Home / Berita / Britain tidak boleh mengharapkan untuk pra-berunding mengenai Brexit – Jerman timbalan menteri kewangan

Britain tidak boleh mengharapkan untuk pra-berunding mengenai Brexit – Jerman timbalan menteri kewangan

BERLIN (Reuters) – Britain tidak boleh mengharapkan untuk memegang apa-apa ” pra-rundingan “dengan Kesatuan Eropah semasa keluar dari blok, Timbalan Menteri kewangan Jerman, sambil menambah bahawa London mesti menyimpan sempadannya terbuka jika ia mahu mengekalkan akses kepada pasaran tunggal EU.

Jens Spahn, yang juga seorang ahli kanan Demokrat Kristian Canselor Angela Merkel (CDU), menyambut baik pengumuman Perdana Menteri Britain, Theresa May pada hari Ahad bahawa pada akhir bulan Mac dia akan mencetuskan proses dua tahun untuk meninggalkan EU.

“Pertama sekali, ia adalah baik bahawa kita mempunyai jadual waktu, supaya semua orang tahu bagaimana perkara akan diteruskan. Semua orang tahu ini akan menjadi ibu kepada semua rundingan,” Spahn kepada Reuters dalam satu temu bual pada hari Selasa.

Tetapi dia menafikan prospek Britain membuat kemajuan dalam garis-garis besar perjanjian dalam mana-mana rundingan sebelum proses keluar formal dicetuskan menggunakan Perkara 50 daripada EU perjanjian Lisbon.

“Ia baik, di mana terdapat apa-apa keraguan, untuk bercakap tentang jadual dan proses, “kata Spahn. “Namun, secara jujur ​​tidak dapat membayangkan apa-apa pra-rundingan mengenai bahan.”

Anton Boerner, ketua persatuan perdagangan BGA Jerman, melanda kord yang sama, memberitahu sidang akhbar di Berlin: “Kita tidak boleh memberikan apa-apa rawatan khas sebelum rundingan. “

” Kemudian kami akan mempunyai 27 perjanjian khas esok. Kemudian ada tidak akan menjadi Kesatuan Eropah lagi, “katanya. “Kita perlu berunding benar-benar sukar, kita perlu tetap sukar.”

“kompromi LIHAT SUKAR”

Dalam satu ucapan kepada Konservatif beliau pada hari Ahad, Mei berkata adalah salah untuk melihat rundingan Brexit dari segi keseimbangan antara Britain mengekalkan akses kepada pasaran dalaman EU dan dapat mengawal imigresen daripada blok.

Tetapi Spahn berkata kedua-dua telah berkait rapat.

” Sesiapa yang ingin mempunyai akses kepada pasaran dalaman, dan untuk menjadi sebahagian daripada pasaran dalaman, mesti menerima pergerakan bebas pekerja, “katanya. “Mereka benar-benar berhubung, supaya kompromi kelihatan sukar.”

“Pasaran Dalaman (access) hanya berfungsi dengan pergerakan bebas,” katanya.

keputusan Britain pada 23 Jun untuk meninggalkan EU mencetuskan kegawatan dalam pasaran kewangan apabila pelabur cuba untuk mengukur kesannya ke atas kedua-dua ekonomi kelima terbesar di dunia dan blok. pound mencecah tahap rendah 31 tahun berbanding dolar pada Selasa.

sekutu negara bimbang keluar dari EU boleh menandakan satu titik perubahan dalam pasca-Perang Dingin hal ehwal antarabangsa yang akan melemahkan Barat berhubung dengan China dan Rusia, melemahkan usaha-usaha ke arah integrasi Eropah dan menyakiti perdagangan bebas global.

Spahn berkata semua rakan kongsi dalam rundingan Brexit harus bertujuan untuk peralihan yang lancar apabila Britain meninggalkan blok.

“Kami perlu semua melakukan semua yang kami mampu untuk ‘Brexit lembut’ dalam erti adanya peralihan yang lancar, “katanya.

” kita perlu ada pengaturan untuk hari selepas keluar pada bagaimana perkara akan diteruskan, dan tidak mempunyai ‘fasa apa-apa’ – yang akan menjadi sukar bagi kedua-dua pihak “

(laporan tambahan oleh Michael Nienaber; Penyuntingan oleh Madeline Chambers dan Mark Trevelyan).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia