Home / Keluarga / Berikut adalah cara untuk berjuang untuk diri anda sebelum meninggalkan hospital

Berikut adalah cara untuk berjuang untuk diri anda sebelum meninggalkan hospital

Here’s how to fight for yourself before leaving the hospital

Ia adalah satu kesilapan untuk bergantung kepada kakitangan hospital untuk memastikan bahawa peralihan anda dari hospital ke rumah lancar kerana hospital minat dan anda tidak semestinya yang sama. – Fotolia / TNS

Keluarga

Semua mulanya berjalan lancar dengan pembedahan Barbara Charnes ‘untuk menetapkan buku lali menyusahkan. Tetapi selepas meninggalkan hospital, pemain berusia 83 tahun tidak lama lagi mendapati dirinya dengan cara yang tidak baik.

mimpi dengan sambutan yang buruk kepada anestesia, Denver, Amerika Syarikat, penduduk berhenti makan dan minum.

Dalam masa beberapa hari, dia berbahaya lemah, hampir keseluruhannya bergerak dan makin bersikap tidak peduli

“Saya tidak melihat jalan ke hadapan.; Saya fikir saya akan mati, dan saya OK dengan itu, “Charnes teringat, memikirkan kembali masa seksa yang amat besar pada musim bunga tahun 2015.

suami tertekan beliau tidak tahu apa yang perlu dilakukan sehingga yang lama rakan -time – pakar neurologi – menegaskan bahawa Charnes kembali ke hospital

Itulah jenis keadaan pusat perubatan yang berusaha keras untuk mengelakkan

Apabila hospital American mengizinkan masuk kembali penuaan pesakit lebih kerap daripada purata.. , mereka boleh menghadapi hukuman kerajaan sengit.

Tetapi terlalu kerap institusi tidak mengambil realiti kehidupan senior ‘secukupnya kira, menjadikannya penting bahawa pesakit memikirkan bagaimana untuk menyokong diri mereka sendiri.

“Orang ramai memberitahu kita berulang-ulang, ‘Saya tidak berada di semua bersedia untuk apa yang berlaku’ dan ‘keperluan saya tidak dijangkakan,” kata Mary Naylor, pengarah Pusat NewCourtland untuk Peralihan dan Kesihatan di Universiti Pennsylvania , Philadelphia

Ia adalah satu kesilapan untuk bergantung kepada kakitangan hospital untuk memastikan barang-barang berjalan dengan lancar.; kepentingan pusat perubatan ‘(kecekapan, membuka katil diperlukan, memaksimumkan bayaran, mengelakkan penalti) tidak semestinya minat anda (pulih sebaik mungkin, masih bebas dan mengurangkan beban kepada penjaga).

Sebaliknya, anda dan ahli keluarga, rakan atau penjaga perlu bersedia untuk bertanya banyak soalan dan tolak jawapan

Berikut adalah apa yang doktor, pakar-pakar dasar kesihatan, pengurus penjagaan geriatrik, orang dewasa yang lebih tua dan penjaga mengesyorkan:.

Mula merancang sekarang

Perancangan untuk rumah peralihan perlu bermula sebaik sahaja anda dimasukkan ke hospital, dinasihatkan Connie McKenzie, yang mengendalikan Firstat RN Care Services Pengurusan dalam Fort Lauderdale, Florida .

anda mungkin terlalu sakit untuk melakukan ini, begitu juga seseorang yang anda percayai meminta doktor anda berapa lama anda mungkin dimasukkan ke hospital dan sama ada anda akan dihantar pulang atau ke pemulihan selepas itu.

Tanya jika ahli terapi fizikal boleh menilai anda atau orang yang anda sayangi di hospital.

Bolehkah anda keluar dari katil dengan diri sendiri? Berjalan di bilik?

Kemudian membincangkan apa kesukaran mungkin timbul pulang ke rumah. Anda akan dapat untuk mengendalikan keperluan bilik mandi anda sendiri? Dapatkan berpakaian? Mendaki tangga? Apakah jenis bantuan yang anda akan memerlukan?

Permintaan berunding dengan pakar pemakanan.

Apakah jenis makanan yang akan dan tidak akan anda dapat makan? Adakah diet anda perlu menukar dalam jangka pendek atau jangka panjang?

Pertimbangkan mana anda akan pergi seterusnya.

Jika anda atau orang tersayang akan memerlukan pemulihan anda, kini adalah masa yang untuk memulakan kemudahan penyelidikan.

Tanya seorang pekerja sosial hospital untuk mendapatkan nasihat, atau jika anda mampu, menyewa pengurus penjagaan geriatrik (kini dikenali sebagai penuaan profesional penjagaan kehidupan) untuk berjalan anda melalui pilihan anda.

Sebelum dilepaskan

Jangan tunggu untuk belajar tentang jenis rawatan yang diperlukan di rumah. Akan luka yang perlu berpakaian? Satu keperluan kateter cenderung? Apakah cara terbaik untuk melakukan ini

Ada pertunjukan jururawat anda, langkah demi langkah, dan kemudian membiarkan anda berlatih di hadapannya -. Beberapa kali, jika itu apa yang diperlukan

Ann Williams menonton jururawat memberi ibunya yang berusia 77 tahun itu ditembak warfarin dua tahun lalu selepas dimasukkan ke hospital untuk darah beku berbahaya.

Tetapi apabila tiba giliran Williams ‘untuk memberi suntikan ke atas beliau sendiri, dia . panik

“Saya bukan seorang profesional perubatan: Saya hanya diberi tembakan alergi kepada kucing saya,” katanya

Mujurlah, Williams mendapati video pengajaran yang baik di internet dan. menonton berulang kali.

Pastikan anda bertanya kepada doktor anda untuk duduk dan berjalan anda melalui apa yang akan berlaku seterusnya.

Bagaimana tidak lama lagi mungkin anda atau orang yang anda sayangi pulih? Apa yang perlu anda harapkan jika semuanya berjalan dengan baik? Apa yang perlu anda lakukan jika semuanya berjalan dengan baik? Bagaimana anda akan tahu jika perjalanan kembali ke hospital adalah perlu

“Jika doktor atau jururawat bergegas anda, jangan takut untuk berkata: Tolong melambatkan dan mengulangi bahawa ‘atau’ Boleh menjadi lebih khusus ‘, atau’ Bolehkah anda menjelaskan bahawa menggunakan bahasa yang mudah? ‘ “kata Dr Suzanne Mitchell, penolong profesor perubatan keluarga di Sekolah Universiti Boston Perubatan, Massachu-ssetts.

Bersiap sedia untuk meninggalkan

sebagai keluar dari hospital yang boleh menggalakkan. Pastikan anda mempunyai seseorang dengan anda untuk bertanya soalan, mengambil nota yang baik dan mempertahankan minat anda, terutamanya jika anda berasa tidak bersedia untuk meninggalkan hospital dalam keadaan semasa anda, berkata Jullie Gray, seorang pengurus penjagaan dengan Penuaan Kebijaksanaan dalam Seattle, Washington.

Ini adalah masa untuk pergi ke atas semua ubat-ubatan yang anda akan mengambil di rumah, jika anda belum berbuat demikian.

Bawa dalam senarai lengkap semua preskripsi dan lebih ubat-the-kaunter, anda telah mengambil. Anda akan mahu mempunyai doktor anda atau ahli farmasi yang pergi ke seluruh senarai memastikan tidak ada salinan atau interaksi mungkin berbahaya

Sesetengah hospital mengisi preskripsi baru sebelum pesakit pulang ke rumah.; menggunakan perkhidmatan ini jika anda boleh. Atau mendapatkan senarai farmasi berdekatan yang boleh mengisi pesanan ubat-ubatan.

Ketahui jika peralatan yang telah dijanjikan telah diserahkan.

Adakah terdapat satu katil hospital, lemari atau kerusi keselesaan yang rumah apabila anda sampai ke sana? Bagaimana anda akan mendapatkan bekalan lain yang mungkin diperlukan, seperti sarung tangan pakai buang atau lampin dewasa?

Senarai semak yang berguna boleh didapati di Langkah seterusnya dalam Care, program Kumpulan Wang Hospital Amerika yang berpangkalan di New York.

Will jururawat penjagaan kesihatan rumah datang untuk menawarkan tangan membantu?

Jika demikian, telah yang telah dijadualkan, dan bila? Berapa kerap jururawat akan datang, dan untuk apa tempoh masa? Apa sebenarnya akan rumah penjaga kesihatan lakukan dan apa lain jenis bantuan yang anda akan perlu untuk mengatur sendiri? Apa yang akan membayar insurans anda untuk

Pastikan anda mendapatkan maklumat perhubungan (nombor telefon, nombor telefon moblie, alamat e-mel) untuk doktor yang menjaga anda di hospital, orang yang diatur pelepasan anda, hospital pekerja sosial, syarikat bekalan perubatan dan agensi kesihatan rumah.

Jika ada masalah, anda akan mahu tahu siapa untuk menghubungi.

Jangan biarkan tanpa mendapatkan salinan anda rekod perubatan dan meminta hospital untuk menghantar rekod kepada doktor penjagaan utama anda.

Back di rumah

Sedang doktor penjagaan utama anda dalam masa dua minggu perlu menjadi keutamaan .

“Walaupun pesakit seolah-olah akan melakukan dengan baik, mempunyai doktor mereka meletakkan mata pada mereka adalah benar-benar penting,” kata Dr Kerry Hildreth, penolong profesor geriatrik di Universiti Colorado School of Medicine.

Apabila anda memanggil untuk temujanji, pastikan anda menjelaskan bahawa anda baru sahaja berada di hospital.

Laraskan jangkaan anda. Sehingga satu pertiga daripada orang lebih 70 dan separuh daripada mereka yang lebih 80 meninggalkan hospital dengan lebih ketidakupayaan daripada apabila mereka tiba

Kadang-kadang, warga tua mengalami keresahan dan kemurungan selepas penyakit trauma.; kadang-kadang, mereka akan mengalami masalah dengan ingatan dan perhatian.

Berbalik kepada normal mungkin mengambil masa, atau yang biasa baru mungkin perlu ditubuhkan.

Seorang ahli terapi fizikal atau pekerjaan boleh membantu, tetapi anda mungkin perlu bertanya kepada hospital atau agensi kesihatan rumah untuk membantu menguruskan lawatan ini. Selalunya, mereka tidak akan menawarkan.

Ia mengambil masa setahun untuk Charnes untuk berdiri dan mula berjalan selepas pembedahan buku lali beliau, yang diikuti oleh dua dirawat di rumah sakit yang tidak dijangka dan bertugas dalam pemulihan.

Untuk semua masalah fizikal, penderitaan perasaan seperti dia tidak pernah mendapatkan semula rasa dia dirinya sebagai orang yang bebas adalah yang paling sukar.

“Saya merasakan bahawa hidup saya, kerana saya telah mengenalnya, telah berakhir,” dia berkata, “tetapi secara beransur-ansur, saya mendapati cara saya ke hadapan.” – Kaiser Kesihatan Berita / Tribune News Service


artikel ini adalah sebahagian daripada liputan Kaiser Kesihatan Berita ‘pada kehidupan lewat dan penjagaan geriatrik disokong oleh The John A. Hartford Foundation .

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *