Home / Teknologi / Apple masih bintang tanpa Steve Jobs, tetapi keraguan berlegar

Apple masih bintang tanpa Steve Jobs, tetapi keraguan berlegar

O ye of little faith: Some analysts question whether Apple – which redefined the smartphone experience with its trend-setting iPhone introduced in 2007 and created a vast ecosystem of mobile applications – is losing momentum. — Reuters

Hai orang yang kurang percaya: Beberapa penganalisis mempersoalkan sama ada Apple – yang ditakrifkan semula pengalaman telefon pintar dengan arah aliran -setting iPhone diperkenalkan pada tahun 2007 dan mencipta ekosistem macam aplikasi mudah alih – adalah kehilangan momentum. – Reuters

WASHINGTON: Lima tahun selepas kematian pengasas bersama Apple, Steve Jobs, gergasi teknologi Silicon Valley adalah lebih besar dan kuat, walaupun berlarutan keraguan terhadap mereka masa depan tanpa pemimpin berwawasan.

Dari segi kewangan, Apple telah menjadi sesuatu yg meminta korban tidak dapat dihalang: Keuntungan Its bagi tahun fiskal 2015 adalah US $ 53bil kekalahan (RM218.86bil) pada perolehan sebanyak US $ 234bil (RM966.33bil) – kedua-dua angka dua kali ganda sejak tahun terakhir pemerintahan Jobs sebelum dia meninggal dunia akibat kanser pankreas pada 5 Okt, 2011.

nilai pasaran Apple adalah lebih daripada US $ 600bil (RM2.47tril), di bawah paras tertinggi 2015 tetapi lebih daripada dua kali yang tahap 2011 dan memegang di atas Google induk Alphabet oleh perbadanan yang paling berharga di dunia.

Namun, beberapa penganalisis mempersoalkan sama ada Apple – yang ditakrifkan semula pengalaman telefon pintar dengan trend penetapan yang iPhone diperkenalkan pada tahun 2007 dan mencipta ekosistem macam aplikasi mudah alih – adalah kehilangan momentum.

“Ia benar-benar sukar untuk bersaing kitaran inovasi apabila anda telah membangunkan produk yang berjaya,” kata penganalisis teknologi Jack Gold of J. Gold Associates.

“Dengan setiap generasi berjaya (produk a) ia menjadi lebih sukar. persoalannya, ‘Apakah perkara yang besar akan datang? “dan ia tidak jelas apa yang akan menjadi.”

Vivek Wadhwa, seorang profesor Universiti Carnegie Mellon dan bekas usahawan Silicon Valley, telah lebih tumpul, berkata Apple hidup off inovasi sebelum ini dengan sedikit baru boleh tawarkan.

“Kami telah melihat tiada inovasi utama untuk Apple” sejak era Steve Jobs, Wadhwa kepada AFP.

Dengan iPhone terkini 7, Wadhwa berkata, “mereka memasarkan dengan baik tetapi ia adalah peranti yang sama sekali lagi.”

Bersaing dengan Tesla?

Apple telah berpindah ke perkhidmatan baru seperti muzik live dan pembayaran mudah alih, dan dipercayai bekerja pada realiti maya dan teknologi memandu autonomi. Tetapi sebahagian besar daripada hasil dan keuntungannya masih datang dari iPhone.

“Mereka tidak menemukan apa yang mereka mahu untuk menyampaikan,” kata Wadhwa.

“Jika mereka mahu sebuah kereta Apple ia sepatutnya di luar sana sekarang untuk bersaing dengan Tesla.”

pujian pengganti Jobs Tim Cook telah memenangi untuk persembahannya menjaga Apple mapan, walaupun tiada siapa yang melihat beliau sebagai jenis yang sama pemimpin.

“Tim Cook adalah seorang lelaki yang operasi, dia hebat dalam mendapatkan rantaian bekalan untuk melahirkan perkara,” kata Jan Dawson daripada Jackdaw Research.

“Dia tahu had beliau. Dia tahu dia bukan penyampai yang paling berkarisma. Dia tahu dia tidak Steve Jobs. “

Namun, Dawson melihat Cook sebagai meluas berkesan dalam memperkukuhkan Apple di landasan yang betul. Beliau berkata bahawa Apple telah meningkat dua kali ganda perbelanjaan ke atas penyelidikan dan pembangunan kerana Cook mengambil alih.

“Mereka berpegang kepada satu titik harga tertentu dan pengalaman premium, dan yang tidak pernah berubah dari Steve Jobs kepada Tim Cook,” kata Dawson.

Apple tidak berjaya dengan menjadi yang pertama dalam segmen pasaran tetapi dengan memperbaiki dan menyempurnakan produk tertentu.

“Mereka tidak adalah yang pertama untuk membuat pemain MP3 atau telefon pintar atau tablet,” kata Dawson. “Apple bides masa dan apabila ia boleh memberi sumbangan penting kepada kategori yang ia datang dalam dan meningkatkan pengalaman. Itu adalah benar dalam era Steve Jobs juga. “

Dawson berkata ia tidak jelas jika Apple akan berada di tempat yang lain jika Jobs masih hidup hari ini, dengan pasaran telefon pintar yang sebahagian besarnya tepu dan persaingan sentuhan dari pesaing.

“Orang melihat iPhone dan berkata apa-apa lagi yang telah hidup sehingga itu, tetapi tidak ada mana-mana kategori teknologi lain seperti itu,” katanya.

bagaimanapun Wadhwa berhujah bahawa Cook telah mempunyai peluang untuk “mencipta semula” syarikat itu dan telah tidak berbuat demikian.

“Beliau pada dasarnya lelaki operasi yang hidup pada masa lalu,” kata Wadhwa.

Wadhwa dikemukakan bahawa Apple, dengan rizab tunai yang luas, boleh membeli Tesla dan meletakkan dipandang tinggi Ketua Elon Musk bertanggungjawab syarikat.

“Anda perlu berwawasan gila utama syarikat itu,” katanya.

“Orang ramai telah menunjukkan banyak kesabaran kerana kita semua suka Apple. Dan saya suka Apple. Jadi ia tidak terlalu lewat untuk menyelamatkan syarikat itu. “- AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia