Home / Teknologi / Amazon bertujuan untuk menyelesaikan EU siasatan antitrust e-book

Amazon bertujuan untuk menyelesaikan EU siasatan antitrust e-book

Double whammy: Amazon is also under fire over its tax deal with Luxembourg, which may result in the US online retailer paying millions of euros in back taxes. —  AFP

pukulan hebat Double: Amazon juga dikritik berhubung perjanjian cukai dengan Luxembourg, yang mungkin menyebabkan Amerika Syarikat talian peruncit membayar berjuta-juta euro dalam bentuk cukai. – AFP

BRUSSELS: Amazon sedang berbincang dengan Kesatuan Eropah pengawal selia antitrust mengenai menyelesaikan siasatan selama setahun ke dalam tawaran e-book dengan penerbit tanpa denda, yang orang biasa dengan perkara tersebut.

Langkah itu diambil sebagai Amazon juga di bawah penelitian berhubung perjanjian cukai dengan Luxembourg, yang mungkin menyebabkan peruncit dalam talian AS membayar berjuta-juta euro dalam bentuk cukai.

“Amazon sedang berunding untuk menyelesaikan kes e-book tetapi ia adalah terlalu awal untuk mengatakan sama ada ia akan mencapai persetujuan,” kata sumber itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Di bawah kaedah-kaedah penyelesaian EU, syarikat itu akan tidak menghadapi apa-apa dapatan denda atau salah laku jika ia boleh menawarkan konsesi untuk mengurangkan kebimbangan kawal selia.

Jurucakap Suruhanjaya Eropah Ricardo Cardoso enggan mengulas.

EU persaingan pemerhati membuka siasatan ke atas kes itu pada Jun tahun lepas, berkata kontrak e-buku Amazon dengan penerbit memberikan terma yang baik sebagai orang-orang bagi pesaing-pesaingnya boleh membuat ia sukar untuk pengedar e-buku lain untuk bersaing.

Tumpuan adalah kepada e-buku Amazon dalam bahasa Inggeris dan Jerman. Syarikat itu merupakan pengedar e-book yang terbesar di Eropah, sementara pasaran sedang berkembang pesat. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia