Home / Berita / blackout seluruh negeri di Australia menimbulkan persoalan tenaga boleh diperbaharui

blackout seluruh negeri di Australia menimbulkan persoalan tenaga boleh diperbaharui

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

SYDNEY (Reuters) – Power telah dipulihkan kepada keadaan Australia Selatan pada Rabu selepas ribut yang hari sebelum ini menyebabkan blackout seluruh negeri pernah berlaku sebelum ini yang menjejaskan operasi syarikat utama perlombongan seperti BHP Billiton, menutup pelabuhan dan dihentikan pengangkutan awam.

panggilan

gangguan elektrik negara kelima paling ramai penduduk di negara ini, dengan 1.7 juta orang, mendorong pada hari Khamis untuk siasatan ke dalam sektor kuasa dan persoalan sama ada pergantungan di negeri ini kepada tenaga boleh diperbaharui diburukkan lagi keadaan.

Pihak berkuasa berkata, kuasa telah dipulihkan kepada 90 peratus daripada negeri ini menjelang pagi Khamis, tetapi gangguan lagi mungkin dengan kuasa angin angin dan ramalan hujan lebat.

“Mari kita fokus sekarang dan mengambil kejadian ini sebagai panggilan untuk bangun sebenar … emisi yang lebih rendah adalah sangat penting tetapi ia mestilah selaras dengan keselamatan tenaga,” kata Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull.

loji kuasa arang batu menguasai sektor kuasa di negara ini menyebabkan Australia sebagai salah satu pemancar karbon terbesar di dunia secara per kapita. tenaga boleh diperbaharui telah berjuang untuk meningkatkan kehadirannya di tahun kebelakangan ini kerana ragu-ragu dengan perubahan iklim di kalangan beberapa ahli politik terkemuka di negara ini.

South Australia, pengeluar wain utama dan hab pembuatan tradisional, adalah salah satu negeri beberapa kanak dengan amat bergantung kepada tenaga boleh diperbaharui. Kuasa angin menyediakan kira-kira 40 peratus bekalan elektrik di negeri ini

“Soalan-soalan perlu ditanya: Adakah lebih-pergantungan mereka kepada tenaga boleh diperbaharui memburukkan lagi masalah mereka dan keupayaan untuk mempunyai bekalan kuasa selamat”. Australia Timbalan Perdana Menteri Barnaby Joyce, seorang skeptis perubahan iklim, memberitahu Australia radio Broadcasting Corp pada Khamis.

blackout itu berlaku selepas angin kencang dimusnahkan powerlines utama utara ibu negeri Adelaide dan kilat melanda loji kuasa, menyebabkan lonjakan di seluruh grid. Rangkaian dan pautan ke negeri jiran Victoria ditutup untuk mengelakkan kerosakan kepada infrastruktur, menyebabkan gangguan di seluruh negeri.

Bekalan kuasa terputus untuk besar Olympic Dam tembaga-uranium saya BHP Billiton ini, menghentikan pengeluaran sehingga kuasa kembali boleh dilencongkan untuk mengekalkan “infrastruktur penting” .. Miner Oz Minerals Ltd digantung tembaga dan pengeluaran emas di lombong Prominent Hill yang utara Adelaide, yang tidak rosak.

Australia Selatan bebas Senator Nick Xenophon berkata siasatan harus mengkaji sama ada kegagalan kuasa boleh dielakkan jika lebih loji tenaga gas pembakaran telah bersiap sedia.

Australia mahu menggandakan diperbaharui penjanaan tenaga besar-besaran kepada 33,000 jam gigawatt pada tahun 2020, yang bermaksud solar, angin dan hidro-elektrik perlu membentuk hampir satu perempat daripada penjanaan kuasa pada masa itu.

(Laporan oleh Tom Westbrook; Penyuntingan oleh Michael Perry)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *