Home / Teknologi / California mencadangkan memberi lebih banyak kebebasan untuk menguji kereta pandu sendiri

California mencadangkan memberi lebih banyak kebebasan untuk menguji kereta pandu sendiri

Full speed ahead: Video captured by a Google self-driving car (inset) is coupled with the same street scene as the data is visualised by the car during a presentation at a media preview of Google's prototype autonomous vehicles in California. Under the new proposed rules, carmakers will have to certify that they have met a 15-step safety assessment issued by the NHTSA. — Reuters

Satu langkah ke hadapan: Video ditangkap oleh Google sendiri memandu kereta (sisipan) ditambah pula dengan tempat kejadian jalan sama dengan data yang digambarkan oleh kereta semasa persembahan di pratonton media kenderaan autonomi prototaip Google di California. Di bawah peraturan baru yang dicadangkan, pembuat kereta perlu mengesahkan bahawa mereka telah bertemu, penilaian keselamatan 15-langkah yang dikeluarkan oleh NHTSA. – Reuters

SAN FRANCISCO: California akan membolehkan lebih banyak syarikat kelonggaran dalam kereta ujian pandu sendiri di atas jalan awam manakala menyekat bagaimana teknologi baru yang berkembang diiklankan di bawah peraturan-peraturan draf disemak semula dikeluarkan pada 2 Oktober

dalam salah satu perubahan yang paling besar, peraturan-peraturan baru akan membolehkan ketiadaan pemandu dalam keadaan tertentu, dengan syarat terdapat komunikasi dua hala dengan kenderaan.

Peraturan-peraturan draf asal oleh Jabatan Kenderaan Motor telah dikritik oleh beberapa syarikat teknologi, seperti Alphabet Inc Google, dan pembuat kereta sebagai terlalu ketat dan mengongkong inovasi. Selain itu, kumpulan kurang upaya mengadu bahawa keperluan seorang pemandu di dalam kereta menyakiti orang yang sangat bahawa kenderaan autonomi akan manfaat paling.

California telah berada di barisan hadapan dalam industri kenderaan autonomi yang berkembang pesat, didorong oleh syarikat-syarikat teknologi di Silicon Valley, dan merupakan salah satu daripada segelintir negara untuk mempunyai peraturan diluluskan membolehkan diri memandu ujian kereta di atas jalan awam .

Pada masa ini, 15 syarikat mempunyai permit memandu kenderaan autonomi di atas jalan awam di negeri ini dengan syarat terdapat seorang pemandu yang dilesenkan di dalam kereta.

Sekarang, pembuat kereta perlu mengesahkan bahawa mereka telah bertemu, penilaian keselamatan 15-langkah yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Lebuhraya Keselamatan Trafik Negara. Bahawa jaminan keselamatan bermakna diri memandu kereta tidak lagi akan diperlukan untuk diuji oleh pihak ketiga, seperti dalam cadangan asal.

Perubahan juga melarang pengiklanan sistem separa autonomi seperti kawalan pelayaran dipertingkatkan dan lorong-membantu sistem yang menggunakan istilah seperti “autonomi” atau “memandu diri.” Sistem membantu mengemudi dan kenderaan di lorong tetapi masih memerlukan manusia untuk terus terlibat.

Seperti sistem separa autonomi, yang kawalan pemindahan kenderaan di antara pemandu dan kereta dan sebaliknya, telah datang di bawah penelitian sejak kematian Mei yang melibatkan seorang pemandu Tesla Motors Inc menggunakan Autopilot sistem separa autonomi syarikat.

Beberapa kumpulan pengguna dan lain-lain telah mengkritik pembuat kereta elektrik Silicon Valley untuk pilihan Autopilot nama, yang boleh mencadangkan bahawa teknologi itu tidak memerlukan campur tangan pemandu.

Draf peraturan menghadapi tempoh baru komen awam sebelum dimuktamadkan. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.