Home / Berita / bau yang kuat disebabkan penutupan Loji Rawatan Air Semenyih pada Sabtu

bau yang kuat disebabkan penutupan Loji Rawatan Air Semenyih pada Sabtu

Filepix of the Semenyih water treatment plant

Filepix loji rawatan air Semenyih

KLANG : bau toksik kuat memaksa penutupan loji rawatan air Semenyih pada Sabtu meninggalkan ratusan ribu isi rumah di Hulu Langat, Petaling Jaya, Kuala Langat dan Sepang daerah tanpa bekalan

.

Bekalan air sejak semula dan pemulihan sepenuhnya dijangka pada 1 pagi Rabu.

Infrastruktur Selangor dan Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam Zaidy Abdul Talib berkata, keputusan ujian makmal awal tidak dapat menentukan apa yang menyebabkan bau.

“Siasatan masih diteruskan untuk mengenal pasti dan mengesan pesalah-pesalah yang menyebabkan pencemaran.

“Kerajaan negeri tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap mereka,” katanya.

Tidak seperti sebelum ini, Zaidy berkata pencemaran kali ini adalah disebabkan oleh bau yang kuat dan tidak kehadiran elemen-elemen lain di dalam air.

“The Semenyih loji rawatan air mempunyai teknologi untuk merawat dan membersihkan air untuk standard yang dibenarkan.

“air mentah berbau tidak akan dibenarkan untuk dirawat sehingga mencapai bacaan sifar pada Nombor Ambang Bau,” katanya.

Zaidy berkata tiga pasukan telah ditugaskan untuk membuat rondaan di Sungei Semenyih sepanjang masa manakala enam pasukan statik telah ditempatkan di tempat yang berbeza di sepanjang sungai untuk menjalankan pensampelan dan analisis.

Zaidy berkata berdasarkan status pemulihan semasa dan dijangka rawatan dan pengedaran proses, bekalan penuh kepada isi rumah dijangka oleh 1 pagi Rabu.

“Tangki air dengan air pelepasan dan air botol masih akan diberikan kepada pengguna yang terjejas sehingga pemulihan selesai.

“Kami memohon maaf kepada semua pengguna yang terjejas oleh gangguan secara tiba-tiba ini,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dilaporkan bahawa loji rawatan air Sungai Semenyih terpaksa ditutup buat kali ketiga pada pukul 9:15 pagi pada hari Sabtu kerana pengesanan pencemaran bau di Sungai Semenyih.

keputusan ujian separa sampel air mentah awal mendapati tiada bahan berbahaya, seperti sulfida, formaldehid, selenium, detergen anionik, sianida dan minyak mineral.

Ujian yang lebih dilaporkan dijalankan untuk memastikan keselamatan air yang dirawat dan untuk membantu dalam mengenal pasti bahan pencemar yang menyebabkan bau di dalam air mentah.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *