Home / Teknologi / Billionaire Elon Musk menggariskan rancangan untuk manusia untuk menjajah Mars

Billionaire Elon Musk menggariskan rancangan untuk manusia untuk menjajah Mars

Space cadet: Musk outlined his plans for the Mars rocket, capable of carrying 100 passengers plus cargo per voyage.  —  Reuters

Space kadet: Musk menggariskan rancangannya untuk roket Marikh, mampu membawa 100 penumpang termasuk muatan setiap pelayaran . – Reuters

GUADALAJARA: SpaceX sedang membangunkan roket besar-besaran dan kapsul untuk mengangkut sejumlah besar orang dan kargo ke Marikh dengan matlamat utama untuk menjajah planet ini, syarikat Ketua dan jutawan berteknologi Elon Musk berkata pada hari Selasa.

Musk menggariskan rancangannya untuk roket Marikh, mampu membawa 100 penumpang termasuk muatan setiap pelayaran, walaupun SpaceX masih menyiasat mengapa roket yang berlainan yang menjalankan AS $ 200 juta (RM828mil) satelit Israel meletupkan pada pelancaran pad di Florida awal bulan ini.

SpaceX bercadang untuk terbang ke Marikh kira-kira setiap 26 bulan apabila Bumi dan Marikh sedang menggalakkan sejajar. Musk berkata beliau mahu untuk melancarkan krew pertama seawal 2024, jadual katanya optimis.

Musk berkata tidak akan ada jaminan hidup bagi sesiapa sahaja mendaftar dengan SpaceX untuk “pengembaraan yang luar biasa” perjalanan ke Marikh.

“Risiko kematian akan menjadi tinggi. Tiada cara yang di sekitarnya. Pada asasnya, adakah anda bersedia untuk mati, dan jika itu OK maka anda calon untuk pergi,” katanya pada majlis penyampaian di mesyuarat Kongres astronautik Antarabangsa di Guadalajara.

Walaupun Musk katanya membayangkan manusia yang tinggal di tanah jajahan besar di Marikh dan mungkin terraforming planet ini, beliau menambah bahawa salah satu isu utama akan mendapat kos yang cukup rendah untuk menarik pelanggan.

“Anda tidak boleh mencipta tamadun berdikari jika harga tiket ialah AS $ 10 bilion (RM41.3bil) bagi setiap seorang,” katanya.

“Matlamat kami adalah untuk mendapatkan ia secara kasar bersamaan dengan (yang) kos sebuah rumah median di Amerika Syarikat, kira-kira AS $ 200,000 (RM828,000).”

penjajah Mars tidak perlu mendaftar untuk satu hala perjalanan sejak menggunakan semula angkasa menjaga kos pengangkutan yang rendah, kata Musk.

“Jumlah orang yang bersedia untuk bergerak ke Marikh adalah lebih besar jika mereka mempunyai pilihan untuk kembali, walaupun mereka tidak pernah lakukan,” katanya.

Musk berkata ia akan menjadi cabaran untuk membiayai usaha Mars, dengan kos pembangunan dianggarkan bernilai AS $ 10 bilion (RM41.3bil). “Saya secara peribadi terkumpul aset untuk membiayai ini,” katanya, sambil menambah bahawa “akhirnya ini akan menjadi perkongsian awam-swasta yang besar.”

SpaceX, yang Musk ditubuhkan khusus dengan tujuan untuk menjajah Marikh, adalah salah satu daripada beberapa usaha kerajaan dan swasta yang dibiayai berlumba-lumba untuk meletakkan orang dan kargo di Planet Merah dan destinasi lain di luar orbit Bumi.

Marikh biasanya 140 juta batu (225 juta km) dari Bumi dan pendaratan manusia pertama di sana, selepas apa yang secara tradisinya telah menjadi enam hingga perjalanan sembilan bulan, merupakan satu matlamat yang sangat bercita-cita tinggi. Musk menjangka roket dapat mengurangkan masa transit untuk masa tiga bulan dan mengeluarkan satu video empat minit menunjukkan kraf. (Http://bit.ly/2dipzuU)

Amazon.com pengasas Jeff Bezos biru asal ruang usaha juga mereka bentuk kenderaan berat-angkat dan kapsul dipanggil New Armstrong, yang akan mampu pengangkutan Mars, syarikat Presiden Rob Meyerson berkata.

Kerajaan AS juga meningkatkan usaha untuk meneroka melangkaui bulan. NASA menyokong misi pertama SpaceX ke Marikh, yang dijangka dilancarkan pada 2018. SpaceX mahu menghantar kapsul tanpa pemandu, yang dipanggil Red Dragon, dengan permukaan Marikh untuk menguji sistem keturunan, kemasukan dan mendarat.

NASA akan menyediakan mendalam ruang dan Mars geganti komunikasi untuk SpaceX dan perkhidmatan perundingan dalam pertukaran untuk data penerbangan. NASA mahu dapat tanah muatan seberat sehingga kira-kira 30 tan di Marikh. Setakat ini, kenderaan yang paling berat untuk mendarat di Marikh adalah satu tan Rasa ingin tahu rover.

Buat masa ini, Musk berkata keutamaan SpaceX adalah mengesan punca kemalangan September 1 itu. “Ia adalah perkara yang paling yg menyusahkan dan sukar … Kami telah dihapuskan semua kemungkinan jelas,” Musk kemudian memberitahu pemberita.

Ia dicirikan kemalangan itu, SpaceX kedua dalam tempoh 14 bulan, sebagai “satu perkara yang kecil di jalan yang panjang , “sambil menambah bahawa syarikat itu tidak hilang satu pelanggan.

SpaceX mempunyai tunggakan lebih daripada 70 misi untuk pelanggan komersil dan kerajaan yang bernilai lebih daripada AS $ 10 bilion (RM41.3bil).

“Terdapat mungkin akan menjadi kegagalan lain pada masa akan datang,” kata Musk. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.