Home / Teknologi / Bank-bank Pusat memberitahu pengawal selia bank mesti mengetatkan keselamatan SWIFT

Bank-bank Pusat memberitahu pengawal selia bank mesti mengetatkan keselamatan SWIFT

Make more secure: The world's biggest central banks have told regulators that banks must tighten security around their SWIFT messaging systems. — Reuters

Buat lebih selamat: bank-bank pusat terbesar di dunia telah memberitahu pengawal selia bank-bank perlu mengetatkan keselamatan di sekitar sistem pesanan SWIFT mereka . – Reuters

LONDON: bank-bank pusat terbesar di dunia telah memberitahu pengawal selia bank-bank perlu mengetatkan keselamatan di sekitar sistem pesanan SWIFT mereka berikutan kecurian US $ 81mil (RM335. 05mil) dari bank pusat Bangladesh pada Februari.

The SWIFT Pengawasan Forum, sekumpulan 10 bank-bank pusat yang paling besar, yang diketuai oleh National Bank of Belgium (NBB), telah menghantar kemas kini kepada pengawal selia bank menggesa mereka untuk meneliti prosedur bank, menurut seorang dokumen tanpa tarikh baru-baru ini disiarkan di laman web NBB itu.

Institusi kewangan menggunakan mesej SWIFT untuk menghantar arahan untuk memindahkan bernilai berjuta-juta dolar setiap hari.

Pencuri menggodam sistem SWIFT Bangladesh Bank pada bulan Februari dan menghantar arahan pembayaran palsu kepada Rizab Persekutuan New York dalam usaha untuk mencuri AS $ 1 bilion (RM4.14bil).

The New York Fed ditolak paling arahan tetapi US $ 81mil telah dibayar dan belum dipulihkan.

The SWIFT Pengawasan Forum, yang juga termasuk Rizab Persekutuan AS dan Bank of England, berkata, sebagai tindak balas kepada “persekitaran ancaman siber yang semakin meningkat” ia akan mempertimbangkan langkah-langkah keselamatan baru bahawa pengawal selia kewangan boleh menghendaki bank-bank untuk memenuhi .

Dalam pada itu, katanya bank perlu mengikuti petunjuk pengendalian yang disyorkan SWIFT dengan teliti dan melihat cara-cara baru untuk mengurangkan risiko keselamatan.

The NBB enggan mengulas. – Reuters

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *