Home / Kesihatan / Anda mempunyai peluang yang tinggi untuk tidak mati akibat kanser ini, jika anda mendapatkan rawatan awal

Anda mempunyai peluang yang tinggi untuk tidak mati akibat kanser ini, jika anda mendapatkan rawatan awal

You have a high chance of not dying from this cancer, if you treat it early

Kanser kolorektal adalah perkara biasa dalam kedua-dua lelaki dan wanita. Dalam kira-kira 9 daripada 10 kes pesakit boleh disembuhkan jika kanser dikesan awal.

Kesihatan

Satu kajian baru telah mengesahkan betapa pentingnya kanser kolorektal pengesanan awal, yang , jika ditemui dalam masa, boleh diubati dalam 90% kes.

Gastroenterologists yang dipantau 2,325 pesakit antara 2000 dan 2015 laporan bahawa 85% daripada operasi untuk merawat penyakit ini dijalankan ke atas tumor maju. Lima tahun kemudian, hanya 49% daripada mereka yang dirawat terselamat. Keputusan ini akan dibentangkan pada kongres AFC (French Surgeons Persatuan Kongres) yang diadakan di Paris.

The kanser paling lazim kedua di kalangan wanita dan ketiga paling lazim di kalangan lelaki, kanser kolon sering membawa maut. Walau bagaimanapun, dengan pengesanan awal ia boleh sembuh dalam kira-kira 9 daripada 10 kes. Selepas itu, laporan kajian baru, jika penyakit ini dikesan apabila stalemate usus telah berlaku, kadar kelangsungan hidup 5 tahun akan mula berkurangan kepada kurang daripada 50%. Untuk gastroenterologi, penemuan ini menekankan kepentingan pemeriksaan pencegahan bagi mereka yang lebih 50.

Antara tahun 2000 dan 2015, penyelidik memantau 2,325 pesakit (1,226 lelaki dan 1,099 wanita), yang dianggap sebagai satu perkara segera di 58 pusat untuk kanser kolon setempat dan metastasised. Purata umur dalam kumpulan kajian ini adalah 74.2 tahun, dengan 1,306 di bawah 70.

Kajian mendapati bahawa majoriti pesakit (87% daripada mereka yang mempunyai kanser kolon betul dan 82% daripada mereka yang mempunyai kanser kolon kiri) pembedahan kecemasan menjalani untuk tumor maju dalam negara, yang tidak pernah didiagnosis cukup awal, menghabiskan masa selama dua minggu di hospital. usaha yang akan menjadi lebih singkat jika penyakit tersebut telah dikesan lebih awal

Most patients who detect the cancer sooner spend less time in hospital.

kebanyakan pesakit yang mengesan kanser lebih cepat menghabiskan masa kurang di hospital.

Lima tahun kemudian, kadar survival hanya 49%

Bagi pesakit dengan kanser pada sebelah kanan kolon, kadar kematian selepas pembedahan adalah 10% dengan kadar komplikasi keseluruhan 52% (36% morbiditi perubatan, dan 28% morbiditi pembedahan). Bagi pesakit kanser di sebelah kiri kolon, kadar kematian adalah 9% dengan kadar komplikasi keseluruhan 50% (32% perubatan – 30% secara pembedahan), dan kadar yang 20% ​​daripada stoma muktamad. Perlu diingat bahawa lebih daripada 15% daripada pesakit yang menjalani pembedahan kecemasan memerlukan dubur buatan kekal.

“Jika ia dikesan cukup awal, kanser kolorektal boleh disembuhkan dalam 90% kes. Terdapat perbezaan besar dalam keputusan jangka pendek (kadar kematian dan komplikasi postoperative), tetapi juga dalam (kadar survival lima tahun) jangka panjang yang bergantung kepada peringkat penyakit dan keperluan mungkin untuk pembedahan kecemasan, “menunjukkan Patrick Pessaux , Ketua unit pembedahan hepato-biliary dan pankreas di Hospital Universiti Strasbourg.

Survival rates improve when colorectal cancer is detected early.

kadar Hidup bertambah baik apabila kanser usus dikesan awal.

kolonoskopi pencegahan bagi mereka yang lebih 40

untuk mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser kolorektal atau penyakit keradangan usus, doktor mencadangkan colonoscopies pencegahan selepas umur 40, yang matlamat adalah untuk tidak mengesan kanser, tetapi untuk mencegah penyakit itu daripada mengisytiharkan. Orang dalam kategori ini adalah sehingga sepuluh kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser kolorektal.

A kolonoskopi dilakukan di bawah bius umum membolehkan doktor untuk memeriksa dinding usus dan untuk mengesan kehadiran polip (ketumbuhan benign), yang boleh dikeluarkan semasa prosedur. – AFP RELAXNEWS

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *