Home / Artikel / Bengang Kata Melayu Pendatang, Ini Tindakan Isma Terbaru Pada Menteri Sumber Manusia!!

Bengang Kata Melayu Pendatang, Ini Tindakan Isma Terbaru Pada Menteri Sumber Manusia!!

MELAKA TENGAH – Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Melaka mendesak Naib Presiden DAP, M Kula Segaran meletak jawatan sebagai Menteri Sumber Manusia serta dikenakan tindakan di bawah Akta Hasutan 1948.

Yang Dipertua Isma Melaka, Mohd Khoushaini Mohd Naim berkata, desakan itu berikutan kenyataan berbaur perkauman Ahli Parlimen Ipoh Barat tersebut pada majlis di Nilai, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Menurutnya, Kula Segaran dalam video tular berdurasi 1.25 minit itu menyatakan Melayu pendatang ketika berucap dalam bahasa Tamil pada majlis berkenaan.

“Oleh itu, kami desak beliau letak jawatan sebagai menteri dan didakwa ikut undang-undang kerana kesalahan menghasut.

“Kenyataan itu menghasut sebahagian kaum India untuk turut pertikai hak orang Melayu dan kedaulatan Raja-raja Melayu,” katanya ketika ditemui selepas membuat laporan polis di Balai Polis Ayer Keroh, semalam.

Hadir sama, Naib Yang Dipertua Isma, Shuhaib Ar-Rumy Selamat, Ketua Biro Komunikasi dan Multimedia Isma, Nurul Aizam Zaini serta 20 ahli Isma Melaka.

Jelas Mohd Khoushaini, Kula Segaran perlu membetulkan kenyataan kerana orang India di negara ini datang ke Tanah Melayu oleh orang Inggeris semasa zaman penjajahan Inggeris.

“Paling penting, kenyataan menuduh Melayu sebagai pendatang tidak benar kerana orang Melayu penduduk asal negara dan dibukti melalui sejarah,” tambahnya.

Katanya, dakwaan Kula Segaran bahawa kaum India wujud sejak 2,500 tahun lalu berdasarkan bukti candi di Lembah Bujang, Kedah juga mengarut kerana umumnya usia candi kecil di tapak arkeologi itu tidak sampai 2,000 tahun.

“Sebagai menteri bermoral, beliau tidak sepatutnya buat kenyataan liar seperti itu yang boleh menggugat keharmonian rakyat berbilang kaum,” tegasnya.

sebelum ini beliau menafikan perkara tersebut dan mengatakan Utusan sebar fitnah apabila video menjadi tular akhirnya beliau tampil mohon maaf.

sumber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia