Home / Berita / ‘Boat wanita ke Gaza’ dengan doktor rakyat Malaysia yang menaiki dihentikan oleh tentera Israel

‘Boat wanita ke Gaza’ dengan doktor rakyat Malaysia yang menaiki dihentikan oleh tentera Israel

PETALING JAYA: Seorang doktor Malaysia – Dr Fauziah Hasan – didakwa ditahan oleh pihak berkuasa Israel, menurut video yang dimuat naik ke YouTube oleh Boat Wanita untuk inisiatif Gaza pada malam Rabu.

“Saya sekarang sedang ditahan secara haram oleh rejim Israel. Saya merayu kepada semua pemimpin-pemimpin dunia, rakyat Malaysia dan Kerajaan Malaysia dan semua rakyat yang cintakan keamanan di seluruh dunia untuk menggunakan semua tindakan untuk melepaskan kita dari penahanan menyalahi undang-undang ini dengan rejim Israel “kata Dr Fauziah dalam video.

video beliau adalah antara beberapa orang yang lain menampilkan anak kapal bot yang dimuat naik di YouTube, yang dipercayai telah pra-direkodkan.

Ini berikutan satu pengemaskinian daripada Boat Wanita rasmi untuk laman web Gaza pada hari Rabu yang berkata hubungan yang telah hilang dengan bot, menamakan Zaytouna-Oliva.

“Pada 15:58 European Standard Waktu Pusat (21:58 waktu Malaysia) pada 5 Oktober, kami terputus hubungan lagi dengan Zaytouna-Oliva dan menganggap bahawa pendudukan Tentera Laut Israel telah mengelilinginya, Islamic Republic (kedudukan terkini direkodkan: Lat + 31.906033 Lon + 33.757630) dan telah memaksa ia di luar kursus ke Gaza, “kata Boat Wanita ke Gaza pada itu laman web rasmi.

Ia menambah bahawa selain daripada Dr Fauziah, 12 wanita lain di atas kapal bot.

“Lembaga Pada 13 wanita termasuk Mairead Maguire, 1976 Nobel Nobel keamanan dari Ireland Utara, Fauziah Hasan, seorang doktor dari Malaysia, dan bersara US tentera Kolonel Ann Wright,” kata Boat Wanita Untuk Gaza.

Dr Fauziah, seorang graduan MBBS dari University of Tasmania pada tahun 1982 adalah seorang perunding di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur.

Sebelum wanita Bot ke Gaza, beliau merupakan bendahari Mercy Malaysia dari tahun 2000 hingga 2006, dan dia telah mengambil bahagian dalam misi untuk Kosovo (1999), Maluku Indonesia (2000), Afghanistan (2001,2002,2003), Aceh ( 2005), Pakistan (2005) dan Gaza (2009).

Dr Fauziah juga telah aktif dalam Aqsa Syarif, kemanusiaan NGO Malaysia dalam menyokong rakyat Palestin, yang pada 2015 menjadi sebuah agensi di bawah naungan Humanitarian Care Malaysia (MyCare). Beliau adalah Timbalan Pengerusi Aqsa Syarif dari tahun 2010 dan kini merupakan ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCare. Sejak 2011, dia juga telah menjadi penasihat Rose2Rose (R2R), satu lagi agensi MyCare.

Beliau mempunyai tiga orang anak dan enam cucu.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia