Home / Berita / Bosnia Serb untuk mengadakan undi yang dipertikaikan di tengah-tengah ketegangan etnik

Bosnia Serb untuk mengadakan undi yang dipertikaikan di tengah-tengah ketegangan etnik

Banja Luka, Bosnia (Reuters) – Serb Bosnia pada Ahad mengundi overwhelmingly untuk terus negara mereka bercuti di referendum yang diadakan walaupun etnik dibahagikan mahkamah tertinggi Bosnia pemerintah ia menyalahi undang-undang.

Penganjur dalam Serbia Republik bahagian autonomi Bosnia berkata dengan 71 peratus undi dikira, 99.8 peratus pengundi telah menyokong 9 Jan “Hari Statehood” break, dengan kehadiran mungkin setinggi 60 peratus.

Kebanyakan Bosnia Muslim di rantau ini dan Croatia Katolik menentang cuti. Ia bertepatan dengan Serbia Ortodoks Kristian perayaan dan juga menandakan 1992 pemisahan wilayah Serb dari Bosnia, yang mencetuskan perang tiga tahun berdarah.

Serb Republik nasionalis Presiden Milorad Dodik, yang telah dituduh menggunakan referendum untuk menyediakan pentas bagi undi pemisahan, berkata undi akan turun dalam sejarah sebagai “hari penentuan Serbia”.

“Saya bangga dengan rakyat Republika Srpska, semua orang-orang yang keluar dan mengundi , “kata Dodik dalam Pale, bandar terdekat Sarajevo yang merupakan ibu pejabat Bosnia Serb Presiden perang Radovan Karadzic, disabitkan atas pembunuhan beramai-ramai dalam perang Bosnia pada bulan April.

Bosnia duta keamanan antarabangsa Valentin Inzko berkata referendum itu adalah serangan terhadap perintah perlembagaan Bosnia tanpa duluan dan yang keputusannya tidak akan menjadi undang-undang sah.

Mahkamah perlembagaan berpangkalan di Sarajevo telah mengharamkan referendum itu selepas mendapati bahawa percutian itu sendiri didiskriminasi Bosnia dan Croat di rantau ini.

diplomat Barat telah memberi amaran bahawa ia melanggar 1995 Dayton perjanjian damai yang menamatkan perang Bosnia dan boleh mendorong sekatan atau tuduhan jenayah terhadap penganjur.

Walaupun Amerika Syarikat, yang ditaja perjanjian Dayton, dan Kesatuan Eropah menggesa Republik Serb untuk membatalkan undi, takut ketidakstabilan, Rusia menyuarakan sokongan.

Polis berkata, tiada kejadian dilaporkan semasa undi.

kerajaan rantau ini telah berkata ia akan mematuhi keputusan mahkamah itu pada “Hari Statehood” dan membuat perubahan kepada undang-undang ke atas cuti untuk memastikan ia tidak mengamalkan diskriminasi terhadap orang lain, tetapi hanya selepas pilihan raya itu.

Serb meraikan percutian dengan melepak bendera Serb dan upacara pegangan Kristian Ortodoks di institusi awam, yang bukan Serb katakan adalah bertujuan untuk tidak termasuk mereka.

Talk perang baru telah meningkat ketegangan etnik tetapi kedua-dua pemimpin Serb dan Bosniak telah menolak retorik tersebut.

“Tidak akan ada perang, tiada siapa yang akan memusnahkan Republika Srpska,” kata Bakir Izetbegovic, pengerusi Bosniak daripada tiga hakim presiden antara etnik di negara ini.

Tetapi Izetbegovic berkata beliau percaya penganjur undi tidak sah tersebut akan didakwa, “ia hanya menunggu masa”.

Dodik menolak kemungkinan tuduhan jenayah yang difailkan terhadapnya. “Republika Srpska mempunyai apa-apa untuk takut,” katanya.

(Pelaporan tambahan oleh Daria Sito-Sucic dan TV Reuters; editing oleh Thomas Escritt dan Jason Neely)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.