Home / Sukan / Asia punggung 48 pasukan Piala Dunia, kata bos FIFA

Asia punggung 48 pasukan Piala Dunia, kata bos FIFA

SINGAPURA : Ketua FIFA Gianni Infantino pada Khamis berkata negara-negara Asia yang disokong rancangannya untuk mengembangkan Piala Dunia kepada 48 pasukan -. dan menambah bahawa sehingga tiga negara perlu dibenarkan untuk menjadi tuan rumah bersama kejohanan itu

Infantino, bercakap selepas tiga hari FIFA sidang kemuncak di Singapura, kata persatuan bola sepak Asia “sebulat suara” disokong Piala Dunia yang lebih besar, dengan “majoriti besar” memihak 48 pasukan.

cadangan Infantino untuk mendapatkan 48 pasukan Piala Dunia 2026, yang menampilkan 16 kumpulan tiga, akan dikemukakan kepada Majlis FIFA bulan depan. A 40-pasukan Piala Dunia juga di atas meja.

“Mereka menyokong pada mengembangkannya. Setiap orang, sebulat suara,” Infantino kepada pemberita.

“Kesemua mereka telah memihak kepada peningkatan dan besar, besar, majoriti besar telah memihak kepada 48 pasukan dengan 16 kumpulan tiga, “katanya.

Majlis FIFA akan mengundi di Zurich pada 09-10 Januari sama ada untuk mengekalkan semasa format Piala Dunia 32 pasukan, atau melanjutkannya ke 40 atau 48.

di bawah format 16-kumpulan, setiap pasukan yang berkelayakan akan bermain sekurang-kurangnya dua perlawanan dan dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan kemudian akan pergi melalui 32. terakhir

“Saya suka 40 (dan) saya suka 48 dengan play-off kerana ia membawa kegembiraan sebelum peringkat kumpulan,” kata Infantino.

“Tetapi 16 kumpulan tiga bermakna bahawa setiap perlawanan adalah penting. tidak ada getah mati. setiap perlawanan adalah bermakna, adalah penting. “

Asia kini mempunyai empat ditetapkan dermaga Piala Dunia, dengan ada kelima menerusi play-off. Penggabungan Asia adalah yang kedua terbesar dengan 46 ahli penuh. ‘Upside untuk bola sepak’ di dunia

Infantino juga berkata beliau menyokong membenarkan sehingga tiga negara untuk menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia, dan bukannya mengharapkan satu pembida untuk menyediakan stadium dozen.

Jepun dan Korea Selatan menjadi tuan rumah bersama kejohanan itu pada 2002 tetapi penyebaran Piala Dunia di tiga negara akan pernah berlaku sebelum ini.

“Jika negara yang tidak perlu mempunyai 12 stadium lebih daripada 50,000 penonton tetapi hanya (mempunyai) empat, mengapa tidak boleh kita membenarkan ketiga-tiga negara untuk bekerjasama, setiap negara empat stadium dan mempunyai 12 stadium?” Infantino berkata.

“Yang kemudian akan muat naik dalam strategi pembangunan bola sepak … dan banyak lagi negara boleh mengambil bahagian dalam mimpi hosting sekurang-kurangnya satu bahagian Piala Dunia, jadi saya sangat terbuka kepadanya. “

Beliau berkata kelab bola sepak tidak akan terjejas oleh Piala Dunia berkembang, dan menegaskan bahawa negara-negara di seluruh dunia akan meraih manfaat daripada dapat untuk mengambil bahagian.

“Tidak ada keburukan bagi kelab-kelab kerana kalendar tidak menerima kesan,” katanya.

“Tetapi ada yang terbalik untuk bola sepak kerana ia membolehkan lapan atau 16 lebih banyak pasukan dan lebih banyak negara dan banyak lagi kawasan di dunia untuk mengambil bahagian dalam pertandingan ini , iaitu Piala Dunia. “

Infantino menyifatkan lawatannya ke Chapeco di Brazil sebagai” sangat, sangat emosi “selepas beliau menghadiri upacara pengebumian besar-besaran untuk pasukan bola sepak di bandar ini, yang telah semua tetapi dihapuskan dalam nahas kapal terbang.

Ketika ditanya sama ada terdapat rancangan untuk membina semula pasukan, Chapocoense, Infantino berkata akan ada “program untuk membantu mereka”, tanpa memberi apa-apa maklumat.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.