Home / Berita / Britain dan Amerika Syarikat menganggap sekatan tambahan terhadap Assad dan penyokongnya

Britain dan Amerika Syarikat menganggap sekatan tambahan terhadap Assad dan penyokongnya

LONDON (Reuters) – Britain dan Amerika Syarikat semalam berkata mereka sedang mempertimbangkan tambahan sekatan terhadap Presiden Syria Bashar al-Assad dan para penyokongnya, dan menggesa Rusia untuk membantu menamatkan konflik di Syria.

“Ia adalah penting bahawa kita menjaga tekanan dan ada banyak langkah-langkah kita mencadangkan , untuk melakukan dengan sekatan tambahan ke atas rejim Syria dan penyokong mereka, langkah-langkah untuk membawa mereka yang bertanggungjawab terhadap jenayah perang ke Mahkamah jenayah Antarabangsa, “kata Setiausaha Luar Britain, Boris Johnson kepada pemberita.

” perkara-perkara ini akan akhirnya datang ke menggigit pelaku jenayah ini dan mereka harus berfikir tentang hal itu, “kata Johnson, yang juga berkata tidak ada selera di Eropah untuk” berperang “di Syria.

Beliau berkata ia adalah” amat meragukan ” kerajaan Assad dan sekutu Rusia yang mampu merebut kembali kota Aleppo atau memenangi perang, menyeru Rusia dan Iran untuk menunjukkan kepimpinan untuk menamatkan konflik.

“Ia terpulang kepada mereka untuk menunjukkan belas kasihan, persembahan belas kasihan kepada orang-orang di bandar itu dan mendapatkan gencatan senjata itu pergi, “katanya.

beliau berkata demikian bersama Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry, yang memberi taklimat hampir sedozen sekutu Eropah Timur dan Tengah pada rundingan dengan Rusia dan kumpulan negara-negara Timur Tengah yang telah berlaku di Switzerland pada hari Sabtu dengan tujuan untuk menamatkan pertempuran.

Kerry mengesahkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya telah mempertimbangkan sekatan tambahan ke atas Syria, tetapi tidak menamakan Rusia sebagai sasaran.

kuasa-kuasa Barat telah menuduh Rusia dan Syria melakukan kekejaman dengan mengebom hospital, membunuh orang awam dan mencegah pemindahan perubatan, serta menyasarkan konvoi bantuan dengan kehilangan sekitar 20 nyawa.

Syria dan Rusia menentang bahawa mereka hanya menyasarkan militan di Aleppo dan menuduh Amerika Syarikat melanggar gencatan senjata dengan mengebom puluhan tentera Syria memerangi pemberontak Negara Islam, di mana Amerika Syarikat telah melahirkan rasa kesal.

“Kami mempertimbangkan sekatan tambahan dan kami juga menjelaskan bahawa Presiden (Barack) Obama tidak mengambil sebarang pilihan di luar jadual, “kata Kerry.

(Laporan oleh Lesley Wroughton; Penyuntingan oleh Kevin Liffey)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *