Home / Pendidikan / anugerah pengajian bagi pelajar Orang Asli

anugerah pengajian bagi pelajar Orang Asli

Ismail (third from left) sharing a light moment with the orang asli students who will be pursuing their studies overseas.

Ismail (tiga dari kiri) berkongsi seketika cahaya dengan pelajar-pelajar Orang Asli yang akan melanjutkan pelajaran di luar negara.

ENAM pelajar Orang Asli telah mengambil langkah pertama mereka dalam hidup impian mereka untuk belajar di luar negara apabila mereka berlepas ke United Kingdom dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Ahad lalu.

Untuk Norsyakinah Jam, 27, dari Tapah, Perak, ia adalah detik bersejarah kerana dia adalah antara beberapa pelajar Orang Asli melanjutkan PhD – bekas pensyarah itu akan bekerja pada doktor falsafah dalam Perbankan Islam di Caledonian University Glasgow .

juga teruja untuk terbang ke UK adalah Chai berusia 22 tahun Mei Ling dari Bera, Pahang, yang akan bekerja ke arah ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan petroleum selepas memindahkan kredit beliau dari Universiti Malaysia Pahang, di mana beliau mendapat diploma dalam bidang yang sama.

Kedua-duanya adalah antara 18 pelajar Orang Asli yang dipilih untuk Program Kementerian Luar Bandar dan Wilayah Luar Negara Ijazah (Program Ijazah Luar Negeri) 2016. program biasiswa, yang bermula pada tahun 2010, telah membolehkan 54 pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara di pelbagai universiti luar negara.

Gembira dengan kejayaan program ini, Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tahun ini ia telah melebihi jangkaan.

“Sasaran kementerian adalah untuk menghantar 15 pelajar luar negara untuk pengajian setiap tahun, tetapi tahun ini kita mempunyai 18 melakukan ijazah pertama, sarjana dan PhD di luar negara.

“Enam akan ke UK, manakala yang lain akan ke Korea Selatan, Amerika Syarikat dan India. Dua telah berlepas ke Australia pada bulan Julai, “beliau berkata pada majlis penyampaian anugerah biasiswa di kementeriannya di Putrajaya pada bulan Ogos.

Sambil memuji penerima biasiswa untuk kerja keras mereka, Ismail turut memuji ibu bapa mereka untuk sokongan dan bimbingan mereka, terutama dalam memupuk kepentingan pendidikan anak-anak mereka.

The dropout rate among orang asli schoolchildren has gone down and the Rural and Regional Development Ministry is working with the Education Ministry to further reduce the number.

Kadar keciciran di kalangan pelajar sekolah Orang Asli telah turun dan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sedang bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran untuk mengurangkan bilangan.

“Saya berharap pelajar-pelajar ini akan bersemangat untuk berbakti kepada komuniti mereka dan membantu meningkatkan taraf hidup masyarakat orang asli apabila mereka kembali,” nasihat beliau.

Dalam perkembangan lain, Ismail berkata, kadar keciciran di kalangan pelajar sekolah Orang Asli juga telah turun kepada 17.9% daripada 20% pada tahun lepas. Walaupun penurunan, tegas beliau, kementeriannya masih mengutamakan isu itu dan akan terus bekerjasama rapat dengan Kementerian Pendidikan untuk mengurangkan lagi jumlah orang pelajar tercicir asli.

“Bagi saya, 17.9% masih tinggi dan ia masih sukar bagi kita untuk mengelakkan keciciran. Salah satu sebab, kita faham, adalah kerana terdapat ramai pelajar Orang Asli yang terpaksa tinggal di asrama dari usia yang sangat muda, beberapa seawal Tahun Satu.

“Yang lain perlu bergerak ke asrama sekolah menengah selepas tamat sekolah rendah mereka di kampung mereka. Ini menjadikan mereka mengalami kejutan budaya kerana mereka perlu mendapatkan digunakan untuk bukan sahaja meninggalkan kampung mereka tetapi juga untuk bergaul dengan orang-orang ‘di luar’, dan itu adalah punca besar keciciran, “kata beliau sambil menambah bahawa Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) telah ditugaskan untuk menangkap kadar keciciran, terutamanya apabila mereka memindahkan dari sekolah rendah ke sekolah menengah.

“Saya telah meminta Jakoa untuk memberi tumpuan kepada program kesedaran dan motivasi untuk ibu bapa untuk menggalakkan mereka untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah. Ia bukan sahaja pelajar yang perlu bermotivasi tentang kepentingan pendidikan untuk berjaya, tetapi ibu bapa juga. “

Peranan agensi-agensi di bawah kementerian seperti Jabatan Kemajuan Masyarakat Mara dan (Kemas) , juga akan terus dimanfaatkan untuk meningkatkan akses masyarakat orang Asli terhadap pendidikan.

Untuk meningkatkan pembangunan pendidikan masyarakat Orang Asli lanjut, Ismail berkata kementeriannya bercadang untuk membina Pusat Intelek ‘lebih Orang Pelajar Asli (Pipoa) di setiap zon di negara ini.

“Semua pelajar yang terpilih untuk tinggal di Pipoa akan mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan pendidikan dan akan menerima awal dan latihan intensif untuk Three Penilaian Tingkatan (PT3).

“Satu akan siap tidak lama lagi di Terengganu. Kami mempunyai Pipoa di Rompin, Pahang, yang bermula pada tahun 2012 dan satu lagi akan dibuka di negeri ini tidak lama lagi, “katanya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia