Home / Keluarga / Anda boleh menurunkan risiko penyakit otak anda dengan melakukan latihan ini

Anda boleh menurunkan risiko penyakit otak anda dengan melakukan latihan ini

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

You can lower your brain disease risk by doing this exercise

Senaman boleh melakukan keajaiban ketika datang untuk mengurangkan risiko anda mendapat Alzheimer. Foto: Gambar Fail

Keluarga

Dengan Hari Bulan dan 21 September Dunia Alzheimer September Dunia Alzheimer, kami telah dinaikkan beberapa latihan yang terbaik untuk melambatkan penurunan kognitif dan mengurangkan risiko Alzheimer.

senaman aerobik

Sama ada anda memilih berjalan, menari, atau berkebun, dua kajian yang diterbitkan awal tahun ini mendapati bahawa hampir apa-apa jenis senaman aerobik boleh memberi manfaat untuk meningkatkan kesihatan otak, meningkatkan jumlah otak dan membantu mengurangkan risiko Alzheimer sebanyak 50%.

Penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan dari UCLA, California, Amerika Syarikat, juga mendapati bahawa aktiviti fizikal meningkat jumlah otak, terutamanya dalam mereka yang berumur 75 dan lebih tua, yang membawa pasukan untuk mencadangkan bahawa ia tidak pernah terlambat melibatkan diri dalam aktiviti fizikal

dan kajian Eropah yang baru diterbitkan hanya awal bulan ini juga mencadangkan bahawa aktiviti fizikal sederhana kuat semasa zaman pertengahan. – digambarkan sebagai aktiviti yang lebih berat daripada berjalan -. dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada kemerosotan kognitif di kemudian hari

The elderly need public places like good quality parks within walking distance of their homes where they can go to exercise. Photo: The Star

Semakin banyak senaman yang anda lakukan, yang mengurangkan risiko Alzheimer berkata kajian

Yoga

nampaknya kardio bukan sahaja latihan otak-meningkatkan, dengan kajian kecil-kecilan dari UCLA dan Australia University of Adelaide mencari peserta yang menghadiri kelas Kundalini yoga dan diamalkan 20 minit meditasi setiap hari menunjukkan peningkatan yang lebih besar dalam kemahiran memori visual-ruang, yang membantu dengan mengingati lokasi dan memandu arah, daripada mereka yang bukannya menghadiri latihan peningkatan memori dan diamalkan latihan memori setiap hari.

Orang-orang dalam kumpulan yoga dan meditasi juga menunjukkan peningkatan yang lebih besar dalam tahap kemurungan, kebimbangan, menghadapi kemahiran dan daya tahan kepada tekanan, yang penting apabila datang kepada terma dengan bermulanya kemerosotan kognitif.

Angkat berat

Walaupun beberapa kajian setakat ini telah melihat manfaat otak mengangkat berat, suatu kajian Kanada mendapati bahawa mengangkat berat dua kali seminggu membantu mengekalkan kesihatan otak.

pasukan itu melihat kesan latihan berat mengenai perkara putih otak, yang amat mudah terdedah kepada luka-luka (lubang) apabila kita semakin tua, menyebabkan masalah dengan ingatan dan kemahiran berfikir.

Balancing, stretching and weight training can help improve your brain health.

Balancing, regangan dan latihan berat badan boleh membantu meningkatkan kesihatan otak anda.

hasil kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang melakukan mengimbangi dan senaman regangan atau berat dilatih seminggu hanya sekali menunjukkan peningkatan yang ketara dalam bilangan lesi bahan putih, tetapi orang-orang yang berat badan dilatih dua kali seminggu menunjukkan kurang pengecutan jirim putih mereka, menunjukkan bahawa jika ambang minimum bekerja keluar dua kali seminggu dicapai, mengangkat berat boleh memberi kesan positif kepada struktur otak.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *