Home / Berita / Bangladesh buries Dhaka penyerang kafe selepas bulan

Bangladesh buries Dhaka penyerang kafe selepas bulan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Bangladeshi policemen walk near a banner that reads

polis Bangladesh berjalan berhampiran sepanduk yang berbunyi “Kami berdiri dengan berkabung” di jalan yang berhampiran sebuah restoran mewah yang merupakan tapak pengepungan berdarah pada 5 Julai 2016. – AFP

DHAKA: a amal Bangladesh pada Khamis dikebumikan lima militan di sebalik serangan yang amat buruk Julai lalu di sebuah kafe Dhaka, menurut kaum mereka enggan mengambil mayat, kata polis.

Lima ditembak dan ditetak hingga mati 20 tebusan asing pada Holey Artisan Bakery pada 1 Julai di kejiranan Gulshan Dhaka – serangan yang didakwa oleh gadungan Negara Islam (IS)

.

komando tentera membawa krisis tebusan kepada akhir berdarah keesokan harinya selepas mereka menyerbu kompaun dan ditembak mati pelampau.

Tentera menyerahkan mayat lima penyerang dan bersekutu dikatakan mereka kepada polis pada Khamis selepas tiada saudara-mara datang untuk menuntut mayat selama hampir tiga bulan.

“Kami telah memberikan enam mayat ke Dhaka Polis Metropolitan. Sejak kematian mereka tiada siapa yang datang kepada kami untuk mengambil mayat,” kata jurucakap tentera Kolonel Rashidul Hasan kepada AFP.

Jurucakap polis

Dhaka Masudur Rahman berkata mereka menyerahkan mayat kepada Anjuman-e-Mufidul Islam, sebuah badan amal Islam yang mengumpul dan mengubur mayat yang tidak dikenali mengikut upacara agama mereka.

“Mereka menguburkan mayat di tanah perkuburan Dhaka,” katanya kepada AFP. “Berapa lama kita boleh menyimpan mayat di bilik mayat itu?”

Bapa kepada salah seorang penyerang memberitahu AFP beliau telah berlepas diri anaknya selepas dia belajar tentang serangan tersebut. Beliau berkata dia terlalu “malu” menjadi bapa kepada pelampau.

Media tempatan melaporkan bahawa keluarga lain enggan mengambil mayat kerana mereka tidak mahu dilihat sebagai sympathic terhadap anak-anak mereka.

Sejak serangan pasukan keselamatan Bangladesh telah menembak mati sekurang-kurangnya 28 disyaki pelampau Islam dalam tindakan keras besar-besaran.

Polis berkata pakaian pelampau tempatan, yang diketuai oleh warga Kanada Bangladesh asal, adalah bertanggungjawab untuk pembunuhan beramai-ramai kafe, menolak tuntutan IS bahawa pejuangnya melakukan serangan tersebut. – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *