Home / Berita / Belgium memendekkan visa untuk diplomat Congo sebagai tindak balas kepada krisis

Belgium memendekkan visa untuk diplomat Congo sebagai tindak balas kepada krisis

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

BRUSSELS (Reuters) – Belgium telah memendekkan panjang maksimum visa untuk diplomat Congo, dalam tanda kebimbangan terhadap krisis politik di bekas koloninya.

Jurucakap Kementerian Luar Belgium berkata ia telah mengehadkan tempoh visa maksimum bagi pemegang pasport diplomatik Congo daripada satu tahun kepada enam bulan sebagai tindak balas kepada “keadaan keseluruhan” di Republik Demokratik Congo.

Sekurang-kurangnya 50 orang terbunuh bulan lalu dalam pertempuran antara pasukan keselamatan dan penunjuk perasaan marah dengan apa yang kumpulan pembangkang berkata adalah usaha oleh Presiden Joseph Kabila untuk melambatkan undi presiden untuk berpaut kepada kuasa luar akhir mandat beliau pada bulan Disember.

Suruhanjaya pilihan raya berkata pada hari Sabtu bahawa ia menjangka pilihan raya, pada asalnya dijadualkan pada November, untuk mengambil tempat pada Disember 2018.

mahkamah tertinggi di negara ini telah memutuskan bahawa Kabila boleh kekal dalam jawatan sehingga presiden baru dipilih.

Kabila, yang telah memerintah pengeluar tembaga bahagian Afrika sejak pembunuhan bapanya pada tahun 2001, dihalang oleh perlembagaan dari berdiri pada pilihan raya presiden akan datang.

Amerika Syarikat telah dipersetujui tiga anggota daripada golongan dalaman Kabila kerana didakwa melakukan pencabulan hak asasi manusia dan menyekat proses demokrasi. Ia telah mengancam sekatan lanjut.

negara-negara Kesatuan Eropah masih belum mengenakan sekatan formal, takut bahawa langkah itu boleh menjadi tidak produktif dan kehilangan mereka mempengaruhi dengan kerajaan.

Ada yang meningkat retorik mereka sejak pertempuran bulan lalu, namun. Pada hari Selasa, Kementerian Luar Perancis berkata bahawa EU harus mempertimbangkan mengenakan sekatan ke atas mereka yang bertanggungjawab untuk pelanggaran hak asasi manusia.

kerajaan Congo menafikan tuduhan penyalahgunaan hak asasi manusia dan telah berkata bahawa sekatan mewakili suatu pelanggaran kedaulatan negara dan satu bentuk neo-kolonialisme.

(Laporan oleh Robert-Jan Bartunek; Penulisan oleh Aaron Ross; Penyuntingan oleh Tim Cocks dan Hugh Lawson)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *