Home / Berita / Cadangan undang-undang derma politik boleh melihat kematian awal kerana pembangkang, kata Rahman Dahlan

Cadangan undang-undang derma politik boleh melihat kematian awal kerana pembangkang, kata Rahman Dahlan

PETALING JAYA: Cadangan undang-undang baru di bawah Derma Politik dan Akta perbelanjaan mungkin “melihat kematian awal” kerana bantahan dari pembangkang, kata Datuk Abdul Rahman Dahlan (gambar) .

“Selama bertahun-tahun, pihak pembangkang telah memainkan isu derma asing. Apabila Kerajaan sedang mengambil langkah untuk menangani isu ini, anda mempunyai tiga ‘monyet politik’ melompat-lompat thumbing ke bawah. Bagaimana menyedihkan! “Kata Abdul Rahman dalam satu kenyataan pada Jumaat, sambil menambah bahawa cadangan yang sama untuk pembaharuan dana politik sebelum pilihan raya umum ke-13 juga telah ditolak oleh pihak pembangkang.

“Cepat ke 2016, saya rasa reformasi yang dicadangkan baru ini akan melihat kematian awal apabila PKR YB Rafizi Ramli cepat menolaknya sebagai ‘lencongan taktik’. Dan seolah-olah pada masanya, DAP YB Anthony Loke dan Amanah YB Khalid Samad bergema negatif Rafizi, “kata beliau.

Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional kemudian mencabar tuntutan Loke bahawa undang-undang baru boleh membawa kepada penganiayaan yang mungkin bagi peniaga-peniaga kecil oleh Kerajaan Persekutuan.

“Jika Anthony adalah betul, maka ia juga adalah benar bahawa ahli perniagaan di Pulau Pinang dan Selangor yang menderma kepada BN, akan menjadi mangsa oleh kerajaan negeri Pakatan Harapan dengan menafikan mereka lesen tempatan seperti lesen perdagangan dan pembangunan lesen pelan,” katanya .

Bercakap mengenai undang-undang baru yang dicadangkan itu, Abdul Rahman bersetuju bahawa menghapuskan cap perbelanjaan untuk ahli politik berkempen untuk kerusi parlimen dan dewan undangan negeri adalah langkah yang betul sebagai ambang semasa adalah terlalu rendah dan “parti politik hampir sentiasa berbelanja lebih daripada had” .

Beliau juga mencadangkan bahawa undang-undang baru perlu melihat “ceramah pembangkang mingguan yang melibatkan kempen derma melalui lulus sekitar ‘tin Milo’ (Milo boleh) untuk mengutip derma daripada para hadirin.”

“Mungkin setiap sumbangan adalah kecil tetapi oleh kerana jumlah yang besar, maka keputusan muktamad boleh menjadi besar dan boleh berjalan ke berjuta-juta dalam satu tahun,” katanya.

Abdul Rahman berkata, janji-janji yang dibuat oleh ahli-ahli politik semasa pilihan raya dan menyebarkan khabar angin pada hari mengundi juga bentuk rasuah dan terpaksa dipantau.

“Oleh itu, pada pendapat saya, yang lebih terperinci dan semua undang-undang yang merangkumi mesti dilaksanakan. Dengan memberi tumpuan semata-mata kepada pembiayaan politik tidak akan berlaku adil kepada usaha untuk meningkatkan ketelusan proses pilihan raya di negara ini, “katanya.

Jawatankuasa Perundingan Kebangsaan mengenai Pembiayaan Politik telah mencadangkan undang-undang baru di bawah Derma Politik dan Akta Perbelanjaan.

Pengerusi Jawatankuasa, Datuk Paul Low, berkata pada Jumaat bahawa cadangan 32 mata akan dikemukakan kepada Kabinet dalam tempoh dua minggu lagi.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.