Home / Kesihatan / Butt kesakitan akibat sindrom piriformis

Butt kesakitan akibat sindrom piriformis

Butt pain due to piriformis syndrome

Kontrak piriformis otot setiap kali kita mengambil langkah, supaya ia bekerja sepanjang masa apabila kita sedang bergerak . Foto: TNS

Kecergasan

Pernah mengalami bahawa sakit picik di punggung, yang menjadi lebih teruk apabila anda duduk atau keluar dari kereta

Atau sakit belakang , kesemutan dan mati rasa yang memancarkan ke tepi sebelah kaki?

Kemungkinan, anda mempunyai sindrom piriformis, satu masalah yang menjengkelkan iaitu, secara literal, sakit di punggung itu. Walau bagaimanapun, keadaan adalah dibetulkan.

The piriformis otot adalah yang rata, otot kecil yang terletak di bahagian punggung berhampiran bahagian atas sendi pinggul. Ia adalah satu otot penting dalam pergerakan badan yang lebih rendah kerana ia menstabilkan sendi pinggul apabila kita bergerak paha dari badan. Ini membolehkan kami untuk berjalan, beralih berat badan dari satu kaki yang lain, dan mengekalkan keseimbangan.

Sebagai pemutar luar (beralih kaki ke luar), yang piriformis kontrak otot setiap kali kita mengambil langkah. Dari segi fungsi, ia menghalang kaki daripada runtuh masuk seperti yang kita berjalan, jadi otot piriformis yang bekerja sepanjang masa apabila kita bergerak.

Semua otot memendekkan dan kontrak, dan piriformis adalah tidak terkecuali. Ia boleh mendapatkan pendek dan ketat dari duduk berpanjangan atau berulang-ulang dari latihan tertentu. Kerana ia duduk di atas saraf sciatic, saraf yang paling lama dan paling tebal dalam badan, otot version, piriformis ketat boleh picit saraf, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

The piriformis muscle can tighten from prolonged sitting or from certain repetitive exercises, and because it sits on top of the sciatic nerve, it can ‘pinch’ the nerve, causing pain and discomfort.

The piriformis otot boleh mengetatkan dari duduk berpanjangan atau dari latihan berulang-ulang tertentu, dan kerana ia duduk di atas saraf sciatic, ia boleh ‘secubit’ saraf, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

dalam 10% daripada penduduk, saraf sebenarnya pas lurus melalui otot gentian, yang, menurut beberapa penyelidik, meninggalkan individu-individu ini lebih terdedah kepada sindrom piriformis.

Walau bagaimanapun, jika saraf sciatic tidak menceroboh, maka rasa tidak selesa atau sakit biasanya terhad kepada kawasan punggung. Dan ia adalah menjengkelkan.

Terdapat beberapa sebab mengapa otot piriformis menjadi ketat.

Ia boleh disebabkan oleh kecederaan terus kepada tailbone belakang atau lebih rendah, yang kemudian menyebabkan otot untuk reflexively kontrak untuk bersedia dan melindungi belakang anda daripada kerosakan yang lebih teruk.

Ia boleh juga menjadi dari teknik senaman yang rosak, terutama apabila mengangkat berat berat atau berjalan pada rupa bumi yang tidak sekata. Menaiki tangga juga memburukkan masalah ini.

sindrom Piriformis adalah sangat biasa di kalangan penari balet kerana mereka bekerja dalam kedudukan seterusnya keluar (luaran berputar pinggul keluar), yang memaksa otot untuk bekerja lebih masa.

Jika anda adalah seseorang yang berjalan seperti “itik”, ini melemparkan tubuh anda rusak dan anda boleh berakhir dengan sindrom piriformis.

otot gluteal lemah juga memaksa piriformis untuk bekerja lebih keras dan mengetatkan. Kekurangan regangan adalah faktor lain.

masalah itu dengan mudah boleh didiagnosis, tetapi untuk mengetahui punca di sebalik ia adalah satu cabaran besar.

Malangnya, jika anda merawat keadaan tanpa mengesan punca, kesakitan mungkin hanya lega buat sementara waktu. Jika tidak dirawat, masalah ini boleh menjadi kronik.

Piriformis syndrome is extremely common among ballet dancers as they work in the turn out position (externally rotating the hip out), which forces the muscle to work overtime. — AFP

sindrom Piriformis adalah sangat biasa di kalangan penari balet kerana mereka bekerja dalam kedudukan yang berubah (luaran berputar pinggul keluar), yang memaksa otot untuk kerja lebih masa. ]

Anti-inflamasi dan penenang otot boleh membantu pada mulanya untuk mengurangkan kesakitan, tetapi tidak akan menyediakan penyelesaian jangka panjang untuk menyingkirkan sindrom piriformis.

Rehat, ais, dan haba boleh membantu melegakan gejala.

ramai pelajar tarian saya mendapati kelegaan daripada duduk di atas bola tenis sebelum perlahan-lahan meluncur punggung ke hadapan dan ke belakang pada bola.

Untuk melakukan ini dengan berkesan, anda akan memerlukan beberapa panduan mengenai tepat di mana piriformis ini.

Diberi amaran bahawa manuver ini menyakitkan, begitu juga dengan perlahan-lahan.

peregangan otot punggung sentiasa bekerja sebagai regangan siaran kekejangan dalam otot, dan oleh itu, tekanan pada saraf sciatic, manakala pengukuhan memastikan otot yang cukup kuat untuk menghadapi tuntutan diletakkan di atasnya, mencegah kecederaan daripada berulang.

Salah satu laluan yang terbaik untuk dilakukan adalah piriformis regangan statik. Lie di belakang anda dan bengkokkan kedua-dua lutut dengan kaki rata di atas lantai. Letakkan kaki luar kaki yang ingin menghulurkan pada paha / lutut yang lebih rendah daripada kaki yang lain.

Grip belakang paha dan tarik lutut ini ke arah dada anda. Anda harus berasa regangan di punggung.

Memegang jawatan ini selama 30 saat, mengulangi tiga hingga lima kali, dan menghulurkan sehingga tiga kali sehari.

Satu lagi versi regangan ini boleh menjadi dilakukan secara berdiri di mana lutut diletakkan di bawah dan di seluruh badan berehat di atas meja. Anda kemudian bersandar ke hadapan menggunakan berat badan anda untuk meningkatkan regangan.

Selalunya, tekanan yang mendalam digunakan untuk otot boleh membantu melepaskan ketegangan, tetapi anda perlu untuk mencari ahli terapi yang baik atau tukang urut untuk melakukan ini tanpa mencederakan otot lagi. Ia serupa dengan urutan tisu yang mendalam.

Setelah kesakitan berkurangan, kerja-kerja pengukuhan otot sekitar kawasan pinggul.

Ingat, memanaskan badan dengan betul sebelum apa-apa aktiviti dan meningkatkan intensiti secara beransur-ansur.

Sentiasa memastikan postur anda adalah baik apabila menjalankan atau berjalan.

Jika kesakitan berlaku, berhenti aktiviti atau mengelakkan ia sehingga kesakitan reda.


penulis adalah jurulatih kecergasan disahkan yang cuba untuk pertempuran graviti dan terus menari, tetapi Roh meronta-ronta untuk beberapa pukal dan daging di tempat yang betul. Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi sahaja dan ia tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan peribadi. Maklumat yang diterbitkan dalam artikel ini tidak bertujuan untuk menggantikan, menggantikan atau menambah rundingan dengan profesional kesihatan mengenai penjagaan perubatan pembaca sendiri. The Star menafikan semua tanggungjawab untuk apa-apa kerugian, kerosakan kepada harta benda atau kecederaan peribadi yang dialami secara langsung atau tidak langsung daripada pergantungan ke atas maklumat tersebut.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia