Home / Berita / Amerika Syarikat dan Australia untuk berkongsi kos penempatan Australia US tentera

Amerika Syarikat dan Australia untuk berkongsi kos penempatan Australia US tentera

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

SYDNEY (Reuters) – Australia dan Amerika Syarikat bersetuju untuk berkongsi kos kehadiran tentera AS di utara tropika di Australia, satu bahagian penting dalam “pivot” Presiden Barack Obama ke Asia, Menteri Pertahanan Australia Marise Payne berkata pada hari Khamis.

Payne bertemu Setiausaha Pertahanan AS Ash Carter di Washington minggu ini untuk membincangkan merancang untuk menggandakan bilangan Marin AS di bandar utara Darwin dari semasa 1250 pada tahun 2020, matlamat yang telah ditangguhkan awal tahun ini dari 2017 seperti yang dirancang.

Australia dan Amerika Syarikat menandatangani “kuasa perjanjian postur “pada tahun 2014 untuk mengadakan peruntukan bagi latihan bersama dan untuk penugasan tentera laut dan tentera udara Amerika Syarikat. kos operasi sehingga kini telah berpecah secara ad-hoc, dengan perbelanjaan infrastruktur ditahan.

Pada bulan Mac, mereka membincangkan mendasarkan US jarak jauh B-1 pengebom di Darwin, mengukuhkan kehadiran tentera dekat dengan dipertikaikan US Laut China Selatan.

teguran, Walau bagaimanapun, dalam merangka kursus antara sekutu yang paling penting Amerika Syarikat dan rakan dagang terbesarnya China di rantau yang dipertandingkan, Australia telah menarik dari kedua-dua kuasa besar. China telah mengkritik kebebasan-of-navigation penerbangan Australia di kawasan itu dan seorang askar kanan AS menggesa Australia untuk melakukan lebih banyak di sana.

Payne berkata dalam satu kenyataan pada hari Khamis bahawa menyokong Marin di Darwin adalah “selaras dengan Australia lama kepentingan strategik dalam menyokong penglibatan AS di rantau kami dengan cara yang menggalakkan keselamatan dan kestabilan “serantau.

kedua-dua negara akan berkongsi lebih daripada a $ 2 bilion (1.19 bilion pound) dalam pelaburan infrastruktur di utara Australia dan kos lain yang dikaitkan dengan penempatan 25 tahun.

Terdapat rancangan untuk latihan dan latihan digabungkan, berpotensi termasuk rakan-rakan lain di rantau Asia-Pasifik.

pejabat Payne enggan memberikan pecahan perjanjian perkongsian kos atau memberi detail lanjut mengenai bagaimana dan bila jumlah pasukan akan meningkat.

Tiada komen segera daripada pegawai-pegawai AS pada perjanjian untuk berkongsi kos.

perubahan

Walau bagaimanapun, calon presiden Republikan Donald Trump telah papak dengan kos perkongsian perkiraan dengan sekutu Amerika Syarikat yang lain di rantau ini, negara berkata seperti Jepun dan Korea Selatan perlu membayar lebih kepada pertahanan mereka.

(Penyuntingan oleh Jane Wardell dan Paul Tait)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *