Home / Berita / Bulgaria PM berkata kerajaan akan meletakkan jawatan jika parti pemerintah kalah dalam pilihan raya presiden pusingan pertama

Bulgaria PM berkata kerajaan akan meletakkan jawatan jika parti pemerintah kalah dalam pilihan raya presiden pusingan pertama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

SOFIA (Reuters) – Perdana Menteri Bulgaria Boiko Borisov berkata pada hari Isnin bahawa kerajaannya akan meletakkan jawatan jika keputusan tengah-kanan GERB parti calon kehilangan pusingan pertama pilihan raya presiden bulan depan.

“Pada pusingan pertama, jika GERB kehilangan pilihan raya ini, petang itu sama kita meletakkan jawatan, kerana ia kemudian pihak benar-benar bersaing, dan selepas itu mereka sedang mencari sokongan …, “Borisov kepada pemberita.

Pada hari Ahad, GERB dicalonkan speaker parlimen Tsetska Tsacheva untuk bertanding presiden.

” bagi kami, undi adalah pada pusingan pertama, dan jika kami kalah, petang itu anda akan mendapat peletakan jawatan kerajaan secara keseluruhan, “Borisov, yang minoriti kerajaan mula berkuasa pada 2014, katanya.

larian undi-off akan diadakan jika mana-mana calon presiden gagal memperoleh lebih separuh daripada undi dalam pusingan pertama pilihan raya pada 6 November

calon lebih daripada sedozen menjalankan untuk presiden dan run a off dijangka, kata penganalisis. Tsacheva dilihat sebagai pilihan utama jawatan itu manakala Sosialis calon Rumen Radev, bekas komander tentera udara, pusat-kiri ini yang Ivailo Kalfin, buruh dan Menteri Luar bekas, dan Tatiana Doncheva, pemimpin puak berhaluan kiri, dianggap kerana kebanyakan pesaing mungkin.

pilihan raya bagi jawatan istiadat akan menunjukkan tahap sokongan bagi kerajaan pusat kanan menjelang pilihan raya umum pada 2018.

dua tahun selepas datang ke pejabat, GERB masih puak politik yang paling popular di Bulgaria – ahli Kesatuan Eropah dan NATO. Ia dipercayai mampu menstabilkan ekonomi dan memastikan aliran masuk bantuan EU, tinjauan pendapat baru-baru ini menunjukkan.

Peninjau pendapat, bagaimanapun, mendaftar peningkatan aktiviti di kalangan pengundi berhaluan kiri, kecewa dengan kadar yang lebih perlahan untuk meningkatkan taraf hidup dalam EU termiskin negara dan rasuah berleluasa.

(Laporan oleh Angel Krasimirov Penyuntingan oleh Jeremy Gaunt)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *