Home / Teknologi / Apple kehilangan perbicaraan semula paten untuk VirnetX, berhutang US $ 302.4mil

Apple kehilangan perbicaraan semula paten untuk VirnetX, berhutang US $ 302.4mil

Waiting for the other shoe to drop: According to court documents, Apple is to face another court proceeding over whether it wilfully infringed the patents, which could lead to higher damages. — Reuters

Menunggu kasut lain untuk menggugurkan: Menurut dokumen mahkamah, Apple adalah untuk menghadapi satu lagi prosiding mahkamah sama ada ia sengaja dilanggar paten, yang boleh membawa kepada kerosakan yang lebih tinggi. – Reuters

NEW YORK: Juri persekutuan di Texas pada 30 Sept mengarahkan Apple Inc untuk membayar lebih daripada US $ 302mil (RM1.24bil) sebagai ganti rugi untuk menggunakan dipatenkan teknologi keselamatan Internet VirnetX Holding Corp tanpa kebenaran dalam ciri-ciri termasuk permohonan persidangan video FaceTime itu.

keputusan itu dibuat dalam perbicaraan baru di Tyler, Texas yang telah diperintahkan oleh hakim dalam kes itu, Robert Schroeder, yang Ogos lalu menolak VirnetX AS $ 625.6mil (RM2.58bil) memenangi Apple dari percubaan sebelum ini kerana beliau berkata juri dalam kes itu mungkin telah keliru.

VirnetX dan Apple telah berjuang lebih paten untuk tahun. Kes ini bermula pada tahun 2010 apabila VirnetX, pemberi lesen paten yang berpangkalan di Nevada, memfailkan saman di Daerah Timur Texas mahkamah persekutuan, dengan mendakwa pelanggaran empat paten untuk rangkaian yang selamat, yang dikenali sebagai rangkaian persendirian maya, dan pautan komunikasi yang selamat.

Juri pada tahun 2012 dianugerahkan US $ 368.2mil (RM1.51bil) sebagai ganti rugi, tetapi Amerika Syarikat Mahkamah Rayuan untuk Litar Persekutuan di Washington, DC, sebahagiannya terbalik keputusan itu dengan menyatakan bahawa terdapat masalah dengan bagaimana perbicaraan hakim mengarahkan juri pada mengira ganti rugi.

Pada reman, dua saman VirnetX ini telah digabungkan, dan pada bulan Februari, juri kembali dengan keputusan yang lebih besar, US $ 625.6mil (RM2.58bil), salah satu yang tertinggi dalam kes paten Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, Schroeder kemudian dibatalkan keputusan itu, berkata bahawa rujukan berulang dengan kes itu sebelum ini boleh mempunyai juri keliru dan adalah tidak adil kepada Apple.

Dalam perbicaraan terkini, juri telah diminta untuk menentukan ganti rugi kepada dua paten VirnetX bahawa Apple telah pun didapati melanggar, dan untuk menentukan kedua-dua pelanggaran dan kerosakan di dua paten lain. Anugerah US $ 302.4mil (RM1.24bil) adalah selaras dengan apa yang telah menuntut VirnetX.

jurucakap Apple Rachel Tulley enggan mengulas. Seorang peguam untuk VirnetX boleh tidak dapat dihubungi. Menurut dokumen mahkamah, Apple adalah untuk menghadapi satu lagi prosiding mahkamah sama ada ia sengaja dilanggar paten, yang boleh membawa kepada kerosakan yang lebih tinggi.

Apple juga akan terpaksa berhadapan dengan perbicaraan dalam tuntutan mahkamah kedua VirnetX difailkan terhadap Apple lebih versi baru ciri-ciri keselamatan Apple, serta permohonan iMessage itu.

Banyak kes paten dikendalikan di mahkamah Texas, yang mempunyai reputasi untuk menganugerahkan keputusan yang dibuat memihak kepada plaintif mendakwa pelanggaran. VirnetX telah ditugaskan supaya empat paten oleh Science Applications International Corp pada tahun 2006, dokumen mahkamah menunjukkan. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia