Home / Kesihatan / Berikut adalah mengapa anda akan hidup lebih lama jika anda tidak boleh duduk diam

Berikut adalah mengapa anda akan hidup lebih lama jika anda tidak boleh duduk diam

Here’s why you’ll live longer if you cannot sit still

Satu kajian telah mendapati bahawa sejumlah kecil fidgeting kaki boleh menghalang penurunan dalam fungsi vaskular kaki yang disebabkan oleh duduk berpanjangan. – AFP

Kesihatan

Akhirnya, sains datang untuk menyelamatkan orang-orang kita yang telah diberitahu semua kehidupan kita untuk “duduk diam”. Rupa-rupanya fidgeting boleh baik untuk kesihatan anda.

Satu kajian dari penyelidik di University of Missouri (MU) di Amerika Syarikat mendapati bahawa ringan kaki menoreh sambil duduk boleh secara mendadak mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

itu berita besar bagi sebuah masyarakat yang seolah-olah akan menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk, kadang-kadang walaupun duduk selama lebih daripada 10 jam sehari.

“Ramai daripada kita duduk berjam-jam di masa, sama ada pesta-menonton rancangan TV kegemaran kami atau bekerja di komputer, “Jaume Padilla, seorang pembantu profesor pemakanan dan senaman fisiologi di MU dan penulis utama kajian itu, berkata dalam satu kenyataan mengenai kajian ini.

“Kami ingin tahu sama ada sedikit fidgeting kaki boleh menghalang penurunan dalam kaki fungsi vaskular yang disebabkan oleh duduk berpanjangan.”

hasilnya telah diterbitkan oleh The American Journal of Physiology – Heart dan peredaran Fisiologi .

penyelidik digunakan 11 pelajar lelaki dan kolej wanita muda yang sihat untuk kajian.

Menurut The New York Times penyelidik mengukur tahap aliran darah yang normal melalui salah satu daripada arteri utama di kaki mereka untuk melihat sejauh mana arteri balas kepada perubahan dalam tekanan darah.

Kemudian, setiap subjek duduk di meja selama tiga jam, tanpa bangun.

Mereka telah diminta untuk menjadi gelisah satu kaki bersela, menoreh satu kaki selama satu minit, kemudian berehat selama empat. Kaki lain tinggal pegun, rata kaki di atas lantai.

Secara purata, para peserta bergerak kaki mereka 250 kali seminit.

Hasilnya? Selepas tiga jam duduk, kaki resah mempunyai aliran darah yang lebih tinggi daripada yang lain.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa walaupun sedikit ini sedikit pergerakan boleh membantu merangsang kesihatan vaskular.

“Walaupun kita dijangka fidgeting untuk meningkatkan aliran darah ke anggota bawah, kami agak terkejut apabila mendapati ini adalah mencukupi untuk mencegah penurunan dalam fungsi arteri, “kata Padilla.

dalam dunia sebenar, walaupun, mereka mengesyorkan mengetuk kedua-dua kaki manakala Seated untuk meningkatkan aliran darah.

Walaupun fidgeting jelas mempunyai manfaatnya, Padilla dan rakan-rakannya berkata, ia bukan pengganti untuk bangun dan berjalan.

“Anda harus cuba untuk memecahkan duduk masa sebanyak mungkin dengan berdiri atau berjalan kaki, “kata Padilla.

” Tetapi jika anda terperangkap dalam keadaan di mana berjalan kaki hanya bukan satu pilihan, fidgeting boleh menjadi alternatif yang baik.

“mana-mana pergerakan adalah lebih baik daripada tidak ada pergerakan.” – The Kansas City Star / Tribune News Service

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.