Home / Berita / Bergerak terhadap SPR pelan

Bergerak terhadap SPR pelan

PUTRAJAYA: Parti-parti politik, NGO dan pengundi akan memfailkan bantahan terhadap (SPR) cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya untuk mengubah sempadan beberapa kerusi DUN dan Parlimen.

Syor persempadanan semula itu telah hangat dibincangkan di atas tanah.

Presiden Gerakan Datuk Seri Mah Siew Keong berkata parti itu akan mengikuti “prosedur yang betul” untuk membantah.

“Kami juga tidak berpuas hati dengan beberapa persempadanan semula SPR (proses) tetapi kami akan ikut prosedur yang betul. SPR memberikan semua orang sebulan untuk membantah, “katanya.

Gerakan, kata Mah, mendapati bahawa persempadanan semula itu akan memberi DAP kelebihan dalam beberapa kerusi tradisional, termasuk kawasan Parlimen Beruas di Perak yang telah dinamakan semula Ayer Tawar.

“Seats seperti Beruas akan melihat peningkatan pengundi 50% selepas persempadanan semula. Ini adalah tempat duduk kami telah bekerja keras untuk menang.

“Selepas lebih tiga tahun kerja, kami mempunyai peluang besar untuk merampas dari DAP tetapi persempadanan semula akan membuat ia cabaran yang lebih besar bagi kami,” kata Mah.

Parti itu, katanya, akan membangkitkan perkara itu di Barisan Nasional mesyuarat Majlis Tertinggi pada Jumaat serta mesyuarat sendiri hari selepas sebelum membuat keputusan muktamad.

Dalam Petaling Jaya Umno Selangor berkata ia akan memfailkan bantahan terhadap syor itu.

timbalan ketua Negeri Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata, ia telah menyiapkan satu kajian mengenai cadangan dan mengenal pasti beberapa kerusi termasuk kawasan Dewan Undangan Negeri Batang Kali dan Kuala Kubu Baru, di mana ia tidak bersetuju dengan syor itu.

“Seperti yang dinyatakan oleh Pengerusi Barisan Nasional Selangor Tan Sri Noh Omar, kita akan menyatakan bantahan kami menggunakan saluran yang betul,” katanya ketika dihubungi.

Mat Nadzari, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Batang Kali, berkata, mereka menemui persempadanan semula tidak memihak kepada BN di banyak kerusi.

“Kawasan-kawasan ini pernah menjadi kubu kuat Barisan dan kami telah dimasukkan ke dalam banyak usaha untuk memulihkan keyakinan terhadap Barisan selepas pilihan raya umum ke-13,” katanya.

SPR akan mengadakan siasatan tempatan selepas 14 Okt untuk mendengar bantahan terhadap cadangannya.

Suruhanjaya itu semalam mengeluarkan notis 18-halaman minggu lepas yang dicadangkan untuk mengubah sempadan pilihan raya beberapa kerusi Parlimen dan DUN seluruh negara kecuali Perlis, Labuan dan Putrajaya.

Dua belas kerusi Parlimen dan 34 kerusi Dewan Undangan Negeri di Semenanjung mungkin mempunyai perubahan nama manakala 13 kerusi negeri yang baru telah dicadangkan untuk Sabah.

Noh sebelum ini melahirkan rasa tidak puas hati ke atas syor itu, berkata ia akan mengurangkan bilangan pengundi Melayu di beberapa kawasan di negeri ini di mana masyarakat yang digunakan untuk menjadi majoriti yang tinggi.

Beliau memberi contoh Ampang, yang terdiri daripada kerusi Parlimen serta dua kerusi DUN Lembah Jaya dan Bukit Antarabangsa, semua yang digunakan yang akan ditandingi oleh Umno.

Di bawah syor itu, terdapat kemungkinan bahawa ia tidak lagi layak untuk bertanding dalam mana-mana tiga kerusi kerana bilangan pengundi Melayu telah dikurangkan.

Timbalan Presiden MIC Datuk Seri S.K. Devamany berkata, pihaknya masih mengkaji cadangan SPR.

Ketua Setiausaha Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah berkata hasil awal menunjukkan akan terdapat beberapa kerusi campuran kerana kedudukan yang tidak sekata dan pemberat yang diberikan oleh persempadanan semula di antara kawasan bandar dan luar bandar.

DAP Ahli Parlimen Serdang Dr Ong Kian Ming, yang kerusi Parlimen akan dinamakan semula Bangi, berkata jumlah pengundi di kerusinya akan meningkat daripada 133,000 pada pilihan raya umum lepas untuk 146,000.

“Kami akan melihat peratusan pengundi Melayu meningkat manakala pengundi Cina menurun,” kata Ong.

MP Jaya

Kelana Wong Chen, yang kerusi Parlimen akan dinamakan semula Subang berkata kerusinya kini mempunyai kira-kira 40,000 pengundi di Seri Setia, yang kebanyakannya Melayu dan India.

“Dengan persempadanan semula, akan ada tambahan sejumlah 40,000 pengundi daripada kerusi Kinrara mula kawasan saya yang kebanyakannya Cina,” kata Wong, yang berasal dari PKR

Berita berkaitan.:

Kami sedang mengejar masa untuk melakukan yg diperlukan pada SPR usul ‘

PKR Johor mendapat nasihat undang-undang untuk menghentikan EC langkah

pihak Barisan untuk mengadakan perbincangan persempadanan semula

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia