Home / Teknologi / Apa yang perlu dilakukan jika anda telah melanggar di Yahoo hack

Apa yang perlu dilakukan jika anda telah melanggar di Yahoo hack

Don't panic: If you think you have been caught in a security breach, change your password and use two factor authentication. — AFP Relaxnews

Jangan panik: Jika anda fikir anda telah terperangkap dalam pelanggaran keselamatan, perubahan kata laluan dan menggunakan dua faktor pengesahan. – AFP RELAXNEWS

Dalam beberapa minggu kebelakangan Yahoo telah mendorong pengguna untuk menukar kata laluan mereka dan untuk menambah nombor telefon sebagai lapisan tambahan keselamatan dan pada 22 Sept sebab bagi permintaan ini menjadi jelas .

Syarikat berteknologi mengumumkan bahawa hack yang boleh dikompromi butiran 500 juta pengguna.

Buat perubahan sekarang
Jika anda salah seorang daripada 500 juta atau tidak, langkah pertama yang perlu untuk menukar kata laluan anda dan untuk mengaktifkan Dua Faktor Pengesahan (2FA ) dan untuk melakukan kedua-duanya sekarang.

2FA menghantar kod untuk telefon pintar atau telefon bimbit setiap kali anda cuba untuk log masuk ke dalam akaun anda dan melainkan berkata kod dimasukkan, bersama-sama dengan kata laluan, penyertaan akan dinafikan. Ia adalah yang paling mudah, tetapi salah satu cara yang paling berkesan untuk menambah lapisan tambahan keselamatan. Jika ia kedengaran seperti sakit, anda boleh menetapkan perkhidmatan untuk ingat komputer tertentu untuk sehingga 30 hari tanpa meminta kod.

Hadkan kerosakan
Tidak banyak orang yang boleh mengatakan mereka mempunyai benar-benar unik, mustahil untuk memecahkan kata laluan yang tidak adalah perkataan yang disenaraikan dalam kamus untuk setiap web perkhidmatan yang mereka gunakan.

Kemungkinan bahawa butiran log masuk sama akan memberikan mereka akses kepada pelbagai perkhidmatan. Jika itu berlaku, pastikan mana-mana akaun yang menggunakan butiran Yahoo sama juga dikemaskini, hanya tidak menukar mereka kata laluan kepada kata laluan Yahoo baru juga!

Jangan ketagih
Apabila pelanggaran data dilaporkan, phisher mengambil kesempatan untuk menghantar e-mel palsu yang memberi amaran mengenai isu-isu keselamatan dan meminta anda untuk mengemaskini maklumat anda. Jangan sekali-kali klik pada pautan dalam e-mel seperti ini, tidak kira berapa tulen ia seolah-olah. Sentiasa mengemudi terus kepada perkhidmatan yang berkenaan.

Mari perisian mengambil terikan
Cara terbaik untuk menjaga akaun dalam talian selamat adalah dengan menggunakan pengurus kata laluan. Terdapat banyak di luar sana yang percuma untuk digunakan untuk seorang pun dan peranti tunggal dan jika anda mempunyai Mac, maka sistem operasi adalah seorang pengurus kata laluan yang dibakar di dalam. – AFP RELAXNEWS

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.