Home / Berita / Buat masa ini, Amerika Syarikat cuba untuk tidak broadsides Presiden Filipina

Buat masa ini, Amerika Syarikat cuba untuk tidak broadsides Presiden Filipina

WASHINGTON (Reuters) – Pegawai-pegawai AS melakukan yang terbaik untuk tidak bermusuhan Presiden Filipina Rodrigo Duterte ini retorik dan mengambil keselesaan dalam fakta bahawa dia masih belum untuk menterjemahkan perkataan-Nya ke dalam kerjasama ketenteraan kurang.

Amerika Syarikat cuba untuk tidak memberi presiden Filipina yang baru, yang baru-baru ini muncul untuk menyamakan dirinya kepada Hitler, alasan untuk ledakan lanjut dan pada masa yang sama menolak ke hadapan dengan tentera dan kerjasama lain pada tahap yang lebih rendah, pegawai-pegawai AS berkata pada hari Isnin.

dua pegawai AS berkata, walaupun rehat terbuka dengan Manila akan menimbulkan masalah di rantau di mana China telah berkembang semakin agresif, tiada perbincangan serius tentang mengambil langkah-langkah punitif seperti memotong bantuan kepada Filipina.

Menyedari sentimen anti-kolonial, walaupun anggaran 3 juta orang berketurunan Filipina yang tinggal di Amerika Syarikat, pegawai AS tidak mahu untuk mengatakan atau melakukan apa-apa yang mungkin menggalakkan Duterte untuk menjadikan retorik menjadi realiti.

“Dia seperti Encik Trump,” kata seorang pegawai kanan di Asia Tenggara, merujuk kepada AS Republikan calon Presiden Donald Trump. “Dia sangat memerlukan perhatian, dan lebih banyak dia mendapat, lebih keterlaluan dia menjadi. Ia adalah bijak untuk menyembunyikan wajah-Nya.”

Pada bulan lepas, Duterte telah muncul untuk memanggil Presiden Amerika Syarikat Barack Obama yang “anak ab ****, “dan Rumah putih untuk membatalkan mesyuarat yang dirancang, dan samakan dirinya kepada Hitler, berkata beliau akan” bahagia “untuk membunuh 3 juta pengguna dadah dan pengedar di negara ini.

Duterte berkata beliau kesal menggunakan bahasa yang menggambarkan Obama dan meminta maaf kepada masyarakat Yahudi untuk rujukkan kepada Holocaust.

dalam selebaran terbarunya, Duterte pada hari Ahad berkata dia mendapat ungkapan sokongan daripada Perdana Menteri Rusia Dmitry Medvedev dan dari tidak dinamakan pegawai China setelah mengadu layanan buruk oleh Washington.

Walaupun Duterte telah mencadangkan kepada umum beliau akan menamatkan latihan ketenteraan bersama, tolak tentera AS operasi khas daripada selatan Filipina, dan mengkaji semula perjanjian pertahanan ditandatangani dua tahun lalu, para pegawai Amerika menegaskan tidak ada ini telah berlaku.

bercakap tegas ‘

AS pegawai-pegawai tentera berkata mereka menyedari comments Duterte, tetapi rakan-rakan mereka di Filipina telah memberi jaminan mereka perniagaan yang terus seperti biasa.

“Tiada siapa yang benar-benar kehilangan tidur di atasnya,” kata seorang pegawai pertahanan AS dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Ia adalah semua marah-marah,” kata seorang pegawai pertahanan kedua, berkata kenyataan Duterte itu “tidak berdarah lebih ke dalam dunia kita.”

Terdapat kira-kira 100 tentera AS di Zamboanga City, Filipina jurucakap tentera berkata, jauh di bawah 1,200 tentera AS pada mulanya digunakan untuk membantu melatih dan menasihati tentera tempatan melawan Abu Sayyaf Group, sebuah kumpulan militan Islam.

Jurucakap tentera Filipina berkata beliau tidak mengetahui apa-apa rancangan untuk menarik mereka keluar.

Selain daripada 1942-1945 pendudukan Jepun, Amerika Syarikat berkesan memerintah Filipina dari 1898, apabila ia memperoleh rantaian pulau dari Sepanyol berikutan Perang Sepanyol-Amerika, sehingga mengiktiraf kemerdekaan pada tahun 1946.

kedua-dua negara menandatangani satu perjanjian pertahanan bersama pada tahun 1951, tetapi kerjasama rapat mereka berkurangan suku abad lalu, apabila Filipina ditendang tentera AS daripada dua besar pemasangan tentera, termasuk pangkalan tentera laut di Subic Bay.

KERJASAMA ENHANCED

dua tahun lalu, bagaimanapun, kedua-dua menandatangani Perjanjian Peningkatan Kerjasama Pertahanan (EDCA), yang membolehkan tentera AS untuk membina penyimpanan kemudahan untuk keselamatan maritim dan operasi tindak balas kemanusiaan dan bencana.

Di bawah perjanjian itu, dua C-130 pesawat pengangkutan dan 100 anggota perkhidmatan AS telah di pangkalan udara di tengah Filipina sejak September 25 sebagai sebahagian daripada latihan dua minggu.

Komander Gary Ross, jurucakap Pentagon, berkata EDCA merupakan satu perjanjian antarabangsa, dan Amerika Syarikat dan Filipina terikat dengan undang-undang antarabangsa. Memetik teks perjanjian itu, Ross berkata ia mempunyai tempoh permulaan selama 10 tahun, dan selepas itu kedua-dua belah mungkin berakhir dengan notis bertulis setahun.

Bekas tanah jajahan adalah elemen utama dasar pentadbiran Obama iaitu “pengimbangan semula” dasar luar ke arah Asia, dan kedua-dua negara telah mula rondaan bersama di Laut China Selatan sebagai China menegaskan tuntutan wilayah.

China mendakwa 90 peratus daripada Laut China Selatan, yang dipercayai kaya dengan minyak dan gas, tuntutan bertindih dengan yang digunakan oleh Filipina, Brunei, Malaysia, Vietnam dan Taiwan.

AS pegawai-pegawai sedang diganggu oleh fakta bahawa lebih daripada 3,100 orang telah terbunuh sejak Duterte mengambil alih jawatan tiga bulan lalu dan melancarkan dadah perang dijanjikan, namun mereka nilai hubungan lama tentera negara itu.

“Kadang-kadang anda perlu memegang hidung anda tentang individu dan berurusan dengan negara. Amerika Syarikat tidak mempunyai kemewahan pelupusan Filipina, jadi kita perlu mencari jalan untuk menangani pemimpin luar biasa yang tidak disukai ini sementara masih menyampaikan pembangkang kami kepada hak asasi manusia dasar, “kata Frank Jannuzi, bekas pakar Hubungan Luar Senat Jawatankuasa Asia kini di Maureen dan Mike Mansfield Foundation.

AS penggubal undang-undang telah menyampaikan kebimbangan mereka dalam perbualan diulangi dengan Kedutaan Filipina, di mana diplomat koyak antara keperluan mereka untuk mewakili kerajaan Duterte dan kebimbangan mereka tentang apa yang telah menyatakan beliau.

Amerika Syarikat telah menghantar beratus-ratus Filipina juta dolar dalam bantuan asing dan bantuan ketenteraan dan pembangunan tahun kebelakangan ini, menjadikannya penerima Asia ketiga terbesar AS bantuan ketenteraan selepas Afghanistan dan Pakistan.

dua senator berpengaruh, Ben Cardin, Demokrat atas di Dewan Negara Jawatankuasa asing Relations, dan Patrick Leahy, Demokrat atas pada jawatankuasa kecil yang mengendalikan bantuan asing, kata Kongres akan mengambil dasar Duterte ini kira apabila membuat keputusan mengenai bantuan untuk tahun anggaran berjalan.

Seorang pegawai AS berkata bahawa walaupun pentadbiran Obama adalah lebih bimbang tentang Duterte bahawa ia adalah membiarkan pada umum, tidak ada kebimbangan mengenai implikasi mempertahankan rehat politik kerana Amerika Syarikat mempunyai alternatif.

Pejabat, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata ini termasuk Tentera Laut Wilayah Pusat Singapura, kemudahan latihan di Brunei, dan kemungkinan akses tentera laut yang lebih besar di Vietnam.

(Laporan oleh Idrees Ali, Arshad Mohammed, Matt Spetalnick dan Patricia Zengerle; Penyuntingan oleh John Walcott dan Lisa Shumaker)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia