Home / Berita / Amerika Syarikat berkata untuk menamatkan Syria bekerjasama dengan Rusia jika Aleppo serangan berlaku di

Amerika Syarikat berkata untuk menamatkan Syria bekerjasama dengan Rusia jika Aleppo serangan berlaku di

WASHINGTON (Reuters) – Amerika Syarikat diancam pada hari Rabu untuk menghentikan diplomasi yang dengan Rusia ke atas Syria dan ia berkata ia diadakan Rusia bertanggungjawab atas penggunaan bom pembakar dan bunker-busting di Aleppo -. pemandangan seorang pegawai AS berkata boleh membuka Moscow sehingga tuduhan jenayah perang

Setiausaha Negara John Kerry menyampaikan mesej dalam panggilan kepada Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov di mana beliau menyuarakan “membimbangkan” melalui udara dan tanah serangan kerajaan Rusia yang disokong Syria di kawasan pemberontak di Aleppo, bandar terbesar di Syria.

“Setiausaha Kerry melahirkan kebimbangan kubur dengan keadaan yang semakin buruk di Syria, terutamanya bagi meneruskan serangan rejim Rusia dan Syria di hospital, rangkaian bekalan air, dan infrastruktur awam lain di Aleppo, “kata jurucakap Jabatan Negara John Kirby dalam satu kenyataan bertulis.

“Setiausaha menjelaskan Amerika Syarikat dan rakan-rakan mengadakan Rusia bertanggungjawab untuk keadaan ini, termasuk penggunaan bom buster pembakar dan bunker dalam persekitaran bandar, satu peningkatan drastik yang meletakkan orang awam pada risiko yang besar,” katanya.

Kerry juga memberitahu Lavrov Washington telah bersedia untuk menamatkan penglibatan diplomatik dengan Moscow di Syria – termasuk kemungkinan perkongsian risikan -. jika Rusia tidak mengambil “langkah-langkah segera untuk menamatkan serangan ke atas Aleppo” dan memulihkan gencatan senjata tidak berfungsi lagi

Seorang pegawai AS berkata bahawa penggunaan pembakar dan bunker senjata busting di kawasan yang mempunyai orang awam boleh membuka Rusia sehingga tuduhan jenayah perang tetapi berkata tidak ada forum di mana Rusia mungkin realistik menghadapi tuduhan tersebut.

“penggunaan senjata itu di kawasan yang padat di tempat awam dikenali untuk hadir boleh dilihat sebagai satu serangan sembarangan dan dengan itu satu jenayah perang,” kata pegawai itu.

(Laporan Oleh Arshad Mohammed; Penyuntingan oleh Chizu Nomiyama dan W Simon)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.