Home / Pendidikan / Belajar keras untuk bangkit di atas kecacatan

Belajar keras untuk bangkit di atas kecacatan

Proud moment: Siti Safura posing with father Jaapar Abdullah and mother Kalsom Abdul Wahab after the Perdana University Inaugural convocation ceremony at IOI Marriott Hotel in Putrajaya.

masa Proud: Siti Safura bergambar dengan bapa Jaapar Abdullah dan ibu Kalsom Abdul Wahab selepas majlis konvokesyen sulung Universiti Perdana di IOI Marriott hotel di Putrajaya.

PUTRAJAYA:. Siti Safura Jaapar mungkin mengalami atrofi otot tulang belakang (SMA) tetapi ia tidak menghalangnya daripada belajar keras untuk mencari jawapan untuk membantu orang dengan keadaan yang sama

Pemain berusia 33 tahun itu baru sahaja menerima diploma lepasan ijazah dalam bioinformatik dan kini mengikuti program PhD di Kesihatan, dengan memberi tumpuan kepada bioinformatik (gabungan biologi dan IT).

“Saya suka belajar dan saya mahu mencari jawapan kepada SMA supaya orang dengan keadaan saya boleh membantu,” katanya selepas Konvokesyen Inaugural Universiti Perdana di sini hari ini.

Siti Safura, yang juga memegang ijazah Sarjana dalam fitokimia, memulakan PhD pada bulan Februari selepas menamatkan diploma lepasan ijazah pada Januari.

SMA adalah penyakit genetik yang menjejaskan sebahagian daripada sistem saraf yang mengawal pergerakan otot sukarela. Ia menyebabkan kelemahan otot dan kehilangan progresif pergerakan.

Siti Safura yang juga tulang belakang presiden penaja Berotot Atrofi Malaysia, telah didiagnosis dengan keadaan di tiga dan tidak dapat berjalan pada masa dia berumur 13 tahun

Untuk PhD, beliau berkata beliau akan menjalankan penyelidikan mengenai SMA untuk melihat bagaimana tertentu bakteria serangan pesakit.

Dr Y. Kohgulakuhan, 24, yang berkelulusan ijazah perubatan dari Universiti Perdana-Royal College of Surgeons di Ireland (RCSI) Sekolah Perubatan dan menerima Anugerah Canselor, berkata beliau sentiasa berminat dalam bidang onkologi dan penyelidikan dan mengikuti program Sarjana Sains dalam bidang onkologi di Universiti College London.

Dia membilas berada di sana selama setahun untuk melakukan penyelidikan sebelum kembali menjalani hukuman dengan Kementerian Kesihatan.

“Orang yang digunakan untuk berfikir bahawa kanser adalah hukuman penjara seumur hidup tetapi saya ingin dapat memperbaiki keadaan mereka dengan mencari jawapan melalui penyelidikan,” katanya, sambil menambah bahawa beliau berharap untuk kembali ke Malaysia dan menjadi sebahagian daripada universiti di mana dia boleh meneruskan penyelidikan kanser.

Lima puluh sembilan graduan menerima Ijazah Sarjana Muda Perubatan (MB), Ijazah Sarjana Muda Pembedahan (BCH) dan Sarjana Muda Sastera daripada Obstertrics (BAO) daripada perkongsian Perdana University-RCSI dan 21 Doktor Perubatan (program kemasukan mahasiswa) daripada Perdana Graduate School University of Medicine.

Pada link-up antara Universiti Perdana dan program perubatan Amerika – di samping mempunyai program RSCI itu, universiti itu Naib Canselor Prof Datuk Dr Syed Ahmad Hussein berkata, ini adalah cara untuk pergi pada masa akan datang

.

Beliau berkata program Amerika, yang memerlukan seseorang itu mempunyai ijazah Sains sebelum memasuki empat tahun kursus Medicine memberikan satu asas yang kukuh dalam bidang sains di samping membenarkan pelajar untuk matang sebelum mereka mengejar Medicine.

Universiti ini adalah satu-satunya universiti di Malaysia yang telah menawarkan program perubatan Amerika.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.