Home / Keluarga / bulan madu kedua untuk pasangan ini

bulan madu kedua untuk pasangan ini

Second honeymoon for this couple

Sekarang tiga anak mereka telah diterbangkan reban, Collin Lazaroo dan Petrina De Silva sedang menikmati bulan madu kedua mereka. Foto: The Star / Glenn Guan

Keluarga

Salah satu kunci kepada perkahwinan yang berpanjangan adalah lain-centredness: untuk meletakkan keperluan dan perasaan pasangan anda lebih awal daripada anda sendiri. Kami bercakap dengan tiga pasangan mengenai rahsia mereka untuk mengekalkan bahagia, kesatuan tahan lama. Collin Lazaroo, 63 dan isterinya Petrina De Silva, 62, belajar untuk berfikir sebagai pasangan dan bukan sebagai individu.


Satu perkara yang jelas mengenai Collin Lazaroo dan isterinya Petrina De Silva adalah berapa banyak mereka masih suka antara satu sama lain.

Mereka melengkapkan ayat masing-masing, betul setiap versi lain peristiwa, mengusik antara satu sama lain mengenai kejadian yang tidak diingini yang telah lalu dan kadang-kadang berkongsi pandangannya yang menyuarakan cinta yang telah menghalang mereka gembira bersama-sama selama hampir 40 tahun.

mereka bertemu ketika mereka masih remaja. Petrina baru sahaja tamat Tingkatan kelima dan telah menyertai koir gereja. Collin, setahun lebih tua, adalah pemimpin belia dan cuba berani mengajar koir menyanyi lagu walaupun dia diakui tidak tahu banyak tentang muzik.

“Ia mengajar kita perkara yang salah! Saya tahu lagu yang dia cuba untuk mengajar kita dan saya boleh memberitahu dia adalah salah. Saya tidak boleh hanya berdiam diri, jadi saya diperbetulkan kepadanya, “saham Petrina, mengingatkan kejadian itu seolah-olah ia berlaku hanya semalam.

Colin masih ingat marah oleh gangguan Petrina ini.

” Saya marah. Saya malu juga tetapi lebih jengkel. Tiada siapa yang pernah mempersoalkan kuasa saya, “mengimbas kembali Collin sambil ketawa

Melompat dalam, Petrina menambah:.” Ya lah. Semua yang lain dungus telah hanya hanya berdiam diri! Saya tidak bermaksud untuk membuat dia marah tetapi saya terpaksa mengatakan sesuatu. Sebagai seorang pemimpin, jika Collin berkata melompat, semua orang akan hanya bertanya bagaimana tinggi. Tetapi saya tidak dapat. “

Selepas malu dan amarah-Nya bagaimanapun reda, Collin mula memberi perhatian lebih dekat dengan gadis itu yang pernah berani mencabarnya.

” saya dapati menarik beliau. Dan keberanian itu – tiada siapa yang mencabar saya sebelum ini. Dia mempunyai panjang, rambut melenting seperti Farah Fawcett, anda tahu dan yang membuat saya lah ! “Saham Collin, dengan sekelip mata kerana beliau menyifatkan gadis itu dia jatuh cinta dengan.

Petrina and Colin Lazaroo - secrets of long lasting and happy marriage . GLENN GUAN/The Star

“Adakah saya cuba untuk mencium anda pada bibir? Benar-benar, “meminta Collin, geli hati. Dia lakukan, tetapi dia ditolak -.. Ciuman, bukan tarikh

“Aku tidak pernah mempunyai rambut Farah Fawcett” kaunter Petrina segera, membayangkan bahawa sifat sassy yang membawa mereka bersama-sama

Dan jadi kedua-dua mula bergaul. Mereka berkongsi banyak kawan bersama dan akan keluar dalam kumpulan untuk dos gereja dan pihak.

“Hari-hari, kita akan mengambil setiap peluang yang kita boleh untuk membuang pihak rumah. ibu seseorang akan memasak kari ayam, kita akan mempunyai muzik pada dan tarian dan mempunyai masa yang baik. Ada segolongan untuk setiap kesempatan. Kadang-kadang, kita juga sedang mengadakan pesta untuk meraikan kejayaan parti yang lalu, “kata Collin sambil ketawa, sambil menambah bahawa dalam tahun 1970-an, tidak banyak lagi yang bagi orang-orang muda untuk melakukan dari segi sosial, terutamanya jika mereka tidak mempunyai wang untuk dibelanjakan.

“oleh kerana kami bersama-sama dengan rakan-rakan gereja kami, pihak-pihak ini telah dipersetujui … selagi kita tiba di rumah pada tengah malam. Ia adalah pada satu pihak bahawa dia penjuru saya dan meminta saya keluar. Dan dia cuba mencium saya, “kata Petrina.

” Adakah saya cuba untuk mencium anda pada bibir? Benar-benar, “meminta Collin, geli hati

Dia lakukan, tetapi dia ditolak -.. Ciuman, bukan tarikh

Hubungan mereka pergi cuti tidak lama selepas itu kerana Petrina berlepas ke Amerika Syarikat pada program pertukaran belia antarabangsa yang dikenali sebagai program AFS Intercultural selama setahun.

pemberahi beliau adalah kecewa, sudah tentu.

“Saya gembira untuk dia tetapi sedih bahawa saya tidak akan dapat berjumpa dengannya, “katanya.

Sebelum dia pergi, Petrina memberikan Collin cincin. Dia dipakai bahawa cincin sejak hari itu; dia juga dianggap sebagai band perkahwinannya.

Walaupun kedua-dua mengambil keputusan untuk meletakkan relationshop mereka di tahan pada tahun itu, mereka terus berhubung dan dia akan melawat ibu bapanya untuk mengetahui bagaimana dia lakukan di Amerika Syarikat .

Apabila beliau pulang, kedua-dua menemui cara mereka kembali bersama-sama. Selepas luluhawa perpecahan beberapa tahun kemudian, mereka mengambil keputusan untuk berkahwin.

“Ia bukan seperti dia mendapat ke bawah pada lutut bended dan cadangan, fikiran anda. Dia hanya bertanya kepada saya, ‘Adakah anda ingin berkahwin, ah? “Dan saya kata okay dan memberitahu dia terpaksa meminta ayah saya untuk kebenaran,” ketawa Petrina yang merupakan seorang kaunselor sambilan.

Mereka berkahwin di Gereja Our Lady Fatimah di Brickfields di mana mereka pertama kali bertemu tahun lalu.

beberapa tahun selepas perkahwinan mereka, pasangan berkenaan menghadiri program yang dianjurkan oleh gereja mereka untuk pasangan yang telah berkahwin selama lebih daripada 10 tahun. Walaupun mereka akan hanya berkahwin beberapa tahun, Petrina merasakan ia akan menjadi berguna.

“Ia adalah benar-benar membuka mata. Ia memberi kita alat yang kita perlu berkomunikasi sebagai pasangan. Ia menunjukkan kepada saya bagaimana untuk meluahkan perasaan saya tanpa menghakimi sesiapa sahaja dan yang benar-benar membantu, “kongsi Petrina.

Program ini juga diperlukan pasangan untuk menulis surat cinta antara satu sama lain setiap hari dan walaupun mereka tidak berterusan mengamalkan , ia adalah satu tindakan yang menjadikan mereka lebih menghargai satu sama lain.

“ia juga mengajar kita mengenai konsep yang dipanggil ‘single mentaliti’. Sebahagian besar daripada kita diprogramkan dan dilatih untuk menjadi yang terbaik kita boleh dalam apa jua yang kita lakukan. Kami dilatih untuk menjadi juara tetapi sebagai individu. Tiada apa yang salah dengan ini sama sekali. Tetapi apabila kita masukkan ke dalam perkahwinan, kita tidak boleh menjadi individu lagi. Jika kita lakukan, kita akan tetap hidup walaupun dalam perkahwinan. Kita perlu beralih kepada mentaliti pasangan itu, “jelas Collin. “Itu adalah benar-benar membuka mata.”

Alat mereka meningkat pada program hujung minggu telah membantu mereka dalam perkahwinan mereka.

“Saya boleh melihat bagaimana saya boleh dengan mudah biarlah kerjaya saya mengambil alih hidup saya. Tetapi saya memastikan bahawa keluarga datang pertama. Sambil berkata bahawa adalah mudah tetapi sebenarnya mempercayai dan meletakkan ia ke dalam amalan mengambil banyak komitmen yang saya mungkin tidak akan mempunyai tanpa alat yang kita dapat dari program ini, “saham bank yang telah bersara, sambil menambah bahawa mereka pergi untuk memudahkan program untuk pasangan muda

Collin dan Petrina mempunyai tiga orang anak -. Peter, Daniel dan Diana – yang kini semua tinggal di luar negara. Peter telah berkahwin dan memberikan mereka cucu pertama mereka.

“Mereka tinggal di Thailand dan walaupun kita tidak dapat meluangkan masa yang banyak seperti yang kita ingin dengan cucu kami, kami sedang menikmati masa yang kita ada bersama-sama sekarang. Ia seperti bulan madu kedua, “kata Collin dengan senyuman.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *