Home / Berita / Beijing dan Ottawa memulakan rundingan mengenai perjanjian perdagangan bebas

Beijing dan Ottawa memulakan rundingan mengenai perjanjian perdagangan bebas

Li holding talks with his Canadian counterpart Trudeau in Ottawa, Canada. —Xinhua

Li mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatannya dari Kanada Trudeau di Ottawa, Kanada. -Xinhua

OTTAWA:. Perdana Menteri China Li Keqiang berkata, China dan Kanada telah memulakan rundingan penerokaan bagi perjanjian perdagangan bebas yang berpotensi

Li membuat kenyataan itu ketika bertemu dengan wartawan bersama-sama dengan rakan sejawatannya dari Kanada Justin Trudeau selepas kedua-dua pemimpin menghadiri majlis menandatangani satu siri dokumen kerjasama dua hala pada Khamis.

“Kami telah mencapai banyak consensuses baru di kawasan ekonomi dan perdagangan,” kata Li, sambil menambah bahawa China bersedia untuk mengimport daging lembu beku dari Kanada dan kedua-dua pihak telah mencapai persetujuan ke atas eksport canola Kanada ke China.

Li juga berkata kedua-dua pihak membincangkan kerjasama dalam bidang kewangan, pelancongan, penguatkuasaan undang-undang, dan juga di antara kerajaan-kerajaan tempatan mereka.

“The pertukaran lawatan dalam masa satu bulan menunjukkan bahawa hubungan China-Kanada memasuki satu peringkat baru,” kata Li yang merujuk kepada lawatan rasmi baru-baru ini Trudeau ke China, sambil menambah bahawa “ia jarang berlaku dalam hubungan dua hala, dan mematuhi kepentingan kedua-dua negara serta jangkaan masyarakat antarabangsa. “

Li tiba di Ottawa pada Rabu. Lawatan beliau ke Kanada adalah yang pertama oleh Perdana Menteri China dalam tempoh 13 tahun.

“Kami telah memutuskan untuk mengukuhkan pertukaran di semua peringkat dan dalam pelbagai mekanisme. Kami telah bersetuju untuk menubuhkan mekanisme dialog kewangan peringkat tinggi, dan mekanisme mesyuarat tahunan antara kedua-dua menteri luar, “kata Li.

Beliau berkata apa yang lebih penting adalah untuk menguruskan perbezaan mereka, mengetahui bahawa “kepentingan bersama mereka jauh lebih besar daripada perbezaan”.

“Kami amat berbesar hati tentang sifat dan kestabilan yang kita telah dapat membawa kepada hubungan Canada-China, “kata Trudeau pada sidang akhbar bersama.

Trudeau berkata kedua-dua pihak bersetuju untuk menggandakan jumlah perdagangan dua hala pada tahun 2025, dan hubungan ekonomi antara kedua-dua negara mempunyai potensi besar yang boleh membuat gaji yang baik dan pekerjaan.

Trudeau berkata bahawa mengekalkan hubungan yang stabil dengan China dalam interestof kedua-dua negara. Dia tidak sabar untuk membawa lebih banyak peluang untuk Kanada melalui hubungan dengan China. – China Daily / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.