Home / Berita / Bukit Aman: pelajar perubatan Wanita menyelinap masuk ke Syria untuk menyertai IS

Bukit Aman: pelajar perubatan Wanita menyelinap masuk ke Syria untuk menyertai IS

MELAKA: Dua pelajar berjaya menyelinap keluar dari negara ini untuk menyertai Negara Islam (IS) dengan salah seorang daripada mereka, seorang pelajar perubatan wanita, kini di Syria. Yang lain, lelaki, dikesan dan dihantar pulang dan kini dalam tahanan polis.

Bukit Aman Penolong Pengarah Counter-Terrorism Cawangan Bahagian Khas Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay (pix) berkata kedua-dua, berusia 20-an, telah didapati di Timur Tengah meskipun kawalan ketat di pintu keluar Malaysia mata.

Beliau berkata, pasukannya berjaya mengesan pergerakan pelajar lelaki yang cuba memasuki Syria melalui penerbangan melalui Istanbul, Turki.

“Kami mendapat kerjasama daripada pihak berkuasa Turki untuk menghantar pulang pelajar kembali ke Malaysia Khamis lalu dan kini dia berada dalam jagaan kami,” kata Ayob Khan selepas menghadiri satu majlis di Dewan Seri Bendahara di sini hari ini.

Ayob Khan berkata pelajar wanita berjaya memasuki Syria dan dilaporkan telah menyertai IS.

Beliau berkata kedua-dua pelajar adalah antara tiga rakyat Malaysia yang jatuh di bawah radar Bukit Aman untuk menyertai IS antara Januari dan Ogos tahun ini.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia