberapa waktu dengan kejayaan yang terhad -. Satu angka yang hati syarikat itu hanya tidak cukup ke dalam membuat kamera tanpa cermin, mungkin kerana takut mengorbankan jualan DSLR

The top plate of the EOS M10 continues the minimalist aesthetic.

Plat atas EOS M10 terus estetik minimalis.

Jadi kerana ia boleh, Canon telah tidak diberikan di atas cermin -. Ia telah melancarkan lebih tahap yang peminat EOS M3 dan kamera kita ada di kajian hari ini, EOS M10

Bermula

Tidak seperti M3 EOS yang bertujuan untuk jurugambar yang lebih maju (mungkin mencari badan kamera kedua), M10 bertujuan untuk orang-orang yang mahu kamera yang mudah yang mereka hanya boleh titik dan menembak.

Mula-mula, tidak ada mod dial dan tidak ada hotshoe untuk melampirkan satu lampu denyar luaran seperti EOS M3.

There is a flash on the M10, but no hotshoe for a more powerful external flashgun.

Terdapat flash pada M10, tetapi tiada hotshoe untuk flashgun luaran yang lebih kuat.

Apabila saya mula-mula mengambil M10, ia membawa saya beberapa saat untuk menyedari bahawa Canon telah agak mengelirukan bersepadu butang kuasa ke tengah-tengah suis pemilih mod. Integrasi ini begitu lancar ia adalah sukar untuk memberitahu bahawa saya terpaksa menolak butang kuasa untuk menghidupkan kamera.

Pemilih mod itu sendiri sangat mudah -. Anda mendapat tiga tetapan, iaitu mod auto pintar, mod rakaman biasa dan mod filem

Dalam mod automatik sepenuhnya kamera memilih mod dan tetapan untuk anda bergantung kepada keadaan situasi dan pencahayaan, manakala mod kamera biasa adalah di mana anda boleh memilih program biasa, pengatup-keutamaan, mod manual penuh aperture-keutamaan dan .

Flipping the switch won’t power on the camera, as the power button is actually the one inside the selector ring which is not obvious at first.

Melibas suis tidak hidup semasa kamera, seperti butang kuasa sebenarnya adalah salah satu bahagian dalam cincin pemilih yang tidak jelas pada mulanya.

Kerana M10 mempunyai begitu sedikit butang, paling navigasi dan pilihan terutamanya dalam mod menembak, dibuat menggunakan skrin sentuh 3.0in di belakang – anda boleh menukar hampir semua tetapan oleh sentuhan dan yang termasuk mod menembak, ISO tetapan dan kualiti imej.

Kamera ini juga mempunyai flash pop-up sedikit, tetapi ia agak lemah jadi ia hanya akan menjadi berguna untuk beberapa Buncis cepat dalam atau pada jarak yang pendek.

Vlog kamera

Sebagai titik dan menembak, M10 sebenarnya berfungsi dengan baik – dalam cahaya yang terang, 49 mata generasi kedua CMOS hibrid autofocus kamera adalah cepat

The M10 juga dilengkapi dengan LCD menyengetkan yang lambungan sepanjang jalan untuk menghadapi ke hadapan, menjadikannya agak kamera Vlog yang baik.

The EOS M10s LCD display is tiltable and can be flipped so that it faces forward for selfies.

Paparan LCD EOS M10 adalah tiltable dan boleh dijentik supaya ia menghadapi ke hadapan untuk selfies.

Dalam cahaya yang rendah, bagaimanapun, sistem autofocus cenderung untuk berjuang sedikit.

Ini diburukkan lagi oleh fakta kanta kit yang mempunyai aperture maksimum yang sangat kecil pada hujung telefoto – di f /6.3 apabila dizum sepenuhnya, tidak ada banyak cahaya memukul sensor yang menggalang sistem autofocus apabila mengambil gambar dalam keadaan cahaya rendah walaupun menggunakan fokus kamera membantu cahaya.

tetapan Standard ISO adalah di antara ISO 100 hingga ISO 12,800 dengan ISO 25,600 tersedia dalam mod rangsangan.

Dari segi bunyi, EOS M10 APS-C sensor bersaiz memegang sendiri dengan baik berbanding dengan sistem tanpa cermin lain dengan sensor yang lebih kecil – ISO 100-800 dasarnya tak bersuara, dan pada ISO 1600 dan ISO 3200 anda boleh melihat beberapa bunyi tetapi ia masih yang dapat digunakan.

Dari ISO 6400 dan ke atas, tendangan pengurangan bunyi yang agak keras dan anda melihat cukup sedikit detail hilang sebagai kamera cuba untuk mengawal bunyi dan memberikan imej yang lebih bersih.

The minimalist design continues on to the back of the camera, with only a directional pad and two other buttons. All other functions can be accessed via the 3in touchscreen.

Reka bentuk minimalis diteruskan kepada belakang kamera, dengan hanya pad arah dan dua butang lain. Semua fungsi lain yang boleh didapati melalui skrin sentuh 3in itu.

Hayat bateri adalah hanya biasa-biasa sahaja, yang tidak menghairankan kerana anda secara eksklusif menembak dan melihat dengan LCD pada sepanjang masa – Kedudukan rasmi adalah kira-kira 255 tembakan dan saya mendapat kira-kira 180 atau lebih sebelum saya diperlukan untuk menenangkan fikiran.

menembak Video boleh tahan, walaupun tidak cemerlang – anda boleh merakam video 1080p pada 30fps sehingga tetapi tidak ada pilihan untuk stereo mikrofon luaran

.

Ia menangkap audio yang cukup baik untuk Vlog mudah, tetapi tidak mengharapkan lebih daripada itu.

Kesimpulan

EOS M10 tidak buruk -. Sebagai kamera point-and-shoot mudah dengan keupayaan untuk menukar kanta, ia sebenarnya fungsi dengan baik

Masalahnya ialah bahawa jika anda akan menggunakannya untuk Vlog atau gambar yang mudah, EOS M10 agak terhad dari segi ciri – kekurangan hotshoe flash dan kawalan yang mudah bermaksud bahawa kamera akan menghadkan anda agak jika anda berkembang sebagai seorang jurugambar.

Kelebihan: padat dalam saiz; memberi tumpuan dengan baik dalam cahaya yang terang; kawalan skrin sentuh.

Cons: keupayaan memberi tumpuan turun pada keadaan cahaya rendah; fungsi yang terhad.

EOS M10
(Canon)
lensa kamera mirrorless ditukar ganti
Sensor: 18.0 megapiksel CMOS
pemidang tilik: Optical, 3.0in (1.04 juta dot) skrin sentuh LCD
Lens: EF-S 15-45mm IS STM kanta kit
kelajuan pengatup: 30sec 1 / 4,000sec
pelbagai ISO: 100-12,800 (25,600 dalam mod rangsangan)
mod penangkapan: P, Tv, Av, M
format Video: 1080p (sehingga 30fps)
bateri: 875mAh ion litium
Penyimpanan: SDXC
Antara Muka: USB 2.0, mikro-HDMI, WiFi
ciri-ciri lain: Digic 6 pemproses imej
Dimensi (W x H x D): 108 x 66.6 x 35mm
Berat: 565g
laman Web: www.canon.com.my
Harga: RM1,999 (dengan lensa kit)
Rating: 3 bintang
unit Kajian ihsan Canon Marketing (Malaysia) Sdn Bhd, 1800-88-2000

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *