Home / Berita / Brazil Temer kata berkecuali tinggi menunjukkan kepada pengundi kecewa

Brazil Temer kata berkecuali tinggi menunjukkan kepada pengundi kecewa

BRASILIA (Reuters) – Presiden Brazil Michel Temer berkata pada Isnin kadar pantang yang tinggi serta jumlah undi kosong dan rosak dalam pilihan raya tempatan pada hujung minggu itu menandakan kekecewaan dari Brazil dengan sistem politik mereka.

pihak berkuasa pilihan raya Brazil, TSE, berkata kadar pantang pada purata 17.5 peratus dalam pilihan raya di seluruh negara Ahad ini, meningkat daripada 15.4 peratus dalam pilihan raya perbandaran pada 2014. Brazil diwajibkan oleh undang-undang untuk mengundi dan boleh dikenakan denda kecil kecuali mereka memberikan alasan yang memuaskan untuk tidak berbuat demikian.

“Ia jelas ada kekecewaan dengan kelas politik sebagai secara keseluruhan, “kata Temer semasa lawatan ke Argentina, berkata kadar pantang yang tinggi merupakan satu mesej kepada ahli-ahli politik Brazil untuk menukar cara hidup mereka.

pada sidang media selepas itu di ibu negara Paraguay, Asunción, Temer berkata” besar beberapa berkecuali, undi kosong dan kertas undi rosak “menunjukkan keperluan mendesak untuk pembaharuan politik di Brazil.

Kira-kira 50 ahli politik disiasat dalam skandal rasuah yang luas yang telah menggoyahkan pendirian politik Brazil dan melemahkan iman Brazil dalam demokrasi tiga dekad-lama mereka.

Skandal sekitar syarikat minyak negeri yang dikendalikan Petrobras menyumbang kepada penyingkiran pada perbicaraan pemecatan Presiden Dilma Rousseff pada bulan Ogos, menamatkan 13 tahun pemerintahan Parti Pekerja beliau.

The berhaluan kiri kumpulan mengalami halangan utama dalam pilihan raya Ahad ini untuk datuk bandar dan ahli-ahli majlis tempatan di seluruh Brazil.

di bandar terbesar Brazil, Sao Paulo, benteng sentimen anti-Rousseff, kadar pantang adalah 21.8 peratus, dan 11.5 peratus daripada undi adalah rosak dan 5.3 peratus adalah kosong.

Temer berkata kemenangan dalam Sao Paulo ahli perniagaan Joao Doria, yang berkempen mengatakan dia adalah seorang pengurus dan bukan ahli politik, adalah satu petunjuk lagi bahawa pengundi tidak berpuas hati.

Di Rio de Janeiro, bandar kedua terbesar di negara ini, di mana Democratic Movement Party Brazil Temer, atau PMDB, telah teruk dipukul pada hari Ahad, kadar pantang adalah lebih tinggi pada 24.3 peratus, manakala pengundi rosak 12.7 peratus daripada undi dan meninggalkan 5 peratus kosong, menurut TSE.

parti baru, bagaimanapun, telah setakat ini tidak memanfaatkan kekecewaan pengundi dengan pertubuhan politik yang dicemari rasuah. [L2N1C90M6]

(Laporan oleh Caroline Stauffer di Buenos Aires, Daniela Desantis Gunung Berapi Asuncion dan Anthony Boadle di Brasilia; Penyuntingan oleh Peter Cooney)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.