Home / Berita / blogger Remaja Amos Yee mengaku salah kepada tiga baki caj

blogger Remaja Amos Yee mengaku salah kepada tiga baki caj

SINGAPURA: Teenage blogger Amos Yee sekali lagi dibuang dalam tuala dan dimasukkan ke tiga pertuduhan yang tinggal mencederakan perasaan agama.

Yee, 17, pada hari Rabu (28 Sept) mengaku bersalah memuat naik satu gambar dan dua video dalam talian, antara 17 April dan 19 Mei, dengan niat untuk mencederakan perasaan Muslim.

Pengakuan tersebut bersalah menandakan berakhirnya perbicaraan, yang bermula pada bulan Ogos. pertahanan Yee masih belum dipanggil semasa perbicaraan empat hari itu.

Yee pada mulanya menafikan semua lapan daripada tuduhan terhadapnya -. Dua-duanya kerana gagal hadir di sebuah balai polis dan enam kerana melukai perasaan agama

Walau bagaimanapun, dia melakukan pusingan U dan dimasukkan ke dua daripada caj pada hari ketiga perbicaraan.

Keesokan harinya, dia mengaku bersalah terhadap tiga pertuduhan lain.

Pihak pendakwaan akan berhujah hukuman yang sesuai sebelum Principal Hakim Daerah Ong Hian Sun pada hari Khamis (29 Sept).

Pada hari pertama perbicaraannya pada 17 Ogos Yee, yang tidak mempunyai seorang peguam itu, mengesahkan beliau bertanding kesemua lapan pertuduhan. Tetapi tidak lama selepas itu, beliau memberitahu hakim perbicaraan, Hakim Daerah Lim Tse Haw, bahawa dia sedang menimbang mengaku bersalah.

Selepas percubaan yang gagal dalam menyelesaikan kes itu tanpa perbicaraan, pendengaran sambungannya pada hari berikutnya, hanya untuk Yee untuk bertanya, tidak berjaya, untuk penangguhan selama dua bulan.

Pada hari ketiga perbicaraan itu, pada 23 Ogos, Yee telah memilih untuk mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan.

Dia gagal untuk muncul di Divisyen Polis Jurong pada pukul 9 pagi pada 14 Disember, 2015, walaupun notis seorang pegawai polis. Beliau juga tidak hadir di tempat yang sama pada pukul 9 pagi pada 10 Mei, walaupun perintah Majistret.

Hukuman maksimum bagi setiap satu daripada dua pertuduhan adalah penjara sebulan dan denda $ 1,500 (RM4,560).

Pada hari keempat perbicaraan itu, pada 24 Ogos, Yee mengaku bersalah membuat satu jawatan Facebook dan satu post blog, yang cedera perasaan Muslim. Dia juga mengaku menghantar satu video dalam talian, yang cedera perasaan Kristian.

ini telah dilakukan antara November tahun lepas dan April tahun ini.

Hukuman maksimum bagi setiap daripada enam tuduhan mencederakan perasaan agama adalah penjara tiga tahun dan denda.

Yee pertama kali datang ke perhatian pihak berkuasa apabila dia memuat naik video kata lontaran sarat pada 27 Mac 2015, empat hari selepas kematian pengasas Perdana Menteri Lee Kuan Yew. Yee kemudian juga mencatatkan imej lucah di blog beliau.

Dia didapati bersalah pada 12 Mei 2015, dan dihukum pada 6 Julai penjara empat minggu. Beliau telah dibebaskan pada hari yang sama dengan hukuman tersebut kebelakangan untuk memasukkan masa di reman. Beliau telah membelanjakan kira-kira 50 hari dalam penjara selepas berkali-kali melanggar syarat ikat jamin. -. Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.