Home / Berita / Bekas Presiden Israel Shimon Peres meninggal dunia pada 93

Bekas Presiden Israel Shimon Peres meninggal dunia pada 93

JERUSALEM (Reuters) – Shimon Peres, salah satu yang masih hidup terakhir pengasas bapa Israel yang dibangunkan bersenjata yang kuat kuasa-kuasa dan keupayaan nuklear sebelum mendapatkan perdamaian dengan Palestin dan berkongsi hadiah Nobel, meninggal dunia pada hari Rabu pada 93 selepas mengalami strok.

a kempen yakin untuk damai Timur Tengah yang kekal bertenaga sehingga hari-hari terakhir tujuh dekad dalam kehidupan awam, negarawan tua pusat-kiri diratapi oleh pemimpin-pemimpin dunia dan dipuji kerana penglibatan gigih beliau.

“cahaya A padam,” kata Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama yang, Rumah putih kemudian mengesahkan, akan menghadiri pengebumian Peres pada hari Jumaat.

“Terdapat beberapa orang yang kita berkongsi dunia ini dengan yang mengubah perjalanan sejarah manusia, bukan sahaja melalui peranan mereka dalam peristiwa manusia, tetapi kerana mereka mengembangkan imaginasi moral kita dan memaksa kita untuk mengharapkan lebih daripada diri kita sendiri, “kata Obama dalam satu kenyataan. “Kawan saya Shimon adalah salah satu daripada orang-orang.”

Walaupun dekad persaingan dengan Peres, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, hak-pemain sayap yang menewaskan pemimpin ketika itu Labour Party dalam pilihan raya tahun 1996, memujinya sebagai orang kuat pusat-kiri dan berwawasan.

“Terdapat banyak perkara yang kita dipersetujui, dan bilangan itu meningkat seperti tahun-tahun berlalu. Tetapi kita mempunyai perbezaan pendapat, sebahagian semulajadi hidup demokratik,” kata Netanyahu selepas mengadakan bertafakur selama seminit pada mesyuarat kabinet diadakan khas .

“Shimon mendapat pengiktirafan antarabangsa yang menjangkau dunia. pemimpin-pemimpin dunia mahu menjadi yang berdekatan dan takut kepadanya. bersama-sama dengan kami, ramai daripada mereka akan menemaninya dalam perjalanan terakhir beliau untuk berehat yang kekal di dalam tanah Jerusalem. “

Presiden Palestin Mahmoud Abbas berkata beliau telah menghantar surat takziah kepada keluarga Peres menyatakan beliau” kesedihan dan menyesal “dan memuji beliau” usaha intensif untuk mencapai keamanan yang berkekalan … sehingga akhir zaman “.

Ia tidak jelas sama ada Abbas akan menghadiri pengebumian, yang akan diadakan di Gunung Herzl perkuburan Yerusalem pada bahagian yang khusus untuk” Pemimpin Besar Negara “.

Di Semenanjung Gaza, Sami Abu Zuhri, jurucakap pemerintah Hamas di wilayah itu, kata rakyat Palestin adalah “gembira pemergian jenayah ini, yang telah terlibat dalam banyak jenayah dan dalam pertumpahan darah rakyat Palestin “.

Kementerian Luar Israel yang diterbitkan senarai panjang kenamaan ia dijangka menghadiri pengebumian, termasuk Britain, Putera Charles dan bekas Presiden AS Bill Clinton. Presiden Perancis Francois Hollande mengesahkan beliau akan hadir, bersama pemimpin terdahulu, Nicolas Sarkozy.

LIFE POLITIK

Pengumuman kematian Peres telah dibuat di Hospital Tel Hashomer oleh anaknya, Chemi, dan anak dalam-undang-undang, Rafi Walden.

“Hidupnya berakhir tiba-tiba ketika dia masih bekerja pada semangat yang besar, pengukuhan negara dan berusaha untuk keamanan. legasi beliau akan kekal bersama kami,” kata Walden.

The Peres kelahiran Poland, yang keluarganya berpindah pada tahun 1930 untuk kemudian British memerintah Palestin, adalah sebahagian daripada hampir setiap perkembangan politik utama di Israel dari penubuhannya pada tahun 1948.

Peres berkhidmat dalam Kabinet sedozen dan dua kali Perdana Menteri, walaupun dia tidak pernah memenangi pilihan raya umum, berjuang untuk berhubung dengan pengundi biasa.

beliau pertama kali dipilih ke Parlimen pada tahun 1959 dan, selain dari selingan ringkas pada awal tahun 2006, yang diadakan kerusinya selama 48 tahun, sebelum menjadi presiden pada tahun 2007.

dalam setiap peranan Peres mengambil – dari menjalin strategi pertahanan Israel pada tahun 1950 untuk menjalankan asas keamanan eponim beliau – beliau dikenali untuk tenaga dan semangat beliau, walaupun rakaman jokey YouTube video ke dalam 90-an beliau.

“Optimis dan pesimis mati dengan cara yang sama,” katanya. “Mereka hanya hidup berbeza. Saya lebih suka untuk hidup sebagai optimis.”

Beliau berkongsi Hadiah Nobel 1994 Peace dengan Allahyarham bekas Perdana Menteri Yitzhak Rabin dan lewat pemimpin Palestin Yasser Arafat untuk mencapai perjanjian damai sementara pada tahun 1993, Perjanjian Oslo, yang bagaimanapun tidak pernah bertukar menjadi perjanjian yang kekal.

Rabin telah dibunuh pada tahun 1995 oleh seorang Israel ultra-nasionalis yang menentang perjanjian interim dengan Palestin, dan ia adalah Peres yang mengambil alih jawatan Perdana Menteri selepas kematian Rabin.

Peres dilihat sebagai telah menjadi pemaju utama dalam tahun 1950-an angkatan tentera Israel dan cara-cara untuk membina senjata nuklear melalui perolehan reaktor Dimona dari Perancis semasa beliau menjadi kementerian pertahanan Ketua Pengarahnya.

sebagai Menteri pertahanan, beliau menyelia 1976 menyelamat Israel di Israel dirampas di lapangan terbang Entebbe di Uganda.

dalam dunia Arab, legasi beliau telah dicemari oleh 1996 serangan sebatian Bangsa-Bangsa Bersatu di perkampungan Qana di selatan Lubnan semasa serangan tentera Israel . Lebih daripada 100 orang awam yang berlindung di sana terbunuh. Peres menjadi perdana menteri pada masa itu dan Israel berkata pasukannya telah mensasarkan militan Hizbullah menembak roket berdekatan.

Peres juga dilihat telah melakukan sedikit untuk mengekang perluasan penempatan di tanah Israel ditawan semasa 1967 perang Timur Tengah, walaupun dia bukan seorang penyokong aktif dasar bahawa Obama telah digambarkan sebagai penghalang kepada perjanjian damai kekal dengan Palestin mencari sebuah negara merdeka.

Dari tahun 2007, apabila beliau dipilih sebagai presiden pada percubaan keduanya, Peres bermain lebih peranan istiadat, cuba untuk meningkatkan profil Israel di peringkat antarabangsa sambil menyeru untuk keamanan melalui yayasan itu. Beliau meletakkan jawatan sebagai presiden pada tahun 2014.

Walaupun pengaruh dia telah diberikan pada landskap Israel, kematian beliau tidak dijangka akan memberi kesan kepada prospek sudah malap untuk kembali kepada rundingan damai dengan Palestin. Pusingan terakhir rundingan runtuh pada tahun 2014.

(Pelaporan tambahan oleh Jeffrey Heller di Yerusalem dan Jeff Mason di Washington; bertulis oleh Ori Lewis dan Luke Baker; mengedit oleh Mark Heinrich)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.